Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Johannes Dürr ble ydmyket i comebacket

EPO-dømte Dürr fikk sjokk av Åge Skinstad i comebacket. Hylles av Northug: - En passende tilleggsstraff

EPO-dømte Johannes Dürr konkurrerte igjen i Cortina i helga, men en retur til verdenscupen er trolig milevis langt unna. Beviset på det er Åge Skinstad, som hylles av Petter Northug, Emil Iversen og sønnen.

FORHATT:  Johannes Dürr smilte bredt etter 3. plassen i Tour de Ski i 2013/14, rett bak Martin Johnsrud Sundby og Chris Jespersen og foran Petter Northug. Like etterpå testet han positivt på EPO. Foto: AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
FORHATT:  Johannes Dürr smilte bredt etter 3. plassen i Tour de Ski i 2013/14, rett bak Martin Johnsrud Sundby og Chris Jespersen og foran Petter Northug. Like etterpå testet han positivt på EPO. Foto: AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE Vis mer

(Dagbladet): Øverst på Petter Northugs svarteliste står en 29 år gammel østerriker. Hans navn er Johannes Dürr og banket Northug opp monsterbakken i Val di Fiemme og stjal først den siste pallplassen i Tour de Ski fra Mosvik-ekspressen i 2013/14.

Etter den utrolige etappen sa han at han ville «ødelegge Northug». Det var ikke så smart. Da svaret på dopingprøven kom, ble uttalelsen enda dummere. Dürr testet positivt på EPO og ble bannlyst fra langrennssporten.

- Han er utestengt for livstid hos oss, men dopingdommen er jo på to år. Jeg frykter at han kommer til å anke utestengelsen og kreve å få startlisens, sa østerrikes sportssjef Markus Gandler den gang.

Northug ga et enda tydligere signal til Dürr:

TILBAKE: Johannes Dürr er tilbake i konkurranse igjen, men fort går det ikke for 29-åringen som ble tatt for EPO etter å ha slått Petter Northug i Tour de Ski. Foto: NTB Scanpix
TILBAKE: Johannes Dürr er tilbake i konkurranse igjen, men fort går det ikke for 29-åringen som ble tatt for EPO etter å ha slått Petter Northug i Tour de Ski. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Får jeg se ham i langrennsløypa igjen kommer jeg til å slå ham knock-out. Jeg tror neppe for han stiller til start noe sted så lenge jeg er på startstreken. Det bør han ikke, sa Northug til Dagbladet.

Nå er han tilbake og deltok på en tremil i Cortina i helga. Det gikk ikke spesielt bra. Østerrikeren ble nr. 18, slått med hele ni minutter av vinner Thomas Bing.

- Passende tilleggsstraff

Dernest fulgte Florian Notz, Lucas Bögl, Chris Jespersen og Petter Soleng Skinstad, som alle smadret Dürr.

- Hadde det vært opp til meg, hadde verken han eller andre utøvere som tas for bevisst juks med denne type stoff og metoder fått lov til å konkurrere igjen. Derfor var det rett og slett godt å sette ham på plass. Det innrømmer jeg, sier Soleng Skinstad til Dagbladet.

- Likevel er det ofte personlige tragedier bak utøvere som velger å jukse, selv om jeg ikke vet bakgrunnen i dette tilfellet. Først og fremst synes jeg synd på fyren. Det er for øvrig en passende tilleggsstraff at han nå sliter med å slå den 52 år gamle eksjefen til løperne han tidligere var jevngod med, sier han og sikter til pappa Åge Skinstad.

IMPONERTE: Med femmil i kroppen fra dagen før var Åge Skinstad (52) bare drøye to minutter bak Johannes Dürr på tremila i Cortina. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
IMPONERTE: Med femmil i kroppen fra dagen før var Åge Skinstad (52) bare drøye to minutter bak Johannes Dürr på tremila i Cortina. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Det begeistrer Petter Northug. Til Dagbladet hyller han Åge Skinstad for bragden.

- Det er sterkt av Åge Skinstad. Viva La Åge! sier Northug til Dagbladet.

- Tror du at du blir like god i den alderen?

- Jeg tviler på at jeg blir så gammel, men det er lov å håpe, svarer Northug.

Veteranene sjokkert Dürr

Norges Skiforbunds tidligere sportssjef, som la opp for nesten en generasjon siden og nå har blitt 52 år, var bare drøye to minutter bak Dürr i det 30 kilometer lange rennet.

Skinstad er i meget bra form, men hadde 50 kilometer i beina fra dagen før og hadde tross alt sin storhetstid på 90-tallet.

- Er det du som er i superform eller er Dürr veldig langt unna et comeback i verdenscupen?

- En kombinasjon kanskje. Merk at jeg hadde 50 kilometer klassisk i beina fra Ski Classics dagen før. Det hadde ikke Dürr og heller ikke Polvara, som var min konkurrent rundt 1990, forteller Åge Skinstad til Dagbladet.

Italieneren Gianfranco Polvara har rukket å bli 59 år og slo Skinstad med 25 sekunder i prestisjeduellen. 59-åringen var bare to minutter bak Dürr.

- Ble østerrikeren uglesett i løypa?

VIVA LA ÅGE: Petter Northug koser seg over Johannes Dürrs svake comeback. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
VIVA LA ÅGE: Petter Northug koser seg over Johannes Dürrs svake comeback. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg merket ikke noe til det. Jeg så han så vidt før start, men ingenting spesielt skjedde. Han var fortsatt tynnere enn meg, selv om jeg er nede i 74 kilo, sier Skinstad og ler.

Den norske langrennsstjerna Emil Iversen er imponert over veteranens sterke prestasjon.

- Det er artig at Åge Skinstad har gjort comeback i skisporet. Ryktene sier at han skal satse langløp neste år, sier Iversen til Dagbladet.

Jespersen: - Han er ikke i nærheten

Chris André Jespersen som ble nr. 2 i Tour de Ski sammenlagt i utgaven hvor Dürr sjokkerte, men senere ble dopingtatt, deltok også på helgas tremil i Cortina og ble nr. 4. Expressen har snakket med nordmannen om Dürrs kontroversielle tilbakekomst. Han sier:

- Jeg så Dürr etter løpet, men han var så langt bak at jeg ikke orket å bry meg. Han var ikke i nærheten av sitt gamle jeg, sier Jespersen til den svenske avisen.

- Hva tenker du om at han deltok der?

- Det hadde vært verre om han hadde slått meg. Dürr har sonet sin straff, så det er ikke så mye å si. Han er langt, langt unna nivået han hadde. Han er ikke i nærheten. Jeg så ham ikke i sporet i helga. Han var så lang bak. Det hadde vært noe annet om han kom tilbake og banket meg, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media