Enka reagerer: - Føles helt feil

Familien til avdøde Matti Nykänen er kritisk til hjembyens valg av skulptur som skal hedre ham.

MØTE MED MATTI: Dagbladet møtte Matti Nykänen på turné i 2018, hvor han spilte konsert på den finske baren Iskelmä-Baari på Gran Canaria. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
MØTE MED MATTI: Dagbladet møtte Matti Nykänen på turné i 2018, hvor han spilte konsert på den finske baren Iskelmä-Baari på Gran Canaria. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer
Publisert

Den verdenskjente finske skihopperen Matti Nykänen gikk bort februar i fjor, 55 år gammel. Han var en av de største idrettsprofilene fra Finland gjennom tidene.

I løpet av ni aktive sesonger rakk Nykänen å vinne 46 verdenscuprenn. Han hentet også hjem fem olympiske medaljer (fire gull), ni VM-medaljer (fem gull) og 13 finske mesterskap.

Nå skal det finske ikonet hedres i Nykänens hjemby Jyväskylä, men det er en prosess som har skapt store overskrifter.

Først fikk totalt seks kunstnere i oppgave å komme med forslag til en skulptur til prosjektet. Avdøde Nykänens familie likte ikke noen av dem.

Nykänens mor fortalte at sønnen hadde ønsket å få en skulpturell avbildning av seg selv.

MONUMENT: Denne skulpturen falt valget på. Foto: JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI
MONUMENT: Denne skulpturen falt valget på. Foto: JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Vis mer

Sterke reaksjoner

For en snau måned siden bestemte Jyväskylä seg for å hedre ham med en skulptur. Monumentet som er valgt har formen til fjær, og ikke Nykänen selv.

De som har valgt skulpturen mener at symbolikken i fjærene er talende og at det skal forestille hvordan Nykänen fløy fram som skihopper. Nå reagerer Nykänens mor Vieno.

- Vi vil ha en statue. Det er ønsket til slekta vår. Jeg aksepterer ikke fjær. Mattis liv var ikke fjær, sier hun ifølge Expressen.

Skihopperens enke reagerer også. Hun støtter Vieno i at livet til Nykänen ikke liknet fjær, og liker heller ikke utseendet på monumentet.

- Dessuten ser det mer ut som et skjelett i mine øyne, sier Pia Nykänen til Ilta Sanomat.

- Jeg husker da Matti levde og det ble snakket om en statue. Han sa selv at han ikke trengte en, men om det skulle settes opp noe for å minnes ham, skulle det være en statue - og ikke noe annet. Det virker ikke som Jyväskylä verdsetter Matti, selv om han satte byen på verdenskartet. Det føles helt feil, sier hun videre.

HÆRVERK: Graven til den avdøde skihopperen Matti Nykänen (55) er blitt utsatt for hærverk. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bråkete fortid

Matti Nykänens liv var også i stor grad preget av skandaler og personlige tragedier.

Han jobbet på et tidspunkt for en for en sextelefon, han har vært stripper, han har sittet inne for voldelige angrep på kona, og for å ha knivstukket en kamerat.

Da Dagbladet møtte Nykänen på Gran Canaria tidlig i 2018, åpnet han opp om de vanskelige åra, og snakket blant annet om hvordan hans nye kone hadde reddet ham. Les hele saken her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer