Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Enorm høyde vekker oppsikt

Øygarden FK blir beskrevet som et basketlag.

HØYT LAG: Her er de elleve høyeste spillerne på Øygarden. Fra venstre: Charles Ezeh (193 cm), Jan Martin Hoel Andersen (190 cm), Andreas van der Spa (195 cm), Maduka Christopher Udeh (197 cm), Stefan Antonijevic (198 cm), Fredrik Flo (192 cm), Borger Thomas (190 cm), Marius Berntzen (188 cm), Peter Sørensen Nergaard (186 cm), Sander Marthinussen (187 cm), Ikenna Ikedi (192 cm). Kilde: Øygarden FK. Foto: Privat/Øygarden
HØYT LAG: Her er de elleve høyeste spillerne på Øygarden. Fra venstre: Charles Ezeh (193 cm), Jan Martin Hoel Andersen (190 cm), Andreas van der Spa (195 cm), Maduka Christopher Udeh (197 cm), Stefan Antonijevic (198 cm), Fredrik Flo (192 cm), Borger Thomas (190 cm), Marius Berntzen (188 cm), Peter Sørensen Nergaard (186 cm), Sander Marthinussen (187 cm), Ikenna Ikedi (192 cm). Kilde: Øygarden FK. Foto: Privat/Øygarden Vis mer

Øygarden FK fikk endelig en etterlengtet opptur med sesongens første seier, da laget slo HamKam på Briskeby forrige mandag. En målrik kamp som endte 4-3 til bortelaget.

To av de fire målene til Øygarden var headinger - og det er neppe tilfeldig.

Øygarden, som tidligere het Nest-Sotra, er nemlig et veldig, veldig, høyt lag. Med hele sju spillere over 190 cm er trolig Øygarden helt i verdenstoppen når det kommer til høye fotball-lag.

- Det er jo et basketlag, sa Eurosport-ekspertene i studio opp til flere ganger under Obos Direktesendingen forrige mandag.

Høyde vekker oppsikt

Høyden til Øygarden-spillerne vekker også oppsikt i sosiale medier, hvor det ofte påpekes når laget scorer mål på dødballer.

Som Dagbladets oddsekspert Tor Henrik Stensland blant annet skrev nylig:

«Øygarden har en fascinerende tropp. Det føles nesten litt som i basketballtimene på barneskolen der alle de høye ble valgt først. Det er altså så mange fyrtårn på dette laget, og de blir brutale å møte på dødballer denne sesongen.»

- Jeg ser jo spillerne hver dag, og det er noen godt voksne spillere vi har, ja, sier Øygardens sportssjef Kurt Fjeld til Dagbladet.

Det er ingen overdrivelse. Øygarden har hele sju spillere som er over 190 cm. Blant de høyeste på laget har man Stefan Antonijevic (198 cm), Maduka Udeh (197 cm), Andreas van der Spa (195 cm) og Charles Ezeh (193 cm) - for å nevne noen.

Dagbladet har gått gjennom hele laget til Øygarden og funnet denne statistikken:

Gjennomsnittet av høyeste lag: 191,5 cm (høyeste potensielle lag hvor alle spiller i sin naturlige posisjon på banen).

Gjennomsnitt av dem som har vært del av troppen i 2020: 187,3 cm.

Gjennomsnitt av hele laget: 185,8 cm.

Det er med andre ord et veldig høyt lag vi har med å gjøre.

Ikke bevisst

Fjeld forteller at det er tilfeldig at det er så høye spillere i klubben.

- Det er ikke noen bevisst strategi at vi har så mange høye spillere. Men så klart hjelper det å ha høyde både på defensiv og offensive dødballer for eksempel, sier Fjeld og legger til:

- Men det er ikke noe jeg tenker på når jeg henter spillere.

Andreas van der Spa (21) er 1,95 meter på sokkelesten. Det er likevel to spillere i klubben som er høyere enn ham.

- Da jeg kom til klubben la jeg egentlig ikke noe merke til at vi hadde så høye spillere, men etter hvert har vi begynt å tulle en del med det, forteller van der Spa til Dagbladet.

- Vi vil jo spille fotball langs bakken, så jeg tror ikke det har vært bevisst å hente så mange spillere som er så høye, men så klart er det en fordel å ha høyde på dødballer, sier van der Spa videre.

At Øygarden fikk bruk for høyden sin på dødballer, fikk vi se i kampen mot HamKam. Van der Spa scoret et fint mål på hodet etter en corner.

- Det var mitt første mål for klubben og i Obos-ligaen, så det var veldig morsomt. Jeg håper at jeg kan score tre eller fire sånne til i løpet av sesongen, forteller unggutten.

Slår Ståle Solbakken

Nettstedet Sportskeeda gjorde en måling i 2017 på Europas høyeste lag. Da tok de utgangspunkt i alle lag som lå i de øverste divisjonene i Europa.

Den gangen var det F.C. København som toppet lista, med en snitthøyde på 186,21 cm. De resterende lagene som utgjorde pallen var Cracovia (186,16 cm) fra Polen og tyske Schalke 04 (186,15 cm).

Tar vi utgangspunkt i de spillerne som har vært del av Øygardens tropp så langt i sesongen, er altså troppen over én centimeter høyere i snitt en det FCKs tropp var i 2017.

Det er vanskelig å finne en oversikt over snitthøyden til alle fotballag i Europa og ellers i Verden, men at Øygarden ville kommet høyt på lista er udiskutabelt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!