Englands mareritt

CHARLEROI (Dagbladet): Phil Neville sov ikke i natt. Hans felling som sendte England ut av EM, må være en fotballspillers verste mareritt. Men England kan takke seg selv. Romanias seier var fortjent og dette EM har vært en bekreftelse på at England har en jobb å gjøre for å forbedre seg både på og ikke minst: Utenfor banen.

I skrivende øyeblikk er det ikke meldt om nytt hooligans-bråk her i Charleroi hvor over 3 000 politimenn overvåker enhver engelskmann til vedkommende er sendt på toget til Brussel. Sjokktapet for Romania vil paradoksalt nok komme som en lettelse for UEFA som søndag vedtok at England skulle stenges ute fra resten av EM hvis det kom til nytt bråk etter «Slaget i Liege» forrige lørdag.

  • En utestengelse ville fått alvorlige konsekvenser for europeisk fotball generelt, men for Premier League spesielt. Et flertall av landslagsspillerne i EM hever lønna i PL, også kalt verdens hardeste liga. En utestengelse ville gjort PL mindre attraktiv og vært et stort tilbakeskritt både sportslig og økonomisk.

Like fullt er jeg ikke i tvil om at UEFAs vedtak var riktig. Supporterne hevder at det er urettferdig fordi et lite mindretalls vandalisme rammer det store flertallet som elsker fotball og oppfører seg deretter, men i de siste dagene har vi sett hvordan en hel nasjon har samlet seg til kamp mot hooligans-problemet. De politiske vedtakene om konfiskering av pass fra hooligans og utestengelse fra klubbene er virkemidler som på sikt kan renske ut verstingene som ødelegger for de mange ekte supporterne.

  • I går var det glede og vennskap som preget supporterne fra England og Romania i Charleroi. Bortimot et tusen hooligans er hjemsendt i militærfly og enhver engelskmann føler seg beskjemmet over opptøyene som også hadde sterke rasistiske innslag.

Ekslandslagsspiller og nå TV-kommentator Gary Lineker sa det slik i går: «Vi har nådd dit at hvis noen spør hvor du kommer fra, så hvisker du England og håper at de ikke hører deg». Flere mener at Englands største trussel ikke er på banen, men i gatene.

  • Men nå satte Phil Neville en stopper for den sannsynlige muligheten for at England kunne blitt nektet å spille lørdagens kvartfinale allerede før avspark. England er ute og har nok en gang demonstrert at de ikke er gode nok. Den gamle stammen i laget holder ikke lenger et høyt nok nivå, verken teknisk eller fysisk.

Jeg beklager det gjerne. Med England ute mister EM noe av interessen for nordmenn. Det er den nasjonen vi har det mest lidenskapelige forholdet til.

Mest på grunn av våre egne landslagsspillere som er stjerner i PL, men også fordi vi fotballhistorisk har så mye kunnskap om denne nasjonen.

  • Nå slipper vi også marerittet av en kvartfinale som Italia- England ville vært lørdag - på tidligere Heysel stadion i Brussel der 39 Juventus-supportere mistet livet i europacup-finalen mot Liverpool.

Opptøyene i EM viser at lite har endret seg på disse 15 årene.

Phil Neville sparte oss for det som kunne blitt et nytt mareritt, men skapte sitt eget.