Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Karoline Bjerkeli Grøvdal: - En ensom idrett

Enorme kjønnsforskjeller: - Hvor er de norske kvinnene?

Ingen norske kvinner har vunnet VM-medaljer i friidrett på 2000-tallet. Herrene står for alt av edle metaller. Karoline Bjerkeli Grøvdal tviler på at 12 år gamle jenter fristes til å satse når de hører hvordan hun må slite.

STJERNA: Karsten Warholm er stjerna i laget som ledes av Leif Olav Alnes - hvilket er en naturlig konsekvens av at han leverer de beste resultatet på teamet som ellers bare består av kvinner. Men hvorfor er det sånn at de norske herrene presterer bedre enn kvinnene i friidrettssammenheng? Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
STJERNA: Karsten Warholm er stjerna i laget som ledes av Leif Olav Alnes - hvilket er en naturlig konsekvens av at han leverer de beste resultatet på teamet som ellers bare består av kvinner. Men hvorfor er det sånn at de norske herrene presterer bedre enn kvinnene i friidrettssammenheng? Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

DOHA (Dagbladet): I enda et friidrettsmesterskap er det herrene som har stått for medaljene og topplasseringene fra Norge.

Kjønnsforskjellene i norsk friidrett er store målt i resultater - på mange måter et speilbilde av norsk idrett generelt, nasjonen med størst resultatmessige ulikheter mellom kjønnene av samtlige i idrettsverden.

Tiden hvor Grete Waitz, Ingrid Kristiansen, Trine Hattestad og Hanne Haugland satte herrene på plass er for lengst forbi.

Ingen norske kvinner har vunnet en VM-medalje i friidretten på 2000-tallet. Trine Hattestad var den forrige i 1999. Hattestad vant for øvrig også OL-gull i Sydney i 2000.

Siden gang har de norske herrene vunnet åtte VM-medaljer - mot kvinnenes null - fordelt mellom Andreas Thorkildsen, Trond Nymark, Filip Ingebrigtsen og Karsten Warholm. Jakob Ingebrigtsen var svært nære å løpe inn ytterligere to medaljer til herrene i Doha.

GULL IGJEN: Karsten Warholm vant sitte fjerde mesterskapsgull på siste fire forsøk. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
GULL IGJEN: Karsten Warholm vant sitte fjerde mesterskapsgull på siste fire forsøk. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Kjønnsforskjellene i toppene speiler også kjønnsforskjellene i bredden:

* I den norske VM-troppen i Doha var bare fem av 17 utøvere kvinner.

* På den internasjonale friidrettsrankingen er tre norske herrer (Karsten Warholm, Jakob Ingebrigtsen og Filip Ingebrigtsen) bedre rangert enn beste norske kvinne (Karoline Bjerkeli Grøvdal).

* Hele ni norske herrer er bedre rangert enn den tredje beste norske kvinnen.

Store rankingforskjeller

De ti beste norske herrene har dessuten en gjennomsnittsranking på 295. plass på den internasjonale friidrettsrankingen mot en gjennomsnittsranking på 970. plass hos de norske kvinnene.

VIDUNDERBARN: Jakob Ingebrigtsen er et av friidrettshistoriens største talenter. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
VIDUNDERBARN: Jakob Ingebrigtsen er et av friidrettshistoriens største talenter. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Slik er de norske herrene rangert:

3. Karsten Warholm
29. Jakob Ingebrigtsen
51. Filip Ingebrigtsen
245. Ola Stunes Isene
313. Henrik Ingebrigtsen
313. Martin Roe
360. Sondre Guttormsen
360. Håvard Haukenes
410. Eivind Henriksen
867. Sondre Nordstad Moen

Slik er de norske kvinnene rangert:

BESTE KVINNE: Karoline Bjerkeli Grøvdal er Norges beste kvinnelige friidrettsutøver, viser rankingen. Hun tror det er få unge jenter som lar seg friste til å satse slik hun gjør. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BESTE KVINNE: Karoline Bjerkeli Grøvdal er Norges beste kvinnelige friidrettsutøver, viser rankingen. Hun tror det er få unge jenter som lar seg friste til å satse slik hun gjør. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

188. Karoline Bjerkeli Grøvdal
321. Amalie Iuel
478. Hedda Hynne
587. Isabelle Pedersen
949. Ezinne Okparaebo
960. Tonje Angelsen
1408. Helene Rønningen
1487. Oda Utsi Onstad
1618. Line Kloster
1709. Lene Retzius

Grøvdal: - Har en jobb å gjøre

Til Dagbladet sier Norges beste kvinnelige friidrettsutøver Karoline Bjerkeli Grøvdal at det bør jobbes hardt for å snu tendensen.

- I langdistanseløping har man en jobb å gjøre for å få det mer attraktivt. Det er en ensom idrett, hvor jeg enten trener med Ingebrigtsen og bare gutter - men mest trener alene. Det frister ikke for 12 år gamle jenter og høre at det er det som må til for å bli god, forteller Bjerkeli Grøvdal til Dagbladet.

TETTE BÅND: Steinar Hoen ber Karsten Warholm ta med kjæresten Oda Djupvik på ferie etter uker med Leif Olav Alnes som romkamerat. Djupvik er forberedt på at Alnes blir med og tar hennes plass i dobbeltsenga. Programledere/reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

- Frister det mer for 12 år gamle gutter?

- Jeg tror det er litt kulere for 12 år gamle gutter, som ser opp til Ingebrigtsen og det de gjør. Vi ser jo 12 år gamle gutter som er på treningsleirer, men jeg ser ingen jenter der. Det er mer miljø rundt det for guttene enn for jentene, mener 29-åringen fra Isfjorden.

Spørsmålet er da: Hvordan skape et større miljø for jenter i norsk friidrett?

- Det er vanskelig. Først må det være utøvere som har lyst til det. Så må det være satsing fra forbundssiden og på klubbnivå, sier Grøvdal.

- Jeg vet ikke om det er noen spesiell årsak til kjønnsforskjellene eller om det er tilfeldigheter. Men jeg håper at vi som er i toppen bidrar til at friidrett blir mer attraktiv for unge jenter.

Alderen taler også til herrenes favør

ROSES: Konkurrentene til Jakob Ingebrigtsen roser 19-åringens mot. Programledere/reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

Alderen er også på de beste norske herrenes side.

De seks best rangerte norske kvinnene er henholdsvis 29, 25, 29, 27, 31 og 29 år, altså Karoline Bjerkeli Grøvdal, Amalie Iuel, Hedda Hynne, Isabelle Pedersen og Ezinne Okparaebo.

De seks rangerte beste herrene er yngre, i tillegg til å levere bedre resultater. Karsten Warholm er 23 år, Jakob Ingebrigtsen er 18 år, Filip Ingebrigtsen er 26 år, Henrik Ingebrigtsen er 28 år, Ola Stunes Isene er 24 år, Martin Roe er 27 år, mens Sondre Guttormsen er 20 år.

Stavhopper Lene Retzius var en av fem norske kvinner som konkurrerte for Norge i friidretts-VM i Doha. 23-åringen håper tendensen vil snu og at kjønnsforskjellene vil forsvinne i årene som kommer.

KRANGLER: Amalie Iuel anklager Karsten Warholm for å jukse med bildene. Warholm svarer på tiltalte. Reporter/video: Kristoffer Løkås og Øyvind Godø Vis mer

- Jeg vet ikke årsaken til at gutta leverer bedre resultater, men det er mange jenter på vei opp nå. Jeg tror det er flere som vil ta steget i årene som kommer, sier Retzius til Dagbladet.

Av dagens beste norske friidrettskvinner vant Isabelle Pedersen VM-gull som junior, mens Karoline Bjerkeli Grøvdal vant VM-bronse og flere EM-gull. I tillegg tok Ida Marcussen VM-sølv i mangekamp, bare noen år tidligere.

- Må bruke tid på dette

De store talentene har altså kommet, men likevel er det de norske herrene som har dominert norsk friidrett gjennom hele 2000-tallet. Lite tyder på at det vil endre seg med det første: Karsten Warholm og Jakob Ingebrigtsen er tross alt begge i startfasen av sine karrierer.

- Hva skyldes denne tendensen?

- Årsakene er nok flere og sammensatte, sier Erlend Slokvik, toppidrettssjef i friidrettsforbundet, til Dagbladet.

- Har du noen teorier?

- Ja, men da må vi sette oss ned etter VM og bruke tid på dette.

Expressens friidrettsjournalist og kommentator Ludvig Holmberg er forundret over de norske kjønnsforskjellene.

- Det er oppsiktsvekkende sifre. I Sverige har vi en helt annen balanse mellom kjønnene i samme tidsperiode. Hvor er de norske kvinnene? spør Holmberg ovefor Dagbladet.

- Det norske friidrettsforbundet må sette seg ned og se på dette. Det er jeg sikker på at de kommer til å gjøre.

Enorme kontraster

Tendensen der herrene leverer vesentlig bedre resultater enn kvinnene er dermed lik som i norsk idrett for øvrig:

Norske herrer står for 79,6 mot 20,4 prosent i OL-gull totalt i individuelle idretter i vinter- og sommer-OL. I olympiske vinterleker har herrene stått for 80,3 prosent av gullene i sammenliknbare øvelser siste 30 år, mot kvinnenes 19,7 prosent. Slenger vi på lagidretter fra sommer-OL på totalen går kvinnene opp i en andel på 25 prosent av gullene.

Norges idrettsherrer har de siste 30 årene vunnet godt over tre ganger så mange OL-gull - målt i både sommer- og vinter-OL - som de norske idrettskvinnene i øvelser hvor det er like mange olympiske konkurranser.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media