MOT NORMALT: England U17- og Everton-spiller Jonjoe Kenny kaster av seg drakta etter å ha scoret det avgjørende straffesparket da England vant EM på straffespark mot Nederland i kveld. Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters / NTB Scanpix
MOT NORMALT: England U17- og Everton-spiller Jonjoe Kenny kaster av seg drakta etter å ha scoret det avgjørende straffesparket da England vant EM på straffespark mot Nederland i kveld. Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters / NTB ScanpixVis mer

«England vant U17-EM på straffer. England. Internasjonal turnering. På straffer.»

Forbløffelsen brer seg.

(Dagbladet): Det engelske U17-landslaget ble i dag europamestere i fotball etter finaleseier mot Nederland.

Men det som vekker størst oppsikt i England er ikke at de har de beste ungguttene i Europa - men at et engelsk landslag vant en straffekonk i et internasjonalt mesterskap.

Finalen endte nemlig 1-1 etter ordinær tid. Det ble ikke spilt ekstraomganger - i stedet gikk kampen direkte til straffekonk. Og da spredte bekymringen seg blant fotballgale engelskmenn.

England har historisk svært dårlig erfaring med straffer i internasjonale mesterskap.

- Forbløffende Men i kveld gikk det altså - helt mot normalt - svært bra for engelskmennene. De vant 4-1 på straffer. Og sånt blir det reaksjoner av.

«England vant U17-EM på straffer. England. Internasjonal turnering. På straffer» skriver humorprofilen Footy Memes på Twitter.

«Svimlende - England vinner en turnering - og det på straffer når de blir U17-europamestere» skriver Associated Press-journalisten Rob Harris.

«Gratulerer til England U17. Ikke bare har de vunnet U17-EM, men de har vunnet finalen på STRAFFER. Forbløffende» skriver Times-journalist Oliver Kay.

Seks tap fra 1990 For det er mye galgenhumor knyttet til Englands mangel på suksess i straffekonker.

De røyk ut i semifinalen i VM i 1990 mot Vest-Tyskland. I kvartfinalen i EM på hjemmebane i 1996 slo de faktisk Spania på straffer i kvartfinalen, men røyk igjen mot Tyskland i semifinalen.

I 1998 var det slutt allerede i åttedelsfinalen. England spilte 2-2 mot Argentina, men tapte på straffer. I EM 2004 ble det straffetap mot Portugal i kvartfinalen.

I VM 2006 tapte de kvartfinalen på straffer mot vertsnasjonen Tyskland, og i EM 2012 ble det enda et kvartfinaletap på straffer, denne gangen mot Italia.