Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Englands keeperhelt har en helt spesiell historie

Hadde spilt i Englands fem øverste divisjoner i en alder av 21. I fjor spilte han for å unngå nedrykk med Sunderland. Nå blir han en av Englands viktigste spillere i VM-semifinalen.

HELTEN: Jordan Pickford har vært meget god i England-målet. Foto: AP Photo/Frank Augstein
HELTEN: Jordan Pickford har vært meget god i England-målet. Foto: AP Photo/Frank Augstein Vis mer
  • VM-semifinale: Kroatia - England 20.00

Nå tror hele England på VM-suksess. Etter at «Three Lions» tok seg til VM-semifinale lørdag, er forventningene til Gareth Southgates utvalgte helt enorme.

For det er en kjent sak at etter VM-seieren i 1966 har England møtt på skuffelse etter skuffelse i mesterskapssammenheng.

Men med landslagssjef Gareth Southgate og kaptein og VM-toppscorer Harry Kane i spissen, øyner engelskmennene endelig håp.

Og blant mennene hele England nå setter sin lit til, finner vi det vi kan kalle en litt usannsynlig helt. På keeperhelten Jordan Pickfords (24) vei til toppen, var det kanskje ikke helt gitt at han skulle ende opp akkurat der han er i dag.

TV 2-kommentator Kasper Wikestad følger engelsk fotball langt ned i ligasystemene. Han twitret om unge Pickford for første gang i 2011, under et U17-mesterskap. Da var han ikke særlig imponert - og har vært skeptisk også foran VM.

- Han har kanskje vært en av VMs aller beste keepere til nå. Det er litt overraskende, sier Wikestad til Dagbladet.

STORSPILLER: Her redder Jordan Picford et straffespark i åttedelsfinalen. Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters / NTB Scanpix
STORSPILLER: Her redder Jordan Picford et straffespark i åttedelsfinalen. Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Har spilt i fem divisjoner

Landslagssjef Southgate har tidligere snakket stolt om hvordan England-spillerne ofte har kommet fra mindre klubber. Men ingen av historiene er like imponerende som Everton-keeper Jordan Pickfords.

I en alder av 21, hadde han faktisk spilt i Englands fem øverste divisjoner. Veien til toppen har gått fort.

Jordan Pickford var som ung tilknyttet Sunderlands ungdomsakademi. Og da han tok steget opp på A-laget, ble han utlånt til seks forskjellige klubber, og spilte både i League One, League Two og helt nede på Englands femte nivå.

- Jeg har mange kamper i de lavere ligaene, men jeg føler ikke at det er så annerledes å spille for landslaget eller i Premier League. På mange måter var non-league og League Two en stor utfordring, sier Pickford til The Independent.

Wikestad forklarer at det ikke er uvanlig at engelske toppspillere har en fortid i flere av de lavere ligaene.

- Det er litt sånn systemet fungerer i England, at man lånes ut. I Norge spiller man ofte for andrelaget i 2. eller 3. divisjon. Derfor er det ikke uvanlig at de har noen rare klubber på CV-en før de etablerer seg for moderklubben eller landslaget, sier Wikestad.

JUBELEN I TAKET: I Shoreditch i London var det stappfullt med engelskmenn som så kvartfinalen mot Sverige. Da 2-0-seieren og Englands første semifinale på 28 år var et faktum, sto jubelen i taket. Video: Marthe Ihle Vis mer

Tre landskamper

Nå spiller Pickford på det absolutte toppnivå, og innrømmer at det er ekstra gøy å spille fotball akkurat nå.

- På steder som Wrexham og Southport, er det ikke så mange. Og som ung gutt får du hets og kommentarer fra tribunen. Men det er det som gir læring, og det jeg ler av nå, sier Pickford.

Og på bare ett år har han gått fra å spille for å berge Sunderland fra nedrykk, til å være en av de viktigste brikkene på landslaget.

- Han var god i Sunderland, da de rykket ned. Han var den eneste av spillerne som kom fra det med æren i behold. Jeg har vært skeptisk, for jeg synes det er stor forskjell på å spille i Sunderland der man blir pepret med skudd, mot å spille for en toppklubb der andre kvaliteter er viktige, som den tryggheten og en evne til å dirigere laget, sier Wikestad.

Sesongen i Everton har ikke vært helt knall, men bedre enn Wikestad hadde forventet. Og når det gjelder VM, er han rett og slett kjempeimponert.

- Nå har han flere VM-kamper enn ikke-VM-kamper for landslaget. Jeg må si han har motbevist mange kritikere. Han er reaksjonssterk, god til å distribuere, og jeg imponert for styrken i armene hans. Den strafferedningen (mot Colombia, red.anm.), er det mange som ville sluppet inn, sier Wikestad.

STOCKHOLM: Er det mulig for en nordmann å finne den ultimate VM-stemninga i Sverige? Vi tok turen til Stockholm da Sverige møtte England i kvartfinalen. Reporter: Trym Mogen / Video: Emilie Rydning Vis mer

Før VM hadde han spilt bare tre landskamper. Debuten kom i november i fjor. I mesterskapet har han spilt med stor ro og selvtillit, og gjorde flere viktige redninger - som en strafferedning i da England vant sin første straffesparkkonkurranse i VM-sammenheng i åttedelsfinalen, og ikke minst mot Sverige i kvartfinalen.

185 centimeter

Pickford er litt liten til en keeper å være, 185 centimeter, men spiller med mot som tilsvarer det dobbelte.

- Jeg bryr meg ikke om at jeg ikke er den høyeste keeperen. Det handler om å være der i øyeblikket og redde skuddet, og det gjorde jeg, sa Pickford etter Colombia-kampen.

PÅ TRIBUNEN: Kjæresten Megan Davidson. Foto: Michael Zemanek/BPI/REX/Shutterstock
PÅ TRIBUNEN: Kjæresten Megan Davidson. Foto: Michael Zemanek/BPI/REX/Shutterstock Vis mer

For Premier League-rival Thibaut Courtois, som også er i VM-semifinalene med Belgia, mente nemlig at Pickford hadde vært enda bedre om han hadde vært 15 centimeter høyere - selv om Chelsea-keeperen er klar på at han ikke kritiserer høyden hans.

- Jeg ønsker å gjøre det klart at jeg aldri har ertet Pickford for høyden hans. Han er en god keeper, sier belgieren til BBC.

Også her er Wikestad imponert. Pickford lot seg ikke knekke av kritikken.

- Han svarte med å være veldig god i de neste kampene. Det vitner om et sterkt hode. Jeg er fryktelig imponert, sier Wikestad.

En av Englands viktigste

Nå mener han Pickford er en av Englands viktigste spillere i semifinalen.

- Å ja, det er ikke noe å lure på. Det vil en keeper alltid være i slike sammenhenger. Han vil være fryktelig viktig. Han har gjort det langt bedre enn jeg forventet i VM, og jeg har ingenting å utsette på ham.

TV 2-eksperten fortsetter:

- Han er fortsatt ung, og har minimalt med landslagserfaring. Å levere slik han har gjort, står det enormt respekt av.

På VM-tribunen har kjæresten Megan Davidson (22) fulgt nøye med Englands stjerneskudd. Ifølge OK Magazine er de to barndomskjærester.

På sosiale medier uttrykker Pickford stor kjærlighet overfor Davidson, og omtaler henne som en som alltid støtter ham.

Paret bor sammen i Liverpool, der Pickford spiller i Everton.

Klar for fotball-VM? Vi har samlet noen av VM-historiens største øyeblikk! ⚽

A post shared by Dagbladet (@dagbladet) on