Fotball-EM - Gruppe D

Englands spesielle EM-våpen

Den karakteristiske vanen til Jack Grealish (25) og Englands imponerende VM-statistikk passer som hånd i hanske. Det kan gi god uttelling i EM.

HERE WE GO AGAIN: Jack Grealish har for vane å inspisere gresset under kamper. Her er det østerrikes Aleksandar Dragovic som feller playmakeren. Foto: Scott Heppell/AP/NTB
HERE WE GO AGAIN: Jack Grealish har for vane å inspisere gresset under kamper. Her er det østerrikes Aleksandar Dragovic som feller playmakeren. Foto: Scott Heppell/AP/NTB Vis mer
Publisert

Fotball-EM 2021

EM-program

England håper å kvitte seg med 55 år med smerte når Three Lions skal forsvare landets ære i sommerens EM-sluttspill. Helt siden det berømte VM-gullet i 1966 – har det engelske folket ventet på at fotballen «skal komme hjem» igjen.

Aston Villa-stjerne Jack Grealish (25) står med sju landskamper og har spilt beskjedne 478 minutter med flagget på brystet. Nå roper et unisont pressekor på at playmakeren er det England trenger, for å gjøre håp om til edelt metall.

Den tidligere midtbaneterrieren Roy Keane er blant dem som mener at Grealish er noe helt for seg selv.

– Han er stjerna, han får ting til å skje. Han har mot og ønsker alltid ballen i trange områder. I likhet med Cristiano Ronaldo i Portugal trenger du slike spillere i laget. Det er modig, sier Keane til ITV.

SKANDALE: Aston Villa-stjernen Jack Grealish ble slått ned av en tilskuer i søndagens Championship-oppgjør mot rivalen Birmingham. Video: Viasport/Viaplay. Vis mer

– Jeg ville fått det vanskelig med å utelate ham fra elleveren. Han kan bli Englands stjernespiller i EM. Han er modig. Han er fantastisk, fortsetter Keane.

ITV-makker Ian Wright er også imponert over Aston Villa-stjerna.

– Han har en innvirkning. Det som er med Grealish, er at uansett hva han gjør, påvirker han kamper.

– Må starte

Grealish har lagt bak seg en fantastisk sesong i Premier League, og mange mener han fortjener en plass på sesongens lag, til tross for at han mistet store deler av sesongavslutningen med skade.

Nå er han tilbake for fullt etter smellen, og selv om han hadde en ispose på beinet etter treningskampen mot Østerrike, spilte han 90 minutter mot Romania søndag.

Landslagssjef Gareth Southgate har et skikkelig luksusproblem når han skal ta ut en ellever, med offensive spillere som Harry Kane, Raheem Sterling, Marcus Rashford, Jadon Sancho, Phil Foden og Bukayo Saka. Likevel mener flere at Grealish må stå tidlig i køen.

«Grealish må starte i EM. Ikke bare er han en av de mest talentfulle spillerne i England, men mengden med frispark han får i farlige områder skaper målsjanser, fordi England har så mange gode frisparkspesialister», skriver den tidligere Premier League-forsvareren Danny Higginbotham.

Sparkes ned

For med Grealish har England et våpen som kanskje er undervurdert i fotballen: Han blir sparket ned – ofte. Det gir gjerne frispark i gode posisjoner.

Som The Times' anerkjente journalist Henry Winter skrev underveis i kampen mot Østerrike:

«Ser ut som det er 'spark Jack Grealish'- kvelden. Fire østerrikere har forsøkt seg så langt. Grealish vokser virkelig inn i denne kampen, han skaper all slags problemer for Østerrike med driblingene sine.»

Nettopp dødballer har vært Englands Jekyll and Hyde i mesterskap. Straffesparkkonkurranser har ofte vært et mareritt, men i Russland-VM scoret laget ni av 12 mål på cornere eller frispark.

Og det er her Grealish kommer inn.

Ingen spillere pådro seg flere frispark enn Grealish i Premier League 9 2019/20-sesongen – da han slo ny rekord med å ha fått frispark 167 ganger.

I 2020/21-sesongen ble han felt i snitt fire og en halv gang per kamp. Statistikken viser at han har pådratt seg 110 frispark på 24 kamper, ifølge Birmingham Mail.

Da England slo Romania 1-0, var det nettopp Jack Grealish som ble felt.

En pluss en er sjeldent to i fotball, men bli ikke overrasket om Englands imponerende dødballstatistikk fra VM fortsetter i sommerens EM.

GRUPPE D

ENGLAND

«Football's coming home» synges hver sommer det er mesterskap, og kanskje 2021 er året engelskmennene virkelig burde ha grunn til å tro det. Både i forsvar og i angrep har de enorme luksusproblemer, og er godt forskudd i de fleste ledd på banen.

Bak kaptein Harry Kane (27) finner man spillere som Raheem Sterling (26), Marcus Rashford (23) og Jadon Sancho (21). Mens Phil Foden (20) fort får en playmaker-rolle. er det flere som også tror kraftpakken Declan Rice (22) kan få et skikkelig gjennombrudd i landslagsfotballen.

Det ene store spørsmålstegnet er kanskje på keeperplass der det fremdeles ser ut til å være Jordan Pickford (27) som er førstevalg. Han har for vane å varte opp med en flause eller to, og det er flere som mener at Manchester United-burvokter Dean Henderson (24) som burde få muligheten.

Trener: Gareth Southgate (50)

Å både skape entusiasme for så å leve opp til den er det få England-trenere som har klart, men Southgate er muligens et av de mer hederlige unntakene.

Bronsefinalen fra VM i 2018 gjør at det er mange som anser England som en av de største mesterskapsfavorittene, hvilket også er sammensatt med fantastiske resultater over tid. I tillegg har Southgate gjort det få andre har klart; unngått intriger utenfor banen.

Det har gjort at England er en sammensveiset gruppe der store egoer legges til side, og man har klart å skape et lag som kjemper like samlet enten det er i 4-3-3 eller 3-5-2. Og grunnen til at det engelske stjernegalleriet fort kan sikre seg sitt første VM-gull i sommer heter i stor grad Gareth Southgate.

ENGELSK RUTINE: Gareth Southgate. Foto: NTB/Scanpix
ENGELSK RUTINE: Gareth Southgate. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Troppen:

Keepere: Dean Henderson (Manchester United), Sam Johnstone (West Bromwich Albion), Jordan Pickford (Everton)

Forsvarsspillere: Ben Chilwell (Chelsea), Conor Coady (Wolves), Reece James (Chelsea), Harry Maguire (Manchester United), Tyrone Mings (Aston Villa), Luke Shaw (Manchester United), John Stones (Manchester City), Kieran Trippier (Atlético Madrid), Kyle Walker (Manchester City)

Midtbanespillere: Jude Bellingham (Borussia Dortmund), Jordan Henderson (Liverpool), Mason Mount (Chelsea), Kalvin Phillips (Leeds United), Declan Rice (West Ham)

Angrepsspillere: Dominic Calvert-Lewin (Everton), Phil Foden (Manchester City), Jack Grealish (Aston Villa), Harry Kane (Tottenham), Marcus Rashford (Manchester United), Bukayo Saka (Arsenal), Jadon Sancho (Borussia Dortmund), Raheem Sterling (Manchester City)

KROATIA

Kroatene sjokkerte store deler av verden da de tok seg til VM-finalen i Russland. Der de kanskje manglet tydelige superstjerner så bygget de en lagånd og jevnhet i det kollektive, som til slutt tok dem hele veien til turneringens siste kamp.

Siden Paul Pogba og Kylian Mbappé ble nummeret for store har denne generasjonen kroater rukket å bli tre år eldre. På den tiden har de blant annet nesten klart å rykke ned fra A-sluttspillet i Nations League og snek seg til EM i kvalikgruppe der Ungarn, Wales og Slovakia alle var med.

Det vitner om at det bor uvurderlig erfaring i typer som Luka Modric (35) og Dejan Lovren (31), men de vil i langt større grad være avhengig av at Mateo Kovacic (27) og Mario Pasalic (26) tar enda mer ansvar.

Profiler som Ivan Rakitic (33) og Mario Mandzukic (35) har takket av, hvilket stiller helt nye krav til den nye generasjon kroatisk landslagsspiller inn mot sommerens EM.

Trener: Zlatko Dalic (54)

Ble udødeliggjort, sammen med resten av mannskapet sitt, etter VM i 2018 der kroatene tok seg hele veien til finalen mot Frankrike. Det var den første finalen nasjonen spilte siden løsrivningen fra Jugoslavia.

Var for mange ukjent inn mot mesterskapet, men vartet opp med å skape en intern glød der store profiler som Modric, Rakitic og Mandzukic ble lederstjernene.

Man har uansett begynt å ane de første tegnene til misnøye etter at kroatene med nød og neppe hengte seg fast i A-sluttspillet i Nations League. 16 innslupne mål, og bare 9 scorede er inntrykk Dalic må rette opp dersom han skal bli sittende i jobben også etter EM-sluttspillet i sommer.

KROATISK KONGE: Zlatko Dalic. Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
KROATISK KONGE: Zlatko Dalic. Foto: Goran Stanzl/PIXSELL Vis mer

Troppen:

Keepere: Lovre Kalinic (Hajduk Split), Dominik Livakovic (Dinamo Zagreb), Simon Sluga (Luton Town)

Forsvarsspillere: Dejan Lovren (Zenit), Domagoj Vida (Besiktas), Duje Caleta-Car (Olympique Marseille), Sime Vrsaljko (Atlético Madrid), Borna Barisic (Rangers), Josko Gvardiol (RB Leipzig), Josip Juranovic (Legia Warszawa), Mile Skoric (Osijek), Domagoj Bradaric (Lille)

Midtbanespillere: Luka Modric (Real Madrid), Marcelo Brozovic (Inter), Mario Pasalic (Atalanta), Mateo Kovacic (Chelsea), Nikola Vlasic (CSKA Moskva), Milan Badelj (Genoa), Luka Ivanusec (Dinamo Zagreb)

Angrepsspillere: Ante Rebic (AC Milan), Andrej Kramaric (Hoffenheim), Ivan Perisic (Inter), Ante Budimir (Osasuna), Mislav Orsic (Dinamo Zagreb), Bruno Betkovic (Dinamo Zagreb), Josip Brekale (Wolfsburg).

SKOTTLAND

Ikke siden Håvard Flo stanget inn ledermålet før Craig Burley utliknet en junikveld i Bordeaux i 1998 har skottene vært å finne i et mesterskap. Skottene har ventet og feilet i godt over 20 år før det endelig skulle lykkes med en kvalifisering til EM.

Med spillere som Scott McTominay (24) i Manchester United, Andy Robertson (27) i Liverpool og John McGinn (26) i Aston Villa vil flere hevde at det er flere profiler skottene kan stille med her.

Det er uansett grunnlag for å tro at både manglende bredde i troppen, så vel som mangel på mesterskapserfaring fort kan bli skottenes bane i en tøff og tung gruppe.

Skottland og Norge har for øvrig enda mer til felles. Det var nemlig Skottland som til slutt kvalifiserte seg til EM via Nations League i samme sluttspill for nordmennene. Serbia, som ble Norges overmenn, ble til slutt beseiret av Steve Clarkes mannskap, som dermed tok seg til EM-sluttspill.

Trener: Steve Clarke (57)

57-åringen tok over nasjonen i 2019, og etter å ha blitt nedkjempet og utkonkurrert i den «tradisjonelle» EM-kvalifiseringen fisket han fram både kløkt og motivasjon gjennom Nations League. Det gjorde vei i vellinga.

Kjent som en slags super-assistent fra sine tider i Chelsea med José Mourinho, så fikk han til slutt jobben jobber i både West Bromwich og Reading uten det største hellet.

Etter å ha ledet Klimanrock til tredjeplass i Skottland i 2018/2019-sesongen ble det tydelig at Clarke var mannen til å ta skottene videre etter Alex McLeish.

Clarke var også manageren som sto på andre banehalvdel da landsmann Sir Alex Ferguson trente sin aller siste kamp som Manchester United-trener i 2013. Den gang trente Clarke West Bromwich og oppgjøret endte hele 5–5.

SKOTSK KATALYSATOR: Steve Clarke. Foto: NTB/Scanpix.
SKOTSK KATALYSATOR: Steve Clarke. Foto: NTB/Scanpix. Vis mer

Troppen:

Keepere: Craig Gordon (Heart of Midlothian), David Marshall (Derby County), Jon McLaughlin (Rangers)

Forsvarsspillere: Liam Cooper (Leeds United), Declan Gallagher (Motherwell), Grant Hanley (Norwich City), Jack Hendry (KV Oostende), Scott McKenna (Nottingham Forest), Stephen O’Donnell (Motherwell), Nathan Patterson (Rangers), Andy Robertson (Liverpool), Greg Taylor (Celtic), Kieran Tierney (Arsenal)

Midtbanespillere: Stuart Armstrong (Southampton), Ryan Christie (Celtic), John Fleck (Sheffield United), Billy Gilmour (Chelsea), John McGinn (Aston Villa), Callum McGregor (Celtic), Scott McTominay (Manchester United), David Turnbull (Celtic)

Angrepsspillere: Ché Adams (Southampton), Lyndon Dykes (Queen’s Park Rangers), James Forrest (Celtic), Ryan Fraser (Newcastle United), Kevin Nisbet (Hibernian)

TSJEKKIA

Det virker lenge siden navn som Pavel Nedved (48), Petr Cech (39) og Tomas Rosicky (40) prydet startoppstillingen til Tsjekkia, men det de har fått i retur er det flere anser som et mer sammensatt lag.

Under trener Silhavy har Tsjekkia utviklet et lag som i langt større grad spiller på høyt press, fysikk og prøver å ta ut motstanderen på det å være best trener. I tillegg har de grunn til å ha høy selvtillit inn i dette mesterskapet.

Landslaget er i pulje A i Nations League, Slavia Praha tok seg hele veien til kvartfinalen i Europa og spillere som Vladimír Coufal (28) og Tomás Soucek (26) har tidvis herjet i Premier League. Dermed har Tsjekkia alt å vinne i sommer.

Trener: Jaroslav Silhavy (59)

Skal være ansett som en noe lavmælt, men kalkulert type. Og 59-åringen kan vise til at hans framtoning fungerer. Han har nemlig ledet både Slovan Liberec og Slavia Praha til ligatitler i hjemlandet.

Kan slå knallhardt i bordet med en 2-1-seier hjemme mot England i EM-kvalifiseringen, men selv om det tsjekkiske laget tidligere har vist at de kan levere, så er det nok få som levner Sillhavys lag de helt store ambisjonene i dette mesterskapet.

Med 465 kamper i den tsjekkiske toppdivisjonen er han allerede historisk i sin hjemlige fotball. Han er nemlig spilleren som innehar flest kamper på øverste nivå i Tsjekkia.

TSJEKKISKE TANKER: Jaroslav Silhavy. Foto: Michal CIZEK / AFP
TSJEKKISKE TANKER: Jaroslav Silhavy. Foto: Michal CIZEK / AFP Vis mer

Troppen:

Keepere: Tomás Vaclík (Sevilla), Jiri Pavlenka (Werder Bremen), Ales Mandous (Olomouc)

Forsvarsspillere: Vladimír Coufal (West Ham), Pavel Kaderábek (Hoffenheim), Ondrej Celustka (Sparta Praha), Tomas Kalas (Bristol City), David Zima (Slavia Praha), Jan Boril (Slavia Praha), Ales Mateju (Brescia), Jakub Brabec (Viktoria Plzen)

Midtbanespillere: Lukas Masopust (Slavia Praha), Vladimír Darida (Hertha Berlin), Tomás Soucek (West Ham), Antonin Barak (Hellas Verona), Alex Kral (Spartak Moskva), Tomas Holes (Slavia Praha), Petr Sevcik (Slavia Praha), Jakub Jankto (Sampdoria), Adam Hlozek (Sparta Praha), Jakub Pesek (Slovan Liberec)

Angrepsspillere: Patrik Schick (Bayer Leverkusen), Michael Krmencík (PAOK), Matej Vydra (Burnley), Tomas Pekhart (Legia Warszawa)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer