Er blitt idretts-invalid

Medisinske eksperter mener at OL- og verdensmester Espen Bredesen (32) har syv prosent medisinsk invaliditet og ti prosent generell yrkesmessig invaliditet. - Legeerklæringen forteller det jeg har visst lenge, nemlig at jeg har fått varig men, sier Espen Bredesen.

Uhellet skjedde på landslagstrening i Turnhallen i Oslo 1994. Espen landet på nakken, og fikk en alvorlig nakkeskade. På det tidspunktet var han verdens beste skihopper.

- Etter skaden fikk jeg det aldri til igjen i hoppbakken. At jeg slo den opp igjen to år seinere, gjorde ikke situasjonen bedre. Arbeidsgiveren min, Norges Skiforbund, krevde at jeg satset livet for å være best. Etter uhellet viste det seg at skilisensen min var verdiløs. Av Skiforbundet har jeg ikke fått fem øre, sier Espen Bredesen.

- Ikke dekket

Selv om han ble nektet erstatning, har han ikke gitt seg.

- Jeg vil ikke sitte igjen med svarteper fordi Skiforbundet hadde en forsikring som bare ga meg falsk trygghet. Jeg skulle hoppe i fallskjerm, klatre i fjellet, kjøre motorsykkel og turne, men måtte selv ta de økonomiske konsekvensene da uhellet var ute. Nakkeskaden inngikk ikke i lisensen, sier Espen Bredesen.

De cirka 50000 kronene som behandlingene har kostet, har han lagt ut av egen lomme.

- Jeg har småplager hele tida, og kommer til å ha behov for behandlinger resten av livet. Plagene varierer fra hodepine og stiv nakke til at jeg må ha nye behandlinger, sier Espen Bredesen.

Måtte purre

Selv om han ble nektet erstatning, har han ikke gitt seg. Etter at ekspertuttalelsen på medisinsk og generell yrkesmessig invaliditet kom på bordet, har Skiforbundet lovet Espen et møte i løpet av nærmeste framtid.

- Vi tar opp saken på nytt, og er i fin dialog. Skiforbundet er innstilt på å finne en god løsning. Økonomisk kompensasjon kan være en del av avklaringen, sier skipresident Jan Jensen til Dagbladet.

- Selv om jeg måtte purre, var det positivt at jeg fikk brev tilbake fra Skiforbundet. Nå ser jeg fram til møtet, og håper endelig å kunne legge denne langvarige forsikringssaken bak meg, sier Espen Bredesen.

Espen Bredesen

Alder: 32

Yrke: Konsulent, ekspertkommentator i TV.

Sivil status: Gift med Vibeke, et barn, Aurora.

Bosted: Kvål i Trøndelag.

Meritter: Vant storbakke-VM i Falun 1993. VM-gull i lagkonkurransen. Vant hoppuka og verdenscupen 1993/94. OL-gull i 90-metersbakken på Lillehammer 1994. OL-sølv i storbakken. To verdensrekorder: 209 meter i Planica-VM 1994, 210 meter i Planica 1997. Åtte verdenscupseirer: Lillehammer, Holmenkollen, Planica (to seirer), Garmisch, Bischofshofen, Liberec, Falun.

Aktuell: Er blitt sju prosent medisinsk invalid og ti prosent yrkesmessig invalid etter nakkeskaden han fikk i 1994. I løpet av kort tid skal han ha møte med Skiforbundet. Der håper han å legge den langvarige forsikringssaken bak seg.

<B>VARIG MEN:</B> - Etter nakkeskaden i 1994 fikk jeg det aldri til igjen i hoppbakken. Resten av livet vil jeg ha behov for behandlinger, sier Espen Bredesen.