- Enten så løper jeg fort eller så ligger jeg rett ut

Henrik Ingebrigtsen tok det lugnt på pressemøtet.

- HATER Å STÅ: Henrik Ingebrigtsen (22) løper forsøksheat på 1500 meter i VM i morgen tidlig. Da han møtte pressen i dag, hvilte han beina. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet
- HATER Å STÅ: Henrik Ingebrigtsen (22) løper forsøksheat på 1500 meter i VM i morgen tidlig. Da han møtte pressen i dag, hvilte han beina. Foto: Pål Marius Tingve / DagbladetVis mer

MOSKVA (Dagbladet): Klokka 8.35 norsk tid i morgen VM-debuterer Henrik Ingebrigtsen med forsøksheat på 1500 meter. Da 22-åringen møtte pressen i en liten park ved det norske utøverhotellet «Golden Ring» i Moskva i dag, valgte han å gjøre det på litt uvanlig vis.

- Er det greit jeg setter meg, eller, spurte han og satt seg rett ned på steinhellene i parken.

Det meste av presseflokken ble stående, og da Sandnes-løperen fikk spørsmål om hvorfor han ville sitte, var svaret:

- Jeg kan jo ikke stå, herregud. Jeg blir trøtt i beina av det. Enten så løper jeg fort eller så ligger jeg rett ut. Det er mine to posisjoner. Dette er vel en mellomting, og nå slipper jeg i hvert fall å stå. Jeg hater å stå, altså, sa han med et glis.

Stjernestatus
Men fra sitting til det litt mer alvorlige: Ingebrigtsens muligheter i VM.

22-åringen ble stjerne nærmest over natta i fjor sommer, da han først ble europamester, og så - sensasjonelt - løp inn til 5. plass under OL i London.

KOMFORTABEL: Ingebrigtsen ble sittende under hele fellesseansen. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet
KOMFORTABEL: Ingebrigtsen ble sittende under hele fellesseansen. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet Vis mer

Spørsmålet er om han kan overgå seg selv nok en gang - mot løpere med langt bedre personlige rekorder.

- Kroppen og beina kjennes veldig bra. Jeg hadde den siste økta i morges, og det kjentes bra ut. Det kjennes likt ut som før OL-forsøket i fjor, sier han.

Dårligere «pers»
For å komme til en eventuell finale på søndag, må Ingebrigtsen først ta seg videre fra morgendagens forsøk, så fra fredagens semifinale. Det blir tøft.

Bare i forsøket i morgen er det ni løpere som har bedre personlig rekord enn nordmannen.

- Hvordan ser du på mulighetene for finale?

- Mulighetene er nok like store som i fjor, men det er et par runder jeg skal gjennom før jeg er i finalen. Sånn jeg ser det er det forsøket som er vanskeligst. Det er da jeg er mest usikker på beina og hvordan jeg vil håndtere et nytt mesterskap. Semifinalen er et sikrere løp hvis jeg kommer så langt, sier han.

AVSLAPPET: Ingen skal beskylde 22-åringen for å kaste bort krefter. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet
AVSLAPPET: Ingen skal beskylde 22-åringen for å kaste bort krefter. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet Vis mer

- Du har uttalt at du er medaljekandidat?

- Jeg er ikke medaljekandidat. Jeg har den nest dårligste tida i år av samtlige. Svaret blir annerledes hvis du hadde spurt «kan du ta medalje?». Hvis jeg ikke hadde trodd selv at jeg kunne ta medalje, så har jeg ikke så mye her å gjøre, sier han, og legger til:

- Hvis jeg er i finalen og kroppen er bra, så ser jeg på meg selv som god nok til å kunne slåss om en medalje. Men i utgangspunktet er jeg ikke der.

Forventer ingenting
- Hvordan kjenner du på presset etter det du oppnådde i fjor?

- Det er typisk norsk at når du har gjort det bra, så blir forhåpninger til forventninger. Det største presset er det jeg legger på meg selv. Målet mitt er å gjøre det veldig bra, men det er ikke noe jeg forventer. Jeg vet at jeg kan få det til, men det er ikke sikkert jeg gjør det.

- Kommer jeg til finalen, så er det egentlig sensasjonelt. En nordmann i finalen på 1500 i OL og VM to år etter hverandre. Det tror jeg ikke har skjedd så mange ganger før. At jeg i det hele tatt er her, er ganske unorsk, sier han.

SENSASJON: Her løper Ingebrigtsen inn til 5. plass under OL i London i fjor. Spørsmålet er om han kan gjenta bragden i årets VM. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
SENSASJON: Her løper Ingebrigtsen inn til 5. plass under OL i London i fjor. Spørsmålet er om han kan gjenta bragden i årets VM. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

Ingebrigtsen understreker at det viktigste er at han gjør et løp han selv er fornøyd med - også om han skulle ryke ut i morgen.

- Jeg kan løpe et kanonløp og ryke ut i forsøket. Men hvis jeg føler etterpå at jeg har gitt alt jeg kan og det jeg klarer, så gjør det ikke så mye om jeg ikke går videre, sier han.