EN LEVENDE VEGG: I VMs kanskje mest underholdende kamp til nå spilte Thomas Sørensen en nøkkelrolle. Her stopper han et av mange forsøk fra Emana. Foto:  (AP Photo/Ricardo Mazalan)
EN LEVENDE VEGG: I VMs kanskje mest underholdende kamp til nå spilte Thomas Sørensen en nøkkelrolle. Her stopper han et av mange forsøk fra Emana. Foto: (AP Photo/Ricardo Mazalan)Vis mer

Enorm Sørensen reddet dansk festkveld

- Har aldri sett så mange sjanser i en VM-kamp, sier Drillo.

||| Kamerun - Danmark 1-2

PRETORIA/OSLO (Dagbladet): Det var dansk arroganse på sitt verste da Samuel Eto'o utnyttet forsvarsspill på småguttenivå og banket inn 1-0 for Kamerun etter bare 10 minutter.

Men i stedet for å la seg knekke av den tidligere kalddusjen kjempet Danmark seg tilbake og snudde kampen - med to gamle ringrever som de største heltene.

Snart 32 år gamle Dennis Rommedahl var tidvis lysende på høyrekanten, hadde målgivende til Nicklas Bendtners utlikning og scoret selv vinnermålet i 2. omgang.

34 år gamle Thomas Sørensen var på sin side en levende vegg bak et rufsete dansk forsvar.

Stormløp mot Danmark
Særlig på tampen, da Kamerun kastet fram alt de hadde i jakten på en utlikning, viste Stoke-keeperen storhet. Mest imponerende var redningen da Emana ble flikket gjennom og klinket ballen ned mot hjørnet. Sørensen var lynraskt nede med ei hånd da «alle» så ballen i mål.

- Jeg vil gi stor honnør til forsvaret. Vi får en skitstart. I første omgang spiller vi ballen mye og skaper en del sjanser. Det ble mer åpent i andre omgangen, sier Rommedahl til intervjueren på indre bane.

23 skudd hadde Kamerun i løpet av kampen, 15 av dem på mål. Men gang på gang sto altså Sørensen i veien for Samuel Eto'o og de andre kamerunerne.

Det siste kvarteret må ha fortonet seg som en sammenhengende lidelse for danske fotballfans. For Danmark fikk kjørt seg grundig, men offerviljen blant spillerne var forbilledelig, samtidig som de hadde marginene med seg:

MATCHVINNER: Dennis Rommedahl rundet innbytter Makoun og skrudde ballen i vakker bue forbi Souleymanou Hamidou. Foto:  AP Photo/Michael Sohn
MATCHVINNER: Dennis Rommedahl rundet innbytter Makoun og skrudde ballen i vakker bue forbi Souleymanou Hamidou. Foto: AP Photo/Michael Sohn Vis mer

For eksempel da innbytter Aboboukar klinket til innenfor 16-meteren, og ballen så ut til å ha retning mot nettmaskene. Men en liggende Christian Poulsen fikk ballen i hodet, og da fikk det heller være at han neppe husket sitt eget navn i sekundene etter stjernesmellen.

Tre og et halvt minutt på overtid blåste dommeren av kampen, og landslagssjef Morten Olsen kunne strekke armene i været i triumf. En sliteseier, men som det smakte.

- Det er en del vi viste som vi ikke skal vise igjen. Det skal vi prate om de neste gangene. Fotball handler om feil — og vi må si at Kamerun ikke utnyttet våre feil. De kunne hatt et mål til, sier Morten Olsen her på pressekonferansen i Pretoria.

Tok av Jørgensen i pausen
Martin Jørgensen ble byttet ut ved pause etter et par grove pasningsfeil. Han spiller neppe neste kamp.

På spørsmål om Danmark også kom til å spille med en defensiv midtbanespiller i neste kamp svarte landslagssjefen syrlig:

- Det så kanskje ut som vi spilte med én midtbanespiller der. Men vi hadde to.

- Forsvarsfireren var god, men midtbanen hadde problemer både med å erobre ballen og holde på den. Det må rettes om vi vil videre i turneringen, sier han.

At sjanseorgien var tortur for trenerne er lett å forstå. Men for oss andre var det en fest.

- Jeg tror ikke jeg har sett så mange sjanser i en VM-kamp. For nøytrale tilskuere må det ha vært en fest, sier Drillo i Viasats fotballstudio. 

UTNYTTET DANSK SLURV: Samuel Eto'o var nådeløs etter at Christian Poulsen hadde mistet ballen utilgivelig. Foto: AP Photo/Michael Sohn
UTNYTTET DANSK SLURV: Samuel Eto'o var nådeløs etter at Christian Poulsen hadde mistet ballen utilgivelig. Foto: AP Photo/Michael Sohn Vis mer

Men danskene skulle nok gjerne hatt én scoring til, for i så fall ville det vært nok med uavgjort mot Japan i siste kamp for å gå videre. Nå må de vinne.

Kamerun er derimot ute av mesterskapet etter sitt andre strake tap.

Dansk langpasning
En av hovedgrunnene er at de aldri greide å finne ut av Dennis Rommedahl. Han var sentral da danskene utliknet etter en drøy halvtime:

Ettertraktede Simon Kjær gjorde mye rart i denne kampen, men noe som kommer til å bli husket er langpasningen som la grunnlaget for scoringer.

Dypt inne på egen halvdel speidet han Rommedahl høyt oppe på motsatt side. Med et utsøkt tilslag banket han ballen knallhardt nærmere 60 meter, rett på lissa til lagkompisen, som kom seg rundt og oppdaget Bendtner komme i store klyv inne i feltet. Pasningen var perfekt, og Arsenal-spissen sklei inn 1-1 etter et dansk mønsterangrep.

Som selvsagt falt i smak hos Drillo i studio - ikke minst fordi det var den danskeutskjelte langpasningen som startet det hele:

- En kjempescoring, og den kommer etter den forhatte langpasningen Danmark er hissig på å kritisere. Og så er det fantastisk løp av Bendtner som lukter at det er der pasningen må komme. Den er ikke ferdigscoret, oppsummerte Drillo.

Bendtner selv skryter mest av pasningsleggeren.

- Rommedahl har vært vår beste spiller i begge kampene, sier han.

UTLIKNET: Nicklas Bendtner. Foto: EPA/RUNGROJ YONGRIT
UTLIKNET: Nicklas Bendtner. Foto: EPA/RUNGROJ YONGRIT Vis mer

- Jeg smiler, men det er litt blandede følelser. Jeg er glad for seieren, men ikke så tilfreds med måten vi spiller på.

Ga Kamerun mange sjanser
Noe som i hvert fall må lukes vekk til neste kamp mot Japan er skjødesløsheten defensivt. Som da Eto'o sendte Kamerun i ledelsen etter 10 minutter:

Thomas Sørensen spilte riktignok Christian Poulsen litt i trøbbel da han valgte å sette i gang kort. Det forklarer likevel ikke hvorfor Juventus-mannen spilte ballen rett i beina på Emana på venstrekanten. Han slo inn til Eto'o, som var nådeløs fra 10-11 meter.

- Det som skjer der er utilgivelig. Det er bøttevis av sjanser i kampen, og Danmark skaper alle sammen. Synd halvparten er for Kamerun, sa Drillo i pausen.

Men danskene slapp med skrekken.

Og har sin videre VM-skjebne i egne hender.