I GODT HUMØR: Arjen Robben gliste fra øre til øre da Nederland trente i Rio de Janeiro tidligere i dag. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet
I GODT HUMØR: Arjen Robben gliste fra øre til øre da Nederland trente i Rio de Janeiro tidligere i dag. Foto: Pål Marius Tingve / DagbladetVis mer

- Enten holder du deg til det gamle systemet, og blir slått ut, eller så gjør du laget ditt vanskelig å slå

Nederland-heltens knusende dom.

RIO DE JANEIRO (Dagbladet): Louis van Gaals Nederland har til tider spilt en turbofotball av en annen verden så langt i VM.

Ingen glemmer 5-1-seieren over Spania i åpningskampen, men den knappe seieren mot Mexico i åttedelsfinalen minnet de oransje på at de ikke bare kan spasere til finalen på Maracana 13. juli.

Dagbladet var tilstede da Arjen Robben, Robin van Persie og resten av det nederlandske laget gjennomførte en rolig, timelang treningsøkt på treningsbanen til Flamengo i formiddag, Brasil-tid.

Tror på Nederland-gull På sidelinja slo vi av en prat med den tidligere Nederland-helten Pierre van Hooijdonk (44). Eks-spissen var i sin tid innom blant annet Celtic, Feyenoord, Benfica og Nottingham Forest, og var kjent for sine presise frispark.

Van Hooijdonk fikk 46 kamper for «Oranje», og spilte blant annet i VM 1998 og i to EM. Han vant imidlertid ikke noe som helst med landslaget.

LEI AV Å TAPE: Pierre van Hooijdonk fikk aldri spille i en VM-finale selv, men er lei av å se landet sitt tape. Denne gangen tror han det er Nederlands tur.  Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet
LEI AV Å TAPE: Pierre van Hooijdonk fikk aldri spille i en VM-finale selv, men er lei av å se landet sitt tape. Denne gangen tror han det er Nederlands tur. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet Vis mer

Denne gangen tror han derimot at Nederland kan gå hele veien.

- Det var kanskje ikke så mange som forventet dette før VM, men dette laget har litt av det samme som Brasil har, og det er den lille nødvendige porsjonen med flaks hele veien. Skal du vinne VM, trenger du litt flaks, sier han.

- Jeg er 44 år og har sett oss tape tre finaler i løpet av min levetid. Det er jeg temmelig lei av, legger han til.

- Realistisk spillestil Da Dagbladet spør om kritikken som har kommet mot Louis van Gaals kontringsbaserte spillestil, blir van Hooijdonk engasjert.

- Måten vi spiller på er den eneste rette måten fordi det er realistisk. Vi er vanskeligere å slå nå enn vi hadde vært om vi spilte den gode, gamle nederlandske spillestilen. Denne generasjonen har ikke spillerne til å dominere kampene. Det betyr at enten holder du deg til det gamle systemet, og blir slått ut, eller så gjør du laget ditt vanskelig å slå, og det er det van Gaal har gjort, sier eks-spissen.

FLOTTE OMGIVELSER: Nederland har hatt base her, i den sørlige delen av Rio, under VM. Bak skylaget til venstre skimtes Kristus-statuen.  Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet
FLOTTE OMGIVELSER: Nederland har hatt base her, i den sørlige delen av Rio, under VM. Bak skylaget til venstre skimtes Kristus-statuen. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet Vis mer

Van Hooijdonk er i tillegg ekstremt imponert over det Arjen Robben har levert i VM.

- For meg har han vært VMs beste spiller. Han har betydd utrolig mye, uansett om han scorer eller noterer seg for målgivende pasninger. Han har aldri vært så bra som dette i et VM før. Husk at han var skadet de første kampene i Sør-Afrika, sier han til Dagbladet.

- Overgangs-VM Det er imidlertid ikke alle som er like optimistiske som van Hooijdonk på Nederlands vegne før kvartfinalen mot Costa Rica.

- Jeg trodde dette skulle være et overgangs-VM mellom to generasjoner, så sånn sett er det helt bisart at det har gått så bra. Det er lenge siden vi har hatt like lite trua som før dette VM, sier Bart Hinke, journalist i den nederlandske avisa NRC Handelsblad, til Dagbladet.

- Vi bør være fornøyde med å ha kommet så langt som dette, og at vi møter Costa Rica i kvartfinalen. Vi føler på ingen måte at VM-trofeet er vårt, legger han til.

Hinke, tror i likhet med van Hooijdonk at van Gaal gjør rett i å basere taktikken sin rundt lynraske kontringer.

- Vi spiller realistisk. Ideelt sett vil folk at vi skal spille som tidligere, men den diskusjonen er lagt død, sier han.

Kollega Thomas Schuurman, i BNR Nieuwsradio, er enig:

- Van Gaal har lagt opp den eneste rette taktikken med tanke på hvilket lag vi har nå. I tillegg har han en plan A og en plan B, og fordelen er at begge fungerer. Vi starter gjerne i 3-5-2, men hvis ikke det fungerer, bytter vi til 4-3-3. Det gir oss en fordel, sier han til Dagbladet.

PESSIMIST: Den nederlandske journalisten Bart Hinke tror moroa snart er over for treskolandet.  Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet
PESSIMIST: Den nederlandske journalisten Bart Hinke tror moroa snart er over for treskolandet. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet Vis mer

• Nederland møter Costa Rica i kvartfinalen lørdag klokka 22, norsk tid.