Englands landslagssjef avslørt av skjult kamera: Etterforskes av fotballforbundet

Sam Allardyce rulles opp i stor fotballavsløring.

I TRØBBEL: Englands landslagssjef i fotball etterforskes av FA.  (AP Photo/Scott Heppell, File)
I TRØBBEL: Englands landslagssjef i fotball etterforskes av FA.  (AP Photo/Scott Heppell, File) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den britiske avisa The Telegraph kom seint mandag kveld med første del av det de skriver er flere avsløringer om bestikkelsen og korrupsjon i britisk toppfotball.

I den første av sakene blir det rettet grove anklager mot den kanskje aller mektigste av dem, landslagssjef Sam Allardyce.

Journalister i avisa har utgitt seg for å være forretningsmenn fra Øst-Asia og har filmet møter de har hatt med Allardyce og hans rådgivere med skjult kamera.

Lure systemet

Allardyce deltok i to møter på til sammen fire timer med de falske forretningsmennene. Der fortalte han blant annet at det ikke var noe problem å omgå forbudet om tredjeparts eierskap, som ble vedtatt av hans egen arbeidsgiver - det engelske fotballforbundet (FA) - i 2008.

Ifølge The Telegraph skal Allardyce ha forhandlet fram en avtale verdt 400 000 pund, drøye fire millioner kroner, for å hjelpe «forretningsmennene» med å tjene penger på det engelske overgangsvinduet, som i sommer omsatte for rekordstore tolv milliarder kroner. Ifølge Sky Sports har FA allerede satt i gang en etterforskning av saken.

Det første møtet skjedde allerede før den tidligere West Ham-manageren hadde hatt sin første trening med det engelske landslaget. I tillegg ble 61-åringen enig med forretningsmennene om at han skulle reise til Hong Kong og Singapore som ambassadør for det engelske fotballforbundet.

Allardyce fortalte at han kjente til agenter som unngikk reglene hele tida

- Du kan fortsatt omgå det. Det er mye penger å hente der, sa Allardyce.

Tredjeparts eierskap i fotballen er et svært kontroversielt tema i fotballen. Det vil si at en spillers økonomiske rettigheter helt eller delvis eies av en tredjepart som ikke har noen direkte tilknytning til klubben. Det internasjonale fotballforbundet FIFA bestemte seg i fjor for å forby denne bruken, mens Englands fotballforbund innførte forbudet allerede i 2008.

I tillegg til Allardyce skal hans finansrådgiver Shane Moloney og agent Mark Curtis ha deltatt på møtene.

Latterliggjorde forgjengeren

I tillegg kom han med saftig kritikk av sin forgjenger Roy Hodgson og hans assistent Gary Neville. Et videoklipp viser også at Allardyce gjør narr av Hodgsons talemåte og utstråling.

Han kom i tillegg med karakteristikker av landslaget og spillerne han kanskje ikke ville uttrykt foran åpent kamera, som at de underpresterte på grunn av psykologiske barrierer og ikke klarer å håndtere det.

Verken fotballforbundet, Allardyce selv, Shane Moloney eller Mark Curtis har svart på anklagene fra The Telegraph.

Tidligere anklager

Det er ikke første gang Allardyces navn dras inn i skandaler om bestikkelser og korrupsjon.

I 2006 ble han mistenkt i en BBC-dokumentar for å ha mottatt bestikkelser før signering av enkelte spillere.

Allardyce har vært i hardt vær ved flere anledninger mistenkt for å ha mer enn bare rent mel i posen med seg til forhandlingsbordene. Men han er aldri blitt dømt for noen av de grove påstandene mot ham.

Samtidig varsler også avisa videre avsløringer om profilerte managere som har mottatt bestikkelser og også tilbudt seg å bli ambassadører for det samme fiktive selskapet som Allardyce.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer