Arrangøren gikk på en helbom, da feltet ble splittet ved en bompassering. Flere ryttere krøp under bommen før et hurtigtog kom farende. Foto: AFP.
Arrangøren gikk på en helbom, da feltet ble splittet ved en bompassering. Flere ryttere krøp under bommen før et hurtigtog kom farende. Foto: AFP.Vis mer

Episoden der Kristoff krøp under bommen er politianmeldt

- Ekstremt alvorlig, melder det franske jernbaneverket.

Episoden i går under Paris-Robaux, der et tog splittet feltet. Og der flere ryttere krøp under en bom, får konsekvenser.

Det franske jernbaneselskapet SNCF politianmelder hendelsen.

Alexander Kristoff var en av rytterne som krøp under bommen og trosset sikkerhetsreglene.

- Jeg gadd ikke å vente i tre minutter, sa blant annet Kristoff til procycling.no.

Det statlige jernbaneselskapet skriver i en pressemelding at flere syklister krysset en bom med vilje mot alle sikkerhetsregler.

Det står videre i pressemeldingen at et passerende TGV-tog kom like etter. Og at det kunne endt med en alvorlig ulykke.

De har nå klaget til franske påtalemyndigheter og håper at politiet vil se nærmere på saken, melder NTB..

Hendelsen fant sted på Wallers-overgangen i Nord-Frankrike med knapt 100 kilometer igjen av løpet.

Få sekunder Høyhastighetstoget passerte få sekunder etter at den siste rytteren hadde kommet seg under bommen.

Kristoff var blant de siste som kom seg over skinnene.

 — Det var litt på kanten. Jeg var litt langt bak, så jeg krøp under bommen. Jeg sjekket at det var klart, og toget var fortsatt et godt stykke unna, sa Kristoff til TV 2 etter rittet.

Jurypresident Guy Dobbalaere forsvarte rytterne etter løpet.

 — Det var ikke mulig for rytterne i front å stoppe på en trygg måte. Hovedfeltet var ti meter unna da bommen begynte å bli senket. I teorien skal de som passerer bommen bli kastet ut av løpet, men denne gangen ville det vært urettferdig, sa Dobbalaere.

- Kaotisk Mads Kaggestad kritiserte arrangørene.

Han karakteriserte det som kaotisk og så dårlig håndtering, at det var vanskelig å se for seg at de kunne straffet dem så mye mer.

Kaggestad mener at rytterne ikke kan kritiseres for hendelsen.

- Rytterne kan ikke ta det ansvaret selv, de er så desperat og utslitt at de slutter å tenke rasjonelt. Derfor er jeg ikke overrasket over at det ikke fikk noen store konsekvenser, de måtte i så fall ha disket nesten alle sammen, sier han.

Han fortsetter:

- Det burde være klare retningslinjer for hvordan man skal håndtere slike situasjoner. I et ritt som Paris-Roubaix burde det kanskje være snakket om på forhånd. Direktøren burde si klart ifra om at der det er rødt lys så er det stopp. Neste gang bør de ha en dommer stående der, som kan ta ansvar og stoppe rittet, sa Kaggestad til procycling.no.

POLITIANMELDT. Alexander Kristoff er blant rytterne som tok sjensen og krøp under bommen før et hurtigtog kom i full fart.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
POLITIANMELDT. Alexander Kristoff er blant rytterne som tok sjensen og krøp under bommen før et hurtigtog kom i full fart. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer