Enka reagerer: - Føles helt feil

Familien til avdøde Matti Nykänen er kritisk til hjembyens valg av skulptur som skal hedre ham.

MØTE MED MATTI: Dagbladet møtte Matti Nykänen på turné i 2018, hvor han spilte konsert på den finske baren Iskelmä-Baari på Gran Canaria. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
MØTE MED MATTI: Dagbladet møtte Matti Nykänen på turné i 2018, hvor han spilte konsert på den finske baren Iskelmä-Baari på Gran Canaria. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den verdenskjente finske skihopperen Matti Nykänen gikk bort februar i fjor, 55 år gammel. Han var en av de største idrettsprofilene fra Finland gjennom tidene.

I løpet av ni aktive sesonger rakk Nykänen å vinne 46 verdenscuprenn. Han hentet også hjem fem olympiske medaljer (fire gull), ni VM-medaljer (fem gull) og 13 finske mesterskap.

Nå skal det finske ikonet hedres i Nykänens hjemby Jyväskylä, men det er en prosess som har skapt store overskrifter.

Først fikk totalt seks kunstnere i oppgave å komme med forslag til en skulptur til prosjektet. Avdøde Nykänens familie likte ikke noen av dem.

Nykänens mor fortalte at sønnen hadde ønsket å få en skulpturell avbildning av seg selv.

Sterke reaksjoner

For en snau måned siden bestemte Jyväskylä seg for å hedre ham med en skulptur. Monumentet som er valgt har formen til fjær, og ikke Nykänen selv.

De som har valgt skulpturen mener at symbolikken i fjærene er talende og at det skal forestille hvordan Nykänen fløy fram som skihopper. Nå reagerer Nykänens mor Vieno.

- Vi vil ha en statue. Det er ønsket til slekta vår. Jeg aksepterer ikke fjær. Mattis liv var ikke fjær, sier hun ifølge Expressen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer