DÅRLIG ATTEST: David Moyes fikk fullføre rundt 15 prosent av sin kontraktsperiode i Manchester United. Nå siver det ut en rekke historier om hvorfor han kan glemme de resterende 85. Foto: Andrew Yates / AFP / NTB Scanpix
DÅRLIG ATTEST: David Moyes fikk fullføre rundt 15 prosent av sin kontraktsperiode i Manchester United. Nå siver det ut en rekke historier om hvorfor han kan glemme de resterende 85. Foto: Andrew Yates / AFP / NTB ScanpixVis mer

Episodene som knekte Moyes

Managerens aller største United-blemmer.

(Dagbladet): Han var skotsk, han var fra Glasgow.

Der stopper likhetene med Alex Ferguson. Mens David Moyes fikk bare 51 kamper for Manchester United var sir Alex på Old Trafford i 28 år.

Og ifølge dagens britiske aviser var det nettopp målt opp mot Ferguson i det daglige Moyes sviktet, ikke bare mens laget tapte ute på banen.

Strandflause Allerede før sesongen startet i fjor viste Moyes klare tegn på at han ikke skjønte størrelsen på United som klubb. Én ting er at han brukte hele sommeren på å jage Marouane Fellaini, en spiller som de meritterte United-spillerne ikke beundret altfor sterkt:

Daily Telegraph skriver i dag
om «farsen på Bondi Beach», da United var i Australia på treningsleir i fjor sommer.

Moyes hadde besøkt samme strand som Everton-sjef, med spillere i treningsdrakt sammen med badegjester og surfere. Men da United-spillerne viste seg ble de straks beleiret av oppglødde fans. Superstjernene måtte søke tilflukt på toppen av en nattklubb før klubbens innleide vakter ankom stedet.

På samme sommertur mener avisa at Moyes oppførte seg pinlig da han utbrøt «wow!» mens Uniteds meritter ble presentert på storskjerm under en gallamiddag.

Spådde problemer Lørdag dro The Guardian opp et innlegg skrevet av en tidligere direktør i Everton, med dystre spådommer om Moyes' påvirkning av arbeidsmiljøet i United - publisert allerede i oktober.

- De vennlige smilene kommer til å forsvinne og bli erstattet av mer velkjente bleke grimaser, som var et kjennetegn i hans år på Merseyside.

Skottens oppførsel provoserte United-spillerne ved flere anledninger, hevder Daily Mirror å vite.

Ved et tilfelle brukte Moyes lang, lang tid på å forklare Uniteds spillere hvordan neste års klubbjakke og slips skulle framstå. Dessuten mislikte den seiersvante gjengen å bli tvunget til å se på DVD-opptak av motstandere. Disse briefene ble ofte etterfulgt av ekstreme mengder med informasjon, som spillerne følte var unødvendig.

ANSPENT: Flere medier har beskrevet forholdet mellom Ryan Giggs og David Moyes som kjølig. Nå er det uansett historie. Her ankommer Giggs treningsfeltet Carrington tirsdag formiddag. Foto: Dave Thompson / AP / PA / NTB Scanpix
ANSPENT: Flere medier har beskrevet forholdet mellom Ryan Giggs og David Moyes som kjølig. Nå er det uansett historie. Her ankommer Giggs treningsfeltet Carrington tirsdag formiddag. Foto: Dave Thompson / AP / PA / NTB Scanpix Vis mer

Holdningen fra spillergruppa var heller: «Vi er Man United, vi spiller hvordan vi vil».

- Kontaktet Ferguson Enkelte fra den samme gjengen med tittelvinnende spillere tok nylig kontakt med Alex Ferguson, skriver Daily Mail.

Hensikt: å fjerne 50-årige Moyes. Så desperate var sir Alex' tidligere elever at de skal ha banket på døra til 72-åringen hjemme i Cheshire med bønn om hjelp.

Et av Moyes' pinligste pressekonferanse-øyeblikk kom for bare tre uker siden, rapporterer Manchester Evening News.

Da fikk Ryan Giggs spørsmål om han kunne tenke seg å bli United-manager. Giggs bare smilte, mens Moyes stivnet og ga Uniteds pressetalskvinne et stygt blikk. Først da avviste hun spørsmålet, og fikk geleidet praten over på noe helt annet enn Moyes usikre framtid.

Baconsmørbrød Lokalavisa hevder at spillerne ble stadig mer oppgitte over Moyes, og at de gjerne gikk i klinsj med sjefen.

KONFLIKT: Rio Ferdinand (t.v.) likte ikke at han skulle lære av Phil Jagielkas stopperspill. Foto: NTB Scanpix
KONFLIKT: Rio Ferdinand (t.v.) likte ikke at han skulle lære av Phil Jagielkas stopperspill. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tvistene handlet om vidt forskjellige ting, som bruk av Everton-spillere som eksempler i lagmøter, og Moyes' kritikk av spillere som gaflet i seg baconsmørbrød på flyplasser på vei til Champions League-kamper.

Liverpool-helga Serierunde 30 som ble avviklet den midterste helga i mars bød i utgangspunktet på en gyllen anledning for David Moyes. Lagets motstander var Liverpool - på Old Trafford. Ligagullet var ikke lenger innen rekkevidde for United, men en seier mot den gulljagende erkerivalen ville være et signal til alle om at klubben fortsatt var å regne med.

Men det skjedde mye i de dagene som nå forteller oss hvorfor Moyes ikke lenger er United-manager.

Først var det pressekonferansen, fredag 14. mars, hvor Moyes valgte å utrope Liverpool til favoritter foran møtet på eget gress.

- De kommer nok hit som favoritter. De er jo over oss på tabellen, sa Moyes - et sitat som ikke falt i god jord hos en supporterskare vant til å ha full kontroll på Liverpool.

Så kom kampen, søndag 16. mars. Utenfor Old Trafford den dagen ble supportermagasinet Red Issue solgt. Innholdet ga gjenklang over hele arenaen, og videre ut i fotballverdenen:

Magasinet hevdet å ha kilder på at David Moyes var i konflikt med mangeårige bærebjelker i klubben, som den spillende treneren Ryan Giggs - og midtstopperveteranen Rio Ferdinand.

Giggs skulle ha fått nok av Moyes? stil, og blant annet ha valgt ikke å møte opp på et trenermøte. Phil Neville ble bedt om å få tak i Giggs for å finne ut av fraværet. Da sa kantspilleren - ifølge Red Issue:

- Det er ikke noe poeng, siden Moyes aldri lytter likevel.

TOK MED LAGET TIL STRANDA: Her er Moyes flankert av Rio Ferdinand (fra venstre), Michael Carrick og Ryan Giggs ved operahuset i Sydney. På samme treningsleir skapte United-laget oppsikt på Bondi Beach, noe sjefen ikke forutså. Foto: REUTERS/Daniel Munoz / NTB SCANPIX
TOK MED LAGET TIL STRANDA: Her er Moyes flankert av Rio Ferdinand (fra venstre), Michael Carrick og Ryan Giggs ved operahuset i Sydney. På samme treningsleir skapte United-laget oppsikt på Bondi Beach, noe sjefen ikke forutså. Foto: REUTERS/Daniel Munoz / NTB SCANPIX Vis mer

Giggs benektet noen uker seinere at det var en konflikt, men faktum er uansett at han ikke blir med ut når Moyes og hans øvrige team nå forsvinner. Giggs skal lede laget ut sesongen.

Lei av Jagielka-sammenlikninger Situasjonen med Rio Ferdinand dreide seg om at Moyes, ifølge supporterbladet, stadig ba Uniteds veteran lære av hvordan Evertons Phil Jagielka løser stopperrollen i Moyes? gamle lag.

- Og på hvilken måte påvirker Jagielkas håndtering av situasjoner, hvordan vi løser ting i United? skal Rio Ferdinand til slutt ha sagt.

Men aller verst å svelge for de bankende United-hjerter den helga, var nok at Moyes hadde rett:

Søndag 16. mars kom den endelige bekreftelsen på at Liverpool er et mye bedre fotballag enn Manchester United, ti måneder etter at Sir Alex Ferguson ga seg. De nåværende serielederne vant 3-0 på Old Trafford.

Bortforklaringene Å utrope Liverpool til favoritter er ikke den eneste missen Moyes har begått i møtet med pressen. Mange vil også huske at han sa de minneverdige ordene «jeg vet ikke hva vi skal gjøre for å vinne» etter et tap mot Stoke i vinter. Han snakket om en lovende start på kampen da de spilte 2-2 hjemme mot Fulham, og han henviste stadig til uflaks etter kamper som drev Uniteds spillere og supportere til en fortvilelse de ikke var forberedt på. I hvert fall ikke at den skulle bli så total.

FORBILDET? United-stjernene skal ha mislikt at Moyes trakk fra Evertons Phil Jagielka som en spiller de kunne lære av. Foto: AP / Tim Hales / NTB SCANPIX
FORBILDET? United-stjernene skal ha mislikt at Moyes trakk fra Evertons Phil Jagielka som en spiller de kunne lære av. Foto: AP / Tim Hales / NTB SCANPIX Vis mer

Nå starter jobben med å gjenreise den falne storklubben.

BACONSMØRBRØD: Moyes skal ha vist misnøye med spillere som kastet i seg smørbrør med bacon på flyplasser. Her ankommer Moyes og laget Japoan i fjor sommer. Foto: AP / Shuji Kajiyama / NTB SCANPIX
BACONSMØRBRØD: Moyes skal ha vist misnøye med spillere som kastet i seg smørbrør med bacon på flyplasser. Her ankommer Moyes og laget Japoan i fjor sommer. Foto: AP / Shuji Kajiyama / NTB SCANPIX Vis mer