Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Ensom» Edvald vant sin fjerde strake seier i Tour of Britain

- Ble overlatt til meg selv i spurten.

DAMETEKKE: Hver dag denne uka har Edvald Boasson Hagen stått på toppen av podiet omkranset av to seiersdamer i Tour of Britain. Foto: AP
DAMETEKKE: Hver dag denne uka har Edvald Boasson Hagen stått på toppen av podiet omkranset av to seiersdamer i Tour of Britain. Foto: AP Vis mer

||| (Dagbladet.no) Edvald Boasson Hagen (22) viser stor VM-form for tida, når han parkerer konkurrentene i Tour of Britain.

For fjerde dag på rad syklet Columbia-rytteren i ettermiddag over målstreken som førstemann, og han økte dermed ledelsen i sammendraget.

Nok en gang endte det med en massespurt og igjen var det lårene til Boasson Hagen som hadde mest krefter da han stakk fra front med 250 meter fram til streken.

Team Columbia-HTC har denne sesongen utmerket seg som best i bransjen hva spurtopptrekk angår, men i dag ble ressursene brukt til å kjøre inn et femmannsbrudd som hadde kommet avgårde tidlig på etappen.

- Jeg hadde ikke så mange lagkamerater igjen da det dro seg til mot spurt i dag, for de måtte jobbe knallhardt underveis. Det gikk en gruppe på fem ryttere som vi måtte kjøre inn. Der var det noen sterke ryttere, så vi klarte ikke å kjøre dem inn før det gjensto to kilometer til mål. Det gikk altså akkurat, og da gikk det bra for meg i dag også,
oppsummerer Boasson Hagen.

- Knallhard jobbing
Nordmannen fikk en noenlunde billig reise underveis på etappen, men ble overlatt til seg selv da det var duket for finale.

- Underveis på etappen fikk jeg spart en del krefter ved å ligge bak, men i spurten ble jeg overlatt til meg selv. Derfor måtte jeg finne noen andre hjul å ligge på i spurten, for lagkameratene mine var ikke der. Men det gikk greit, for jeg fant et bra hjul å følge rundt den siste svingen cirka 400 meter før mål. Da det var igjen 250-300 meter, gikk jeg fram, forklarer han.

Selv om 22-åringen var isolert helt mot slutten, var han likevel full av lovord om lagkameratenes innsats.

- Laget må få mye av æren for seieren. Jeg synes det var kjempegøy å vinne, og det var fint å gi lagkameratene en seier etter den knallharde jobbingen de sto for hele dagen, sier Boasson Hagen.


Tyske Martin Reimer kom på andreplass og briten Russel Downing endte på tredje.

«King of England»
Alexander Kristoff ble nest beste nordmann med en 11. plass på den 183,7 kilometer lange etappen fra Frome til Bideford.

Sammenlagtledelsen til Boasson Hagen er nå økt til 19 sekunder. Nederlandske Kai Reus er på andreplass og Martin Reimer er plassen bak, 21 sekunder bak 22-åringen. Nordmannen leder også poengkonkurransen, åtte poeng foran australske Chris Sutton.

Det er ingen tvil om hvem som er rittets ubestridte ener, eller som hans tidligere lag Joker Bianchi skriver på Twitter:

LEKER SEG: Edvald Boasson Hagen har vært i suveren spurtform de siste dagene. Foto: AP
LEKER SEG: Edvald Boasson Hagen har vært i suveren spurtform de siste dagene. Foto: AP Vis mer

- Edvald is the king of England.

Fem mann i brudd
På en varm og solrikt etappe gikk Serge Pauwels fra Cervélo Test Team tidlig til angrep på hovedfeltet. Han fikk etterhvert følge med Geraint Thomas (Barloworld), Ian Stannard (ISD-Neri), Ben Swift (Katusha) og Thomas De Gendt (TopSport — Vlaanderen).

Bruddkvintetten opparbeidet seg et forsprang på tre minutter til resten av feltet der Columbia og CSF Navigare sto for det meste av jobb som ble lagt ned i front.

Med fem kilometer igjen til mål i Bideford, hadde utbryterne fortsatt 30 sekunder å gå på og dermed en brukbar mulighet til å holde helt inn, selv om Katusha-rytter Swift hadde falt av kjøret underveis. Da tok Boasson Hagens lagkamerater grep, skrudde opp tempoet og fraktet nordmannen i posisjon til å sikre seg sin fjerde strake etappeseier da de hentet inn teten med to kilometer igjen.

Mot sammenlagtseier
Boasson Hagen imponerte i Tour of Britain allerede i fjor, da han vant tre etapper. Nå har han allerede overgått dette ved å vinne fire etapper - og han har også den gule sammenlagttrøya.

Rittet fortsetter i morgen med den sjuende etappen fra Hatherleigh i Devon til Yeovil i Somerset og avsluttes lørdag med en 92,5 kilometer lang etappe i London.

Det begynner med andre ord å haste for konkurrentene om de skal fravriste Boasson Hagen hans andre sammenlagtseier i et etapperitt i løpet av få uker etter at Rudsbygd-ekspressen vant Eneco Tour i Nederland og Belgia i slutten av august.


Selv er han noe mer reservert. Fire strake etappeseirer kommer ikke gratis, og de respektive sykkelnasjonene som er representert i Team Columbia-HTC, blir neppe særlig fornøyde om de overtar fullstendig sluttkjørte ryttere foran VM-starten neste uke.

- Vi må nok se det an og vurdere om det er verd slitet å holde på sammenlagtledelsen. Det er riktignok to kortere etapper som gjenstår, og det blir nok med i vurderingen, understreker Boasson Hagen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media