Enorm maktdemonstrasjon av Bjørgen

Knuste alle i Sverige.

FOR EN SESONGSTART: Marit Bjørgen gikk et av sine aller beste skøyterenn noen sinne i Gällivare. Foto: FREDRIK SANDBERG/AP/SCANPIX
FOR EN SESONGSTART: Marit Bjørgen gikk et av sine aller beste skøyterenn noen sinne i Gällivare. Foto: FREDRIK SANDBERG/AP/SCANPIXVis mer

(Dagbladet): Akkurat som i fjor var Marit Bjørgen helt overlegen i verdenscupåpningen.

I de svenske skogene var det bare tidtakerne som klarte å holde følge med den olympiske mesteren fra Trøndelag.

Bjørgen knuste hjemmefavoritten Charlotte Kalla med 41,1 sekunder, da hun gikk i mål på tida 23.48,4. Det er en enorm maktdemonstrasjon på 10 kilometer fri teknikk - Kallas favorittøvelse. Italienske Arianna Follis var 51,4 sekunder bak Bjørgen.

Var nervøs - Dette var et veldig bra løp. Jeg var litt nervøs før start, men jeg skjønte umiddelbart at formen er god. Dette var en bra start på sesongen, sier Bjørgen.

Løypa i Gällivare er kjent for å være teknisk - noe som åpenbart passet Bjørgen bra.

- Jeg visste at Kalla også er sterk i en slik løype, men jeg har jobbet hardt med skøyteteknikken min før denne sesongen. Dette var kanskje et av mine aller beste skøyteløp, sier Bjørgen.

Så Kalla kan være så sterk hun bare vil. Når Bjørgen går som i dag, da er det ikke mange som vil være i nærheten av henne.

Da kom selvsagt spørsmålet om hun var for tidlig i form, med tanke på VM om tre måneder.

- Ja, det var det da. Nei, jeg tror ikke det. Jeg går forhåpentlig fortere under VM. Jeg gikk bra teknisk på ski. Da jeg hørte at jeg ledet med fire sekunder etter én kilometer, tenkte jeg kanskje at jeg hadde åpnet for raskt. Men da jeg hørte at det var 15 sekunder etter fire kilometer, skjønte jeg at åpningsfarten var grei nok, sier Bjørgen til NTB.

Sterk laginnsats Forrige helg gikk Bjørgen til topps i den nasjonale åpningen på Beitostølen. Da var det 10 kilometer klassisk.

IKKE I NÆRHETEN: Arianna Follis og Charlotte Kalla fikk stå ved siden av Marit Bjørgen på seierspallen - men i sporet var de aldri i nærheten. Foto: FREDRIK SANDBERG/AP/SCANPIX
IKKE I NÆRHETEN: Arianna Follis og Charlotte Kalla fikk stå ved siden av Marit Bjørgen på seierspallen - men i sporet var de aldri i nærheten. Foto: FREDRIK SANDBERG/AP/SCANPIX Vis mer

- Jeg var veldig løpskåt i starten, sa Bjørgen på søndag.

Hun virket ikke mindre tent i dag og sørget for at utlendingene ble helt parkert på resultatlistene.

Og Bjørgen var ikke den eneste norske som imponerte. Laginnsatsen var strålende - og Egil Kristiansens jenter kapret de tre neste plassene utenfor pallen.

Kristin Størmer Steira var 58,1 sekunder bak Bjørgen, Marthe Kristoffersen gikk i mål 58,8 sekunder etter vinneren og Vibeke Skofterud endte drøyt minuttet bak. Therese Johaug kom på 9. plass.

Derfor nevner vi det bare: Det er stafett i morgen.