Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Englands Scheie» i sjokk

Bidro til å gjøre Ole Gunnar Solskjær til en legende da han kommenterte Champions League-finalen i 1999. Nå er Clive Tyldesley (65) fjernet som hovedkommentator på ITV.

RYSTET: Clive Tyldesley har vært hovedkommentator for ITV siden 1998. Nå er jobben gitt til en annen. Foto: NTB scanpix
RYSTET: Clive Tyldesley har vært hovedkommentator for ITV siden 1998. Nå er jobben gitt til en annen. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg er opprørt, irritert og forvirret.

Det sier den engelske fotballkommentatoren Clive Tyldesley i en emosjonell video på sosiale medier.

65-åringen er Englands svar på Arne Scheie og har vært ITVs toppmann på fotball siden 1998. Nå er han fjernet fra jobben og erstattet av den 42 år gamle Sam Matterface, som kommer fra Talksport.

- Jeg fikk beskjeden for tre uker siden og har fått tid til å tenke over avgjørelsen. Men jeg har ikke slått meg til ro med den. Og for å være tydelig: Dette var ITVs beslutning og ikke min, forteller han i videoen.

(Se under)

Tyldesley har kommentert England i VM og EM, samt noen av de største kampene i klubbfotballen, blant annet 17 Champions League-finaler.

Det var Tyldesley som skrek «… and Solskjaer has won it» da nordmannen scoret 2-1-målet i Champions League-finalen mot Bayern München for 21 år siden.

Ordene er udødelige.

«SOLSKJAER HAS WON IT»: Her er øyeblikket da Ole Gunnar Solskjær avgjorde Champions League-finalen for Manchester United i 1999. Kommentator for ITV: Clive Tyldesley. Foto: NTB scanpix
«SOLSKJAER HAS WON IT»: Her er øyeblikket da Ole Gunnar Solskjær avgjorde Champions League-finalen for Manchester United i 1999. Kommentator for ITV: Clive Tyldesley. Foto: NTB scanpix Vis mer

Tyldesley skal etter planen fortsette som nummer to-kommenator på ITV, men ikke som kanalens hovedkommentator.

Dette faller ham tungt for brystet. I videoen sier han:

- Hvis du ikke har sett kunngjøringen, så blir jeg erstattet som ITVs senior fotballkommentator. Ganske mange personer har kontaktet meg, og bedt om en reaksjon, og jeg er ikke veldig sikker på om det er en veldig god idé å komme med det akkurat nå.

- Jeg er opprørt, irritert og forvirret. Jeg var interessert i å kommentere EM-finalen 2020, som skulle vært spilt for mindre enn 48 timer siden. Men nå vil jeg ikke kommentere noen av de store England-kampene det kommende året. Jeg vil savne det.

PROFIL: Clive Tyldesley i tospann med Glenn Hoddle under fotball-EM i Frankrike i 2016. Foto: NTB scanpix
PROFIL: Clive Tyldesley i tospann med Glenn Hoddle under fotball-EM i Frankrike i 2016. Foto: NTB scanpix Vis mer

TV-profilen fortsetter:

- Jeg elsker denne jobben, og nå er den borte. Hvorfor? Jeg vet ikke. Jeg vet ikke nøyaktig hvorfor denne avgjørelsen er tatt. Har jeg helseproblemer? Nei, jeg har ingen helseproblemer.

- Har jeg gjort noe galt? Nei, det er ingenting. Jeg ser at ett eller to nettsteder rapporterer at jeg er blitt sparket. Ja, jeg har gått fra jobben, men jeg har ikke gjort noe galt.

Tyldesley skryter av tida i ITV og sier at den har vært god for ham.

- Men la meg gjøre det helt klart: Jeg har ikke trappet ned, jeg er blitt flyttet. Jeg har ikke engang tenkt tanken om å pensjonere meg, sier 65-åringen.

Med videoen ønsker han å redegjøre for hva som har skjedd.

- Jeg kommer til å savne England-kampene så mye. Enda mer enn jeg vil savne Champions League-kampene, påpeker han.

Direktør for ITV sport, Niall Sloane, sier følgende i en uttalelse, gjengitt i avisa The Guardian:

- På vegne av ITV Sport vil jeg takke Clive for hans fantastiske arbeid. Han har kommentert noen av de største begivenhetene i verdensfotballen og hatt en enestående karriere hos oss. Vi er veldig glade for at han vil fortsette og ser fram til samarbeidet i framtida.

Nyheten skaper overskrifter i England tirsdag. Fotballegenden Gary Lineker, som nå jobber for BBC, hyller Tyldesley:

- En av de beste kommentatorene fotballen vår har hatt. Lykke til, Clive, sier han.

Den kjente fotballkommenatoren i avisa The Times, Henry Winter, skriver på Twitter:

- Jeg er overrasket over at Clive Tyldesley blir erstattet som ITVs viktigste fotballkommenator. Han har alltid fanget de store øyeblikkene i de store kampene godt. Champions League-finaler, store landskamper. Etterfølgeren Sam Matterface er dyktig. Å male bildet forblir den viktigste ferdigheten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!