Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

England videre i VM. Legender i harnisk

Harry Kane og England hadde alt i sin hule hånd. Så utliknet Colombia til 1-1 rett før slutt. VM-dramaet avgjort på straffekonk. Der vant England 4-3, men engelske profiler raser mot Colombia.

AVGJØRELSEN HAR FALT: De engelske spillerne slipper jubelen løs etter å ha vunnet VM-dramaet på straffesparkkonkurranse. Foto: NTB scanpox
AVGJØRELSEN HAR FALT: De engelske spillerne slipper jubelen løs etter å ha vunnet VM-dramaet på straffesparkkonkurranse. Foto: NTB scanpox Vis mer
  • Colombia - England 1-1 (3-4 på straffer)

MOSKVA (Dagbladet): Før kampen befant den gamle fotballprofilen Glenn Hoddle seg i pressesenteret. Det samme gjorde Ryan Giggs og en sulteforet engelsk presse.

Praten gikk løst og ledig på Spartak stadion i Moskva. Dette skulle England fikse greit mot Colombia, og de skulle ta seg videre til VM-kvartfinalen mot Sverige. Stadion kort og godt kokte over av forventninger.

Og etter 57 minutter fikk alle med engelsk hjerte drømmen oppfylt. Harry Kane ble holdt igjen på corner og dommeren pekte på krittmerket. Kane tok selv straffesparket og sendte England opp i 1-0.

Dette så ut til å holde seg kampen ut. Men rett før slutt vant Yerry Mina en hodeduell på corner og utliknet til 1-1 for Colombia.

Første ekstraomgang endte med null mål. Det samme gjorde andre. Dermed måtte det straffesparkkonkurranse til. Den vant England 4-3, etter at Eric Dier satte inn den avgjørende ballen. Et vanvittig drama fikk en slutt.

VILL FEIRING: Mye måtte ut etter straffesparkkonkurransen. Foto: NTB scanpix
VILL FEIRING: Mye måtte ut etter straffesparkkonkurransen. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Dette gir oss stor selvtillit. Det er fortsatt en lang vei å gå, men dette gir oss og fansen hjemme større selvtillit enn noen gang. De (fansen) hygger seg, og det gjør vi også, sier Harry Kane.

Det som ikke var så bra var oppførselen til de colombianske spillerne. Rett før pause ble Jordan Henderson skallet til på en situasjon rundt et frispark utenfor 16-meteren. Colombias Wilmar Barrios fikk gult kort, men burde hatt rødt, mente eksperter på Balløya.

- Det må være tull, skrev England-legenden Gary Lineker på Twitter.

- Det skulle vært rødt kort. Dette er latterlig, tordnet eks-Liverpool-spiller Danny Murphy på BBC.

Også den tidligere kantspilleren Chris Waddle var nådeløs mot oppførselen til de colombianske spillerne:

- Jeg håper Colombia får en heftig bot uansett hva som skjer. Jeg synes synd på dommeren som burde dratt fram røde kort framfor gule, sa han underveis på BBC.

Fylt til randen

England tok seg videre fra gruppespillet etter å ha slått Panama 6-1 og Tunisia 2-1. Mot Belgia tapte de 1-0, men den kampen teller ikke - da vi snakker om et «styrt tap». Veien videre i mesterskapet ble betraktet som lettere hvis de slapp å møte Brasil i kvartfinalen.

Colombia var best i gruppe med Japan, Senegal og Polen. Laget var svekket av at James Rodríguez ikke kunne spille på grunn av en lårskade han pådro seg mot Senegal.

Spartak stadion var fylt til randen med 45 000 tilskuere. Lagene kom ut til ei strøken gressmatte. Og makan til heksegryte! Dette var fotball.

GEMYTTER I KOK: Det var mange situasjoner som dette underveis i kampen: Bråk og diskusjoner. Foto: NTB scanpix
GEMYTTER I KOK: Det var mange situasjoner som dette underveis i kampen: Bråk og diskusjoner. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kampen startet med bra fart, men få målsjanser. Nærmest var Harry Kane etter 16 minutter. Kieran Trippier gjorde et godt forarbeid på høyrekanten og fikk lagt inn foran mål. Der havnet Kane i duell, men var litt for mye for skrått på til at han fikk fart på headingen.

England hadde det spillemessige overtaket, men lagene gikk til pause med 0-0.

Nedskalling

Det mest dramatiske var det som skjedde fem minutter før hvilen. England fikk frispark utenfor 16-meteren. Da lagene skulle ta oppstilling, endte det med knuffing inne i feltet. Til slutt falt Jordan Henderson om.

TV-bildene viste at Wilmar Barrios skallet til ham. Hvor bevisst det var, vil det være delte meninger om, men midtstopperen endte opp med å få gult kort.

- Gult kort for skalling. Det må være tull, tvitret Gary Lineker.

Den tidligere Liverpool-profilen Danny Murphy var heller ikke nådig:

- Det skulle vært rødt kort. Dette er latterlig. Hva er poenget med VAR hvis noen skaller til noen i ansiktet og ikke blir utvist, sa han på BBC.

I tumultene som oppsto etterpå var Jesse Lingard rasende. Hadde han ikke blitt stoppet av lagkameratene, kunne han fort ha fått gult kort selv.

Straffe

Kampen trengte et mål. Selvsagt! Og ti minutter ut i andre omgang tok det full fyr. Harry Kane ble holdt igjen på en corner av Carlos Sánchez - midt oppi ansiktet på dommer Mark Geiger fra USA.

Straffen var klar, her trengtes ingen VAR.

Det som skjedde etter straffesparket var igjen uverdig fra de colombianske spillerne. De protesterte vilt, og straffesparket ble ikke tatt på flere minutter.

Kane tok selv straffesparket og lot seg ikke vippe av pinnen. Han skjøt midt i mål. Keeper valgte høyre side, og 1-0 til England.

HEMNINGSLØST: Yerry Mina feiret utlikningen rett før slutt på denne måten. Foto: NTB scanpix
HEMNINGSLØST: Yerry Mina feiret utlikningen rett før slutt på denne måten. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hva skal vi si om de colombianske spillerne? Her var det mye ufinheter - og protester - det siste til ingen nytte. Men hensikten av åpenbar: De engelske spillerne skulle bringes ut av balanse.

Problemet var at de ikke klarte å skape noe selv - før helt mot slutten, da de hadde kniven på strupen og måtte fram. Da skjedde det utrolige: Yerry Mina vant en hodeduell med Harry Maguire og headet ballen i mål. Kieran Trippier på streken klarte ikke å avverge.

Første ekstraomgang endte med null mål. Det samme gjorde andre. I straffesparkkonkurransen var England best og vant 4-3.

Slik fortonte straffesparkkonkurransen seg:

Radamel Falcao 1-0, Harry Kane 1-1, Juan Quadrado 2-1, Marcus Rashford 2-2, Luis Muriel 3-2, Jordan Henderson (reddet), Mateus Uribe (i tverrligger), Kieran Trippier 3-3, Carlos Bacca (reddet), Eric Dier 3-4.

Englands keeperhelt, Jordan Pickford, sier at han hadde forberedt seg godt på Colombias straffeskyttere.

- Jeg hadde studert de colombianske skytterne grundig, og jeg har både kraft og spenst, sier han til ITV.

- Jeg bryr meg ikke om at jeg ikke er den høyeste keeperen. Det handler om å være der i øyeblikket og redde skuddet, og det gjorde jeg.

Sverige neste!

VM-STUDIO: Langrennsstjerna Petter Northug, Allsvenskan-legende Dulee Johnson og komiker Håvard Lilleheie gjester Dagbladets VM-sending i dag når Sverige møter Sveits. Programleder: Øyvind Godø. Foto: Stian Pedersen Vis mer