Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

EPO, naturstoff til besvær

Samtidig med at avsløringene kommer, dukker det merkelig nok opp krav fra toppidrettens kretser om at norsk idrett igjen skal godta såkalte høydehus.

DOPET SEG: Lance Armstrong mistet medaljer og ære etter å ha tatt dopingmiddelet EPO. Samme stoff produseres av kroppen når man trener i høydehus. Foto: Patrick Kovarik / AFP Scanpix
DOPET SEG: Lance Armstrong mistet medaljer og ære etter å ha tatt dopingmiddelet EPO. Samme stoff produseres av kroppen når man trener i høydehus. Foto: Patrick Kovarik / AFP Scanpix Vis mer

Siden antikken har vi dyrket idrettsheltene. De som har løpt fortest, hoppet høyest, vært sterkest og kastet lengst har høstet laurbær, ære, berømmelse - og i vår tid penger, ofte hinsides hva vi ellers godtar som rimelig lønn. Mye tyder på at vi godtar disse utskeielsene så lenge vinnerne ellers følger visse sportslige og sosiale spilleregler.

I mange år ble mange betatt av en profesjonell syklist, Lance Armstrong, som attpåtil hadde overvunnet en kreftsykdom. Han og laget hans utførte overmenneskelige kraftprestasjoner dag etter dag og år etter år på franske landeveier og i bratte Alpebakker. Nå har vi blitt fortalt at det hele var juks. Vi reagerer med avsky mot at sykkelproffene har injisert erytropoietin (EPO) og andre substanser som står på listen over ulovlige stoffer. Medaljer og pengepremier kreves i retur. Avisredaktører, de fleste politiske partiene og sågar Riksadvokaten mener at bruk av prestasjonsfremmende preparater, som Armstrong og kompani har brukt, skal forbys ved norsk lov. Folket og dets talsmenn er suverene i sin dom: Brudd på våre grunnleggende etiske normer skal ikke godtas.

Samtidig med at avsløringene kommer, dukker det merkelig nok opp krav fra toppidrettens kretser om at norsk idrett igjen skal godta såkalte høydehus. I høydehus sover utøverne i luft med kunstig lavt oksygeninnhold, og hensikten er å oppnå det samme som om utøveren befant seg høyt oppe i fjellene der lufta er tynn. Når det er lite oksygen reagerer nemlig kroppen ved å produsere signalhormonet EPO (dannes naturlig i nyrene) som så fører til at det dannes flere røde blodlegemer. Når utøveren kommer ut av høydehuset, har dermed oksygeninntaket økt.

Jeg klarer ikke å forstå forskjellen mellom å tillate høydehus for naturlig produksjon av EPO og å forby injeksjoner av samme stoff. En kan selvfølgelig med samme logikk spørre om en også bør forby opphold i høyden, men med ettertanke vil nok de fleste forstå at det blir umulig å kontrollere og gi nøyaktige regler for dette. I praksis ordner idretten opp i disse problemene med ordningen med blodpass og avvisning av høydehus. Det er nok den klokeste måten, også i framtida, siden toppidrettssirkusets legitimitet bygger på at publikum oppfatter reglene som rettferdige, ikke at de er logiske.

Til slutt vil jeg be lovgiverne på Stortinget om å besinne seg. Straffeloven bør ikke brukes for å lage regler for sport og spill. Det ansvaret ligger hos idretten alene. De folkevalgte bør heller, som alle andre, ta en sykkeltur.

Følg oss på Twitter