Enklest og kjedeligst

Har du planer om å reise til EM for å se norske fotballspillere bryne seg på internasjonale superstjerner, så kan du like godt vente til kvartfinalen. Sagt på en annen måte: Norges gruppe er både den kjedeligste og den enkleste.

Og for å presisere det allerede her: Det betyr ikke at Gruppe C er kjedelig . Og slett ikke at den er enkel. Man skal være passe blasert og uopplyst for å sitte med en slik oppfatning. Men i et sluttspillperspektiv kan ordbruken forsvares.

Det holder med et raskt blikk på de øvrige gruppene.

  • A og D er i særklasse mest publikumsvennlige, og også sportslig sterkere enn Norges gruppe C.
  • Gruppe B er også et hakk mer vrien enn Norges gruppe. Sverige møter en finalekandidat (Italia) en EM-vert (Belgia), i tillegg til uberegnelige Tyrkia.

Tipper 0-0

Også kampoppsettet ser ypperlig ut:

  • Norge starter mot Spania. Gruppas antatt to beste lag i en åpningskamp som sikkert vil likne åpningskamper flest:

Forsiktighet, nervøsitet, prestisje - og et grunnleggende ønske om å unngå tap.

Med andre ord: Tett, spennende, sikkert ganske kjedelig, og - skal vi tippe 0-0? Et utfall begge lag i utgangspunktet vil være fornøyd med.

Svikter

Spania står tradisjonelt fram som dyktige innledningsvis i sluttspill, men svikter når turneringene går over fra serie- til cupspill. Regn med at spanjolene kommer til å glitre i en eller flere av innledningskampene, og garantert kjempe om gruppeseieren.

Men de glitrer neppe i den vanskelige åpningskampen. Neppe Norge heller.

  • Norge fortsetter mot Jugoslavia. Den mest uberegnelige nasjonen i gruppa, og utfallet av åpningskampen bestemmer hvor gunstig det er å møte en slik motstander i den andre kampen. Ønskemotstanderen fra dette seedingsnivået var muligens Portugal. På den annen side: Det kunne blitt Frankrike eller Italia... Norge har spilt av seg et gammelt kompleks, og har gjennom de to siste sluttspill-kvalifiseringene stått fram som spesialister mot østblokkland. Men: Vi har ennå ikke møtt noen på samme nivå som Jugoslavia.
  • Norge avslutter mot Slovenia. En nasjon vi slo to ganger i kvalifiseringen, og meget overbevisende i den avgjørende gruppefinalen på Ullevaal. Muligens ligger det en ørliten risiko for undervurdering av slovenerne, men den forsvinner garantert hvis avslutningskampen ender opp som helt avgjørende for Norge. I så fall likner Slovenia en ønskemotstander.

Fra en ønskegruppe.