IKKE TRUET: Til tross for at kvartfinalene i mesterligaen spilles uten engelske lag for andre gang på tre år, vil det gå minst tre år før England kan miste én av sine plasser i turneringen. Her depper David Silva etter at Manchester City ble sendt ut av turneringen. Foto: AP Photo/Manu Fernandez
IKKE TRUET: Til tross for at kvartfinalene i mesterligaen spilles uten engelske lag for andre gang på tre år, vil det gå minst tre år før England kan miste én av sine plasser i turneringen. Her depper David Silva etter at Manchester City ble sendt ut av turneringen. Foto: AP Photo/Manu FernandezVis mer

Englands fire Champions League-plasser ikke truet

Da må to nye flopp-år til.

Til tross for at kvartfinalene i mesterligaen spilles uten engelske lag for andre gang på tre år, vil det gå minst tre år før England kan miste én av sine plasser i turneringen.

England har hatt muligheten til å melde på fire klubber til mesterligaen - i øyeblikket tre direkteplasser til gruppespillet og ytterligere én til kvalifiseringen - siden 2001/02. Realistisk sett er det liten sjanse for at antallet blir redusert før tidligst i 2017/18-sesongen.

Selv da må det nye fiaskoer til både i mesterligaen og europaligaen de neste to sesongene for at noe slikt skal skje.

Italienske klubber må i tillegg få et voldsomt løft, hvilket i så fall vil kunne påvirke UEFA-koeffisienten som rangerer klubber og nasjoner - og som avgjør fordelingen av plasser i europacupene.

Italia haler innpå De engelske klubbene kan imidlertid ikke hvile på laurbærene. Klubbene i Italia ligger i øyeblikket an til å redusere gapet mellom landenes koeffisienter allerede denne sesongen.

I øyeblikket topper Spania (94.713), England (80.105) og Tyskland (77.986) lista. Samtlige har fire plasser i mesterligaen. Italia (66.010), Portugal (60.882) og Frankrike (51.916) følger deretter med tre plasser.

Rangeringen baserer seg på et poengsystem der de ulike nasjonenes klubber får poeng ut fra prestasjonene i europacupene de fem siste årene.

Det betyr for eksempel at England etter årets sesong vil miste bonuspoengene Manchester United tjente ved å spille seg fram til finalen i 2010/11-sesongen.

Denne sesongen røk både Liverpool, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Tottenham og Hull på en tidlig exit fra mesterligaen og europaligaen. Det betyr at lagene denne sesongen får færre poeng til sammen en hva som var tilfellet i 2010/11-sesongen.

Med Evertons europaligaexit torsdag, har England ingen lag videre til kvartfinale i noen av europacupene. Et slikt bunnivå har ikke skjedd siden 1993.

Hodgson ikke bekymret Englands landslagssjef Roy Hodgson understreker viktigheten av å beholde plassene på øverste hylle i Europa.

- Det er ingen tvil om at Premier League nødig vil miste den fjerde plassen i mesterligaen. At det ikke finnes noe engelsk lag i kvartfinalene, er ikke en trend. Det er bare sånt som skjer, sier han.

- Premier League er en strålende liga og vi har fantastiske spillere, men det gir ingen automatisk rett til å vinne kamper mot lag fra andre land, tilføyer landslagssjefen.

(NTB)