Johannes Høsflot Klæbo med ny avtale:

Enighet mellom Klæbo og skiforbundet

Etter diskusjoner om markedsrettigheter.

AVTALE KLAR: Johannes Høsflot Klæbo og skiforbundet er endelig enige om en landslagsavtale. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
AVTALE KLAR: Johannes Høsflot Klæbo og skiforbundet er endelig enige om en landslagsavtale. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

Johannes Høsflot Klæbo (22) og Norges Skiforbund er enige om en ny landslagsavtale. Det bekrefter forbundet i dag.

- Jeg er glad for at vi er enige om landslagsavtale og ser frem til en ny og spennende skisesong, sier Johannes Høsflot Klæbo.

Han er nå tilbake fra rulleskikonkurranser i Kina.

- Jeg synes det er blitt jobbet godt hos begge parter, noe som har vært og er nødvendig for å modernisere og ajourføre dagens regelverk. Vi er glade for at Skiforbundet har prioritert dette arbeidet høyt. Nå er vi enige og begge parter har signert. Samtidig er vi også enige om hvilke tema vi må jobbe mer med for å finne hensiktsmessige løsninger for fremtiden, sier Johannes Høsflot Klæbo i pressemeldinga.

Ulikt syn

Langrennssjef Espen Bjervig sier at han er lettet og fornøyd med at avtalen endelig er i boks.

- Det har vært gode diskusjoner under forhandlingene. Nå blir det godt å ta sommer med god samvittighet og se fram mot vintersesongen, sier Bjervig til Dagbladet.

Da Dagbladet var i kontakt med ham mandag, var avtalen ikke klar, ifølge Bjervig, men ett døgn seinere er altså partene enige.

- Det har vært en konstruktiv dialog. Vi har ikke hatt noen grunn til å haste oss. Vi har hatt samtaler om den kommersielle plattformen. Nå er idrettsutøvere mer tilgjengelige enn noen gang, sier Bjervig.

Han bekrefter også overfor Dagbladet at alt er i orden i kontrakten med Klæbo.

- Hovedsakelig har ulikt syn handlet om grensene for når en skiløper er privat og når han representerer landslaget samt deler av innholdet i kommersiell plattform, sier han videre.

Det har vært uenigheter rundt Klæbos markedsrettigheter - og derfor har en avtale drøyet ut. Nå er derimot alt der formelle på plass.

Avklaring

Bakgrunnen for konflikten av følgende:

Klæbo ønsket en klarhet for når han er privat og har makt over egne markedsrettigheter, og når han er i regi av Norges Skiforbund.

Avtaleteksten mellom løperen og Norges Skiforbund regulerer blant annet hvem som til en hver tid eier markedsrettighetene.

Johannes Høsflot Klæbo var sist uke på konkurranser i Beijing, han vant verdenscupåpningen i rulleski sammenlagt.

Mer enn sosiale medier

Tidligere i sommer sa landslagssjef Espen Bjervig, og Klæbos far og manager Haakon Klæbo, følgende til NTB:

- I utgangspunktet har fristen til å skrive under avtalen vært fra sesongoppstart, og ofte har vi signert avtaler under denne samlingen på Sognefjellet. Men i år er fristen utsatt til 10. juni. Det skyldes at det er gjort endringer i detaljer i avtalen. Den gamle avtaleteksten kunne ikke brukes lenger, og vi fikk den nye teksten ganske seint. Fristen ble utsatt fordi vi ikke hadde noen ny avtaletekst å presentere utøverne tidsnok, sa landslagssjef Espen Bjervig til NTB.

- For å gjøre det enkelt: For ti år siden var en skiløper en skiløper når han pratet med mediene, eller når han gikk renn og var på TV. Nå synes utøveren gjennom sosiale medier 24 timer i døgnet. Det er dette grensesnittet som må gås opp, sa Bjervig.

TOPPLISTE: Johannes Høsflot Klæbo herjer ikke bare i skisporet, nå har han også markert seg på andre områder. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

At Bjervig mener uenigheten først og fremst handler om sosiale medier, er ikke pappa Klæbo enig i.

- Der har vi nok en litt ulik oppfatning. Vår oppfatning er at uenigheten er langt mer omfattende enn bare å omhandle sosiale medier. Dette handler ikke minst om hvem som besitter markedsrettighetene når, både når det gjelder tidspunkter og situasjoner. Det handler også om hvor langt forbundet kan gå i å selge utøvere, og det er en sak om bruken av enkeltutøvere både ut fra tid og innsats og når det gjelder slitasje av markedsverdien for enkeltutøver, sa manageren.