DEN GANG DA ...  Sist Norge spilte på Wembley var i 1994. Da var Jahn Ivar Mini Jacobsen blant aktørene. Her forsøker han å komme forbi Rob Jones. Foto: NTB Scanpix
DEN GANG DA ... Sist Norge spilte på Wembley var i 1994. Da var Jahn Ivar Mini Jacobsen blant aktørene. Her forsøker han å komme forbi Rob Jones. Foto: NTB ScanpixVis mer

England vil møte Norge på Wembley

20 år etter Minis herjinger.

HERNING (Dagbladet): Bare formaliteter gjenstår før fotballandslaget kan reise til Wembley Stadium neste år. England er en perfekt motstander i oppkjøringen til EM-kvaliken.

- Begge parter har signalisert at de ønsker en kamp på Wembley 28. mai, sier Knut Kristvang, daglig leder i Fotball Media.

Selskapet forvalter fotballrettigheter.

- At vi skal møte England borte er en del av avtalen som ble gjort da de var på Ullevaal i fjor, sier han.

Norge tapte 1-0. Den gang var Egil Drillo Olsen sjef. Nå bygger Per-Mathias Høgmo et nytt lag med ny formasjon. Til Dagbladet gjør han det klart at han er svært opptatt av hvilken motstander Norge spiller mot i treningskamper.

- Vi vil møte lag som er seedet på nivå én. Da får vi gode svar som vi tar med inn i kvaliken.

Tar kaka Folk som Wayne Rooney og Steven Gerrard kan bidra til å gi Høgmo og Co. oppturen laget trenger.

I kveld venter Danmark i i Herning. Tirsdag er Skottland motstander i Molde. Begge er relativt attraktive motstandere, men England tar kaka.

- England har sagt at de vil vente til etter gruppetrekningen for Brasil-VM med å ta den endelige avgjørelsen. Det har vi forståelse for. Og hvis jeg skjønner det riktig, ligger den endelige avgjørelsen hos trener Roy Hodgson, sier Kristvang.

Det vil i så fall bli 20 år siden Norge var på Wembley sist. Den gang var Jahn Ivar Mini Jacobsen blant aktørene, og kampen endte 0-0.

- Vi er naturligvis positive. Men inntil videre må vi bare vente, sier Kristvang.

Hodgson er for øvrig en Norges-venn. Han trente Viking fra 2004 til 2006. Han har også vært sjef i «den norske klubben» Fulham, der Brede Hangeland og John Arne Riise er profiler.

Spania? Fra før er det kjent at et landslag med hjemlige spillere drar på turné i januar. I mars venter Tsjekkia. Så står etter alle solemerker England for tur.

Siste motstander før EM-kvaliken venter i juni. Etter det Dagblader erfarer er Spania én av nasjonene det jobbes med. Dette sitter foreløpig langt inne.

I første omgang er Høgmo mer opptatt av individuell og kollektiv utvikling enn kampresultater. Men han vil utvilsomt få større arbeidsro med seier i kveld.

Han avviser at han gikk for høyt ut da han ble ansatt. Han solgte store drømmer, og ble i ettertid kritisert for stor fallhøyde.

- Sauset sammen - Jeg føler ikke at jeg gikk for høyt ut. På den tida var jeg fortsatt i Djurgården. Det ble hentet litt ballettdansing derfra, og så ble det hele sauset sammen.

Han fortsetter:

- Men det er sånn jeg er skapt: Jeg er opptatt av å se mulighetene. Når du går inn i en ny jobb, må du være optimistisk på jobbens vegne. Men prosjektet vil ta tid. Vi er inne i et generasjonsskifte, og jeg skal forme et nytt lag. Det er viktigste er at vi er best mulig rustet når kvaliken starter høsten 2014.

Mål: Frankrike-EM to år seinere.

- Hvis vi ikke klarer det får jeg, styret og alle sammen sparken, sier Høgmo. Delvis på fleip, delvis på alvor.

TRENERDUO:   Per-Mathias Høgmo (t.h) og assistenttrener Tor Ole Skullerud (t.v.) fulgte treninga nøye i danske Herning i går kveld. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
TRENERDUO: Per-Mathias Høgmo (t.h) og assistenttrener Tor Ole Skullerud (t.v.) fulgte treninga nøye i danske Herning i går kveld. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer