- EPO bør bli lovlig

GEILO/OSLO (Dagbladet): Den danske idrettsmedisineren Torben Jahnsen (53) mener at norske idrettsutøveres bruk av høydehus bør gi åpning for å legalisere bruk av EPO.

Københavneren med over 20 års erfaring innen idrettsmedisinsk forskning er på ferie på Geilo, men har interessert seg for det norske engasjementet for antidoping etter avsløringene i Salt Lake City. Legen stiller spørsmålstegn ved om det vi gjør egentlig er så mye bedre.

- Hvorfor tror du norske idrettsutøvere reiser på høydesamlinger og sitter i høydehus? Det er naturligvis for å få en høyere hemoglobinverdi. Nøyaktig den samme grunnen til at andre bruker EPO eller annen bloddoping, sier Torben Jahnsen til Dagbladet.

- Ingen forskjell

Han mener tida nå er inne for å legalisere bruk av EPO og annen bloddoping.

- Hvis det ikke er umoralsk å bruke høydehus, så er det heller ikke umoralsk å bruke EPO. For meg som lege er det ingen forskjell på det. Begge deler er manipulering med menneskets normale utvikling, og det spiller ingen rolle om du stjeler 100000 eller en million i et bankran, mener Torben Jahnsen.

I dag er han konsulent for flere danske proffer i fotball, og i 1996- 97 var han lege for fotballklubben FC København.

Helst dopfritt

I en ideell verden ville Jahnsen helst sett at idretten var fri for doping, men i dagens situasjon mener han det mest rettferdige ville være å tillate EPO-bruk.

EPO

  • En syntetisk form for erythropoietin, et hormon som framstilles narturlig i nyrene.
  • EPO ble for første gang produsert i 1987, for å behandle nyresykdom.
  • Brukere:Utøvere innen utholdenhetsidretter.
  • Funksjon: EPO stimulerer produksjonen av røde blodlegemer og øker mengden oksygen som transporteres til musklene.
  • Fordeler: Øker prestasjonsevenen med 15 prosent.
  • Farer: Blodpropp, hejerteatakk og slag.

Kilder:SLOC, Nature, Journal Haematologiva, British Medical Association.

- Husk at det er mange nasjoner som ikke har ressurser til å reise på høydesamlinger eller sitte i høydehus. Er det rettferdig? spør dansken.

Jahnsen mener videre at det medisinsk sett ikke finnes noe bevis for at EPO-bruk opp til dagens lovlige hemoglobingrenser er noe farligere enn å sitte i høydehus.

Øker yteevnen

Hemoglobingrensa i FIS (Det internasjonale skiforbundet) er i dag satt til 17,5 for menn og 16,0 for kvinner.

Dette er tall som sier noe om kroppens evne til å frakte oksygen ut til musklene. Forenklet sagt:

Jo høyere hemoglobinverdi en idrettsutøver har, jo større motorkapasitet jobber han/hun med.

Utøvere som tester over grensa i helsesjekken før et løp blir nektet å starte, fordi blodet da er for tjukt.

- Det er en grunn til at de fleste idrettsutøvere ligger rett under den lovlige grensa. De ønsker et best mulig utgangspunkt til løpet.

Dansken erkjenner at en idrettsutøver med EPO kan manipulere langt sterkere enn med høydehus.

- Med høydehus er det vanskelig å oppnå nivåer langt over dagens FIS-grense, mens man med EPO kan gå så høyt man vil. Innenfor den lovlige grensa mener jeg at EPO-bruk bør tillates, sier Jahnsen.

Han mener at dette ikke vil være noe problem å håndtere.

- Det er ikke så vanlig å gå langt over grensa uansett, fordi blodet da blir så tjukt at en utøver får problemer med å yte på topp.

Torben Jahnsen mener også at det om ti år vil være så mange andre kraftige dopingstoffer på markedet at EPO da vil være saft og vann i forhold.

I HØYDEN: - Høydehus er manipulering med menneskets normale utvikling, sier legen Torben Jahnsen. Han er for tida på ferie på Geilo, høyt over sitt hjemland, Danmark.