Johannes Thingnes Bø

Enig med Klæbo - Varsler OL-markering

Skiskytterne er enige med Johannes Høsflot Klæbo (24) om at man må bestemme seg for hvordan man skal markere mot menneskerettighetsbrudd i Kina. Johannes Thingnes Bø (28) vil ha OL-markeringer under verdenscuprenn.

SKAL MARKERE: Johannes Thingnes Bø vil i likhet med sin langrennskollega Johannes Høsflot Klæbo ha klare rettningslinjer for OL-markeringer for brudd på menneskerettigheter. Foto: Lise Åserud / NTB
SKAL MARKERE: Johannes Thingnes Bø vil i likhet med sin langrennskollega Johannes Høsflot Klæbo ha klare rettningslinjer for OL-markeringer for brudd på menneskerettigheter. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

LILLEHAMMER (Dagbladet): - Vi har tett dialog med forbundet vårt. De er i kontakt med Amnesty og ønsker å sette opp et møte med det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) om at vi kanskje i fellesskap kan lage et budskap, eller vise et form for et budskap i løpet av verdenscupsesongen.

Det sier Johannes Thingnes Bø til Dagbladet, på spørsmålet om de ønsker å markere mot brudd på menneskerettigheter i Kina. Landet som arrangerer OL som går av stabelen i februar.

Tidligere i september skrev NRK om flere av de norske langrennsløpere, som i motsetning til skiskytterne, var svært lite fornøyd med idrettslederes håndtering av hvordan de skal uttrykke seg om menneskerettigheter i Beijing.

FORBAUSET: Johannes Thingnes Bø er full av lovord om sin franske konkurrent etter jaktstarten i VM i Pokljuka. VIDEO: Sindre Lie Vis mer

Der blant annet Johannes Høsflot Klæbo tok hardt til orde.

- Det er ikke noe tvil om at jeg savner at Norges Skiforbund, Olympiatoppen og Idrettsforbundet kunne tatt et klart standpunkt på hva de mener, sa langrennsesset til statskanalen.

- Gode innspill

Verdenscupvinneren i skiskyting fra i fjor syns innspillene til langrennskollegaen er gode. Samtidig kan han fortelle at skiskytterne er i tett dialog med eget forbund om problematikken.

Ønsket er at Norge som skiskytternasjon i samarbeid med flere nasjoner kan stå opp mot kampen for menneskerettigheter i land som driver sportsvasking, understreker Thingnes Bø.

- Og som ønsker å vinkle de positive sidene ved et land gjennom sportsarrangementer som kanskje koster masse penger, også er det arbeidere som har dårlige vilkår som må lide for det. Det ønsker vi ikke i det store og det hele.

- Dere ønsker på en eller annen måte å markere i verdenscupen?

- Ja, absolutt.

- Har dere tenkt noe på hvordan?

- Nei, det er veldig i startfasen. For en ting er at vi lenge har tenkt på at vi er for å markere. Også gjelder det å finne en bra måte å markere på som er synlig, uten av vi skal bruke for masse energi på det. Det er bare å finne de riktige tidspunktene eller bruke sosiale medier eller hva det skulle være.

Kommunikasjon med IBU

- Jeg vet at skiskytterforbundet har vært i kommunikasjon med IBU om at vi skal stå sammen om det her, det er jo ikke bare Norge som er opptatt av menneskerettigheter, men jeg regner med at en stor verden er det, sier Vetle Sjåstad Christiansen til Dagbladet.

VIL BRUKE STEMMEN SIN: Skiskytter Vetle Sjåstad Christiansen. Foto: Carina Johansen / NTB
VIL BRUKE STEMMEN SIN: Skiskytter Vetle Sjåstad Christiansen. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer

Han tror i likhet med sin lagkamerat at det er viktig at man som forbund viser sin støtte til menneskerettigheter. Noe han tror kunne skapt furore på tvers av flere landegrenser.

- På hvilken måte kunne du tenke deg å markere?

- Jeg har jo sett fotballandslaget markere med T-skjorter og bannere i forkant av sine kamper. Jeg har sett at det har ført med seg litt kritikk også, men jeg føler vi må bruke den stemmen vi har, sier Sjåstad Christiansen.

Tydelig standpunkt

Torsdag la Norges idrettsforbund fram en internasjonal strategi for å fremme idrettens verdier og samfunnsroller. Der kom idrettspresident Berit Kjøll med et tydelig budskap om at Idrettsforbundet og norsk idrett tar avstand fra alle brudd på menneskerettigheter.

- Vi markerer, og vil fortsette å markere min motstand mot menneskerettighetsbrudd - også i Kina, sa hun.

Samtidig understrekte hun at utfordringer med menneskerettigheter først og fremst må løses på myndighetsnivå, men at idretten kan bidra på sin måte med sin stemme.

- Det er svært viktig at det i de nye tildelingskriteriene for framtidige OL og Paralympics, er slik at arrangørland vurderes på bakgrunn av landets etterlevelse av menneskerettigheter og andre viktige kriterier som er bærekraftige.

- En god track record på menneskerettigheter skal være et klart fortrinn ved tildeling av store mesterskap, sa idrettspresidenten videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer