Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Episoden som startet hatet mellom Chelsea og Tottenham: Det var et blodbad

Derfor vil blåtrøyene gjøre alt for å snyte Spurs for tittelen.

HAR FYRT OPP STEMNINGEN: Chelseas Eden Hazard har sagt at han vil ødelegge for Tottenham i kveld. Foto: Scanpix
HAR FYRT OPP STEMNINGEN: Chelseas Eden Hazard har sagt at han vil ødelegge for Tottenham i kveld. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Grunnen til at Chelsea ønsker å knuse Tottenhams tittelhåp, er en historie av fiendlighet som strekker seg mer enn 50 år tilbake.

For hvem sa at Chelsea ikke har noe å spille for denne sesongen? Guus Hiddinks gutter er kanskje ute av tittelkampen og jakten på en euorpacupplass, men de kan fremdeles spille en stor rolle i hvem som blir Premier League-mestere.

Hvis Chelsea slår sine bitre rivaler i kveld vil blåtrøyene servere tittelen på et fat for Leicester City. Det har også ført til heftige diskusjoner i sosiale medier, noe Eden Hazard har bidratt til.

- Fansen, klubben spillerne - ingen av oss vil at Tottenham skal vinne Premier League, sa Hazard til Match of the Day.

50 år med smerte Så hvor kommer dette Spurs-hatet fra? Hvorfor er Chelsea så tente på å slå Mauricio Pochettinos menn? Som mange av Spurs-supporterne har spurt om: Hva har de gjort for å fortjene dette?

- Denne Tottenham-Chelsea-greia startet på 1960-tallet, forteller Chelsea-historiker Rick Glanvill til FourFourTwo.

- Først mistet vi mange spillere til dem, som Jimmy Greaves, Terry Venables og Bobby Smith. Så var det en rekke møter mellom lagene på midten av tiåret. Spillerne begynte å mislike hverandre og supporterne havnet i slåsskamper, før det toppet seg med FA Cup-finalen i 1967. Det var slåsskamper overalt. Det var et fullstendig blodbad.

Det har ikke alltid vært sånn. London-derbyer har vært vanlige for Chelsea siden klubben ble stiftet. Den første kampen laget spilte i den øverste divisjonen var faktisk mot Arsenal på Stamford Bridge i 1907, en kamp Chelsea vant 2-1 takket være to scoringer av George «Gatlin Gun» Hilsdon.

Det startet et rivaleri med Arsenal som varte gjennom 1960-tallet, før Tottenham ble hovedfokuset.

- Eldre supportere som jeg kjenner misliker fremdeles Arsenal mer enn noen andre klubber. Under andre verdenskrig hadde klubben folk som holdt utkikk på toppen av Stamford Bridge under kamper for å signalisere ved luftangrep. De forteller alltid at hvis de hadde sett et bombefly, så ville de omdirigert det til Highbury. Ikke White Hart Lane, Highbury! Arsenal var den store rivalen.

Mer bråk I kjølvannet av Chelseas finaletap for Tottenham i FA Cupen i 1967 krysset klubbene veier igjen på et annet vitalt punkt i deres respektive historier. Etter 1960-tallet opplevde både Chelsea og Tottenham tøffere tider det neste tiåret. Mot slutten av 1974/1975-sesongen møttes lagene i det som blir husket som en playoff for å ikke rykke ned. Foran over 51 000 fans på White Hart Lane vant Spurs 2-0 og beholdt plassen, mens Chelsea ble degradert.

Ser man på høydepunktene fra den kampen viser noen av taklingene hvor lite kjærlighet det var mellom spillerne. På et tidspunkt ser til og med Spurs' Alfie Conn ut til å gestikulere «w**ker» etter å ha blitt tatt av Gary Locke.

- Men det er ikke sant at Spurs sendte Chelsea ned den sesongen, skyter Glanvill inn.

- Chelsea spilte uavgjort i de to neste kampene etter tapet for Spurs. Hadde de ikke gjort det så ville de hatt en god sjanse til å holde seg. Viktigere er det at flere Chelsea-fans likevel tror at Spurs gjorde at de rykket ned det året, noe som har nøret opp under følelsen av fiendlighet mot dem. Tottenham vant også dobbelen på 1960-tallet og fikk spillere som Glenn Hoddle på 1980-tallet. De hadde noe ekstra med Paul Gascoigne og andre også. Det var et ganske glamorøst lag. I samme periode var Chelsea et skikkelig jo-jo-lag. Det gjorde motsetningene enda større.

Ting endret seg I seinere tid har ting endret seg. Chelsea har vært det dominerende laget, og Tottenham har ikke vunnet på Stamford Bridge siden Gary Lineker sikret en 2-1-seier i 1990. For å sette det i perspektiv så kom det resultatet før Premier League ble opprettet. Og når man snakker om målscorere, så var ikke Harry Kane engang født.

Selv om Chelsea har opplevd masse suksess, bærer supporterne fortsatt nag. Det er sjelden det går en kamp uten at fansen synger om John Terry som vant dobbelen og hvordan klubben fra White Hart Lane ikke har vunnet en ting.

Selv da Chelsea vant Champions League i 2012, utvilsomt klubbens største prestasjon noensinne, så var det at det gikk på bekostning av Tottenhams deltakelse i turneringen den påfølgende sesongen som for mange var det aller beste ved det.

- Det toppet seg med det faktum at vi ødela den neste sesongen deres ettersom vi tok deres Champions League-plass, forteller CFCUK-fanzine-redaktør David Johnstone til FourFourTwo.

- Å slå dem ut av neste sesongs Champions League, var bedre enn å vinne selv.

Avgjørende rolle Nå prøver Spurs å skape sin egen historie, men igjen kan Chelsea stå i veien. Det er bemerkelsesverdig passende med tanke på rivaleriet dem imellom. For selv om Chelsea har vært ute av tittelkampen siden Halloween, er de fremdeles ventet å spille en stor rolle.

I dag møter de Totteham og i siste serierunde skal de spille mot Leicester.

- Da vi slo Liverpool og ødela tittelhåpet deres i 2014, var det fantastisk. Det var Liverpools beste sjanse til å vinne tittelen, og det er det samme for Spurs nå. Hvis de ikke klarer det vil mannskapet de har nå være brutt opp i løpet av noen år. Chelsea har muligheten til å påføre dem mye skade. De to største klubbene i London er Chelsea og Arsenal. Og vi er ekstremt glad for å se at Tottenham havner under en av oss, og jeg ville heller sett Arsenal havne over Totteham på tabellen siden det ville opprørt fansen deres. Jeg liker alt som opprører dem, sier Johnstone.

Og det er ingenting som ville opprørt dem mer enn at Chelsea dreper titteldrømmen deres i kveld.

Hele Norges coronakart