Englands camp: - Inn bakveien

Britiske medier melder om harmoni i den engelske VM-troppen. I dag fikk spillerne besøk av kjærestene og konene på hotellet, til tross for coronafrykt i Qatar.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

PÅ BESØK: Sasha Attwood - kjæresten til Jack Grealish - var blant dem som kom på besøk på spillerhotellet. Foto: NTB
PÅ BESØK: Sasha Attwood - kjæresten til Jack Grealish - var blant dem som kom på besøk på spillerhotellet. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Alt om VM

  • England - USA 0-0

DOHA (Dagbladet): Britiske medier kaller besøket for en «moralsk boost», dagen etter 0-0-kampen mot USA.

Besøket skjedde i diskrete former. WAGs - som de kalles - og øvrige familiemedlemmer gikk inn en bakdør for ikke å skape altfor mye oppstyr, lyder omkvedet.

England bor på hotell Souq Al Wakra i nærheten av Doha.

Daily Mail
Daily Mail Vis mer

Ingenting ble meldt av det engelske fotballforbundet på forhånd.

Det er grunn til å tro at det hele skulle foregå med så lite oppmerksomhet som mulig. Hotellet til England er beleiret med nysgjerrige folk.

- Landslaget har det største følget av familiemedlemmer med seg noen gang i et mesterskap i utlandet. De har rundt hundre plasser på tribunen, skriver Daily Mirror.

Daily Mirror
Daily Mirror Vis mer

- Trener Gareth Southgate har gitt familiemedlemmene tillatelse til å besøke laghotellet. Dette til tross for pågående bekymringer knyttet til corona. Dette er et trekk som vil løfte moralen etter det skuffende resultatet mot USA, skriver Daily Mirror.

Besøket skjedde seint lørdag ettermiddag, lokal tid. Qatar ligger to timer foran Norge.

Daily Star
Daily Star Vis mer

England har alt i egne hender og leder gruppa med fire poeng. Deretter følger Iran (tre poeng), USA (to poeng) og Wales (ett poeng). England og Wales møtes onsdag.

Tidligere i uka uttalte Southgate:

- Vi får se hvordan det går de neste dagene. Vi har snakket om å se på noe med familiene etter den andre kampen. Men vi må overvåke covidtallene her like mye som alt annet.

Ifølge engelske medier var det er gruppe på rundt 50 personer som dukket opp på hotellet, der det var lagt opp til en middag.

Etter kampen fredag var midtstopper Harry Maguire klar på at han var misfornøyd:

- Det er skuffende at vi ikke vant. Men det var en ære å spille landskamp nummer 50. Det har vært noen fantastiske opplevelser, og forhåpentligvis kommer flere. Takk til familien, trenerapparatet, lagkamerater og fans for all støtte, sier han.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer