Spillere og klubber ut mot rasisme

Enormt opprop: - Fotballen har et rasismeproblem

- Nok er nok, sier et nesten samlet Fotball-England.

KLAR TALE: Dette er budskapet i en ny kampanje som en lang rekke fotballspillere stiller seg bak. Foto: PFA / Twitter
KLAR TALE: Dette er budskapet i en ny kampanje som en lang rekke fotballspillere stiller seg bak. Foto: PFA / TwitterVis mer

Bak emneknaggen #enough samler i dag et overveldende antall fotballspillere seg i kampen mot rasisme.

Kampanjen er iverksatt av Den engelske spillerorganisasjonen (PFA), og kommer som en konsekvens av en lang rekke saker hvor fotballspillere har blitt utsatt for rasistiske tilrop. Mye av rasismen kommer også gjennom sosiale medier, og kampanjen oppfordrer spillerne til å boikotte Facebook, Instagram og Twitter fra fredag til lørdag.

Rasisme i fotballen er ikke et nytt problem, men hendelser de siste ukene har satt nytt fokus på saken.

- En skam

Manchester City-stjerna Raheem Sterling er en av spillerne som har uttalt seg hyppigst i kampen mot rasisme. Han ble rasistisk hetset da klubben møtte Chelsea i desember. I slutten av mars ble han, Danny Rose og Callum Hudson-Odoi mottaker av rasistiske tilrop da England møtte Montenegro på bortebane.

- Det er en skam at dette får fortsette, var Sterlings klare budskap etter kampen.

- Jeg har fått nok, sa Rose.

Manchester Uniteds Ashley Young ble utsatt for rasisme av sine egne supportere da klubben møtte Barcelona tidligere denne uka.

Crystal Palace-stjerna Wilfried Zaha mottok nylig rasistiske kommentarer på sosiale medier. Watford-kapteinen Troy Deeney valgte å skru av kommentarer under hans innlegg etter å ha blitt hetset.

Hans belgiske lagkamerat, Christian Kabasele, rapporterte flere rasistiske kommentarer han hadde mottatt til Instagram, men fikk til svar at de ikke fant noe galt med kommentarene.

Dette er bare noen i en lang rekke av saker som involverer rasisme. Og i forkant av dagens kampanje har en lang rekke spillere sendt ut et klart budskap om at nok er nok, og byttet til et profilbilde med det samme budskapet.

- Trangsynte og ignorante

- Jeg og mine lagkamerater har vært mottakere av hets fra en minoritet av trangsynte, ignorante mennesker både på sosiale medier og på banen. All rasisme er for mye rasisme, og det er svært viktig at vi kjemper imot, hvor som helst og når som helst, sier Troy Deeney i forbindelse med kampanjen.

Manchester Uniteds Chris Smalling krever at sosiale medier-gigantene tar ansvar:

- I løpet av karrieren min har jeg blitt tykkhudet mot støtende kommentarer, og at det bare er en del av spillet. Nå har imidlertid tiden kommet for at Twitter, Instagram og Facebook vurderer å regulere kanalene sine og tar ansvar for å beskytte den mentale helsen til brukerne sine, uavhengig av alder, rase, kjønn eller inntekt, mener han.

Danny Rose har tidligere uttalt at han knapt kan vente med å bli ferdig med karrieren på grunn av rasismen han blir utsatt for.

- Fotballen har et rasismeproblem. Jeg vil ikke at fremtidens spillere skal måtte gå gjennom det jeg har blitt utsatt for, sier Tottenham-backen.

En rekke Premier League-klubber og klubber fra lavere divisjoner har også uttrykt sin støtte til kampanjen.