Ensom kamp på havet

HORTEN/OSLO (Dagbladet): For knappe tre måneder siden tok han sølv i OL. I et par intense uker var roeren Olaf Tufte daglig i aviser og TV. På havna i Horten ser vi bildet av idrettsheltens grå virkelighet. - Tar du sølv, blir du glemt etter 14 dager. Jeg vil ta gull. Bli husket blant de store, sier Tufte.

Det er derfor han er ute og ror. Tidlig en kjølig desembermorgen. Tufte vil bli best. En mann, en sculler som drives fram av to årer og et hav av drømmer og ambisjoner.

- Det høres banalt ut, men da jeg var på OL-banketten til den norske gullklubben, ble jeg fryktelig inspirert. Da jeg så alle gullvinnerne oppe på den scenen, tenkte jeg: Der oppe skal jeg også stå en dag, smiler han.

Ekstremt

Det er noe urnorsk over roing. Vikingene rodde over verdenshav for tusen år siden. Og de fleste av oss har vel handtert årene i en liten jolle en stille sommerdag. Det Tufte driver med framstår likevel som galskap. Og ekstremt for oss vanlig dødelige. Forestill deg hvordan kroppen din ville ha reagert på at du rodde så fort du orket i to kilometer. Så skjønner du kanskje litt av hvordan Tufte har det.

- Hvorfor i all verden gidder du?

- Det er mange ganger jeg har spurt meg sjøl hva jeg egentlig driver med. Dager der jeg bare har lyst til å ta noen pils, drikke meg dritings, eller bare ligge på sofaen og slappe av foran TV-en...

Tufte tar et hviletak. Tenker litt.

- Men, det er sånne dager du vokser på. Greier du å fullføre treningen og det programmet du har satt opp, så er det en deilig følelse. Da blir jeg skikkelig stolt av meg sjøl.

«Rocky» inspirerer

Og metodene for å greie det er like enkle.

- Jeg «setter opp» små premier for meg sjøl. Har du bestemt deg for å gjøre seks intervaller på ti minutter, er det lett å gi seg etter fire drag. Hvis jeg da kjører alle seks, så unner jeg meg sjøl en Cola og Snickers etterpå. Sånne små ting, forklarer Tufte.

Også det ekstremt. Men med to til fem timers trening hver dag er det ofte de små detaljene som blir viktige.

- Det er små ting som inspirer meg. På flyet hjem fra Sydney for eksempel. Det er nesten flaut, men jeg ble skikkelig inspirert av «Rocky 4». Det er jo den B-filmen, ler han.

For det er tanken på å bli best som er den evige drivkraften.

- Jeg tok sølv i OL, men jeg har ennå ikke vist at jeg er best. Det er derfor jeg fortsetter.

- Føler du at du ofrer noe med din ekstreme livsstil?

- Den dagen jeg føler at jeg ofrer noe, så bør jeg slutte. Jeg velger bort en del ting, men ofrer ikke noe. Veldig mange setter jo det sosiale høyt. Man blir vel litt ego av å drive toppidrett. Uten at man egentlig vil det sjøl, sier Olaf Tufte.

Olaf Tufte

Alder: 24 år

Bor: Nykirke, i Borre kommune.

Sivil Status: Samboer med Elisabeth Øvreland Eriksen.

Jobb: Roer og deltidsbonde. Jobber også som dørvakt av og til.

Klubb: Horten roklubb

Meritter: Sølv i dobbeltsculler i Sydney 2000 sammen med Fredrik Bekken.

Ambisjoner: Ta gull i neste års VM. Enten i singel eller dobbeltsculler. Sammensettingen av de norske robåtene blir ikke klar før til våren.

HELT ALENE: Olaf Tufte legger ut på nok en kald rotur to dager før julaften. - Det er mange ganger jeg har spurt meg sjøl hva jeg egentlig driver med, sier Tufte. - Men greier du å fullføre treningen og det programmet du har satt opp, så er det en deilig følelse.