Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tour de France:

– Er bruddet stort nok, må han være med

Nøkkeletappe venter for Alexander Kristoff.

TOMMEL OPP: Det er en god mulighet som venter for Alexander Kristoff på fredagens etappe i Tour de France. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TOMMEL OPP: Det er en god mulighet som venter for Alexander Kristoff på fredagens etappe i Tour de France. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

(procycling.no): Da Kristoff ble spurt om sine beste sjanser i årets tour, var det den 13. og den 18. etappen han valgte å trekke fram. Begge to relativt flate etapper etter at rytterne har vært gjennom noen tøffe fjelletapper på dagene i forkant.

Det gjorde han med visshet om at han tåler mye slitasje og at han har sine beste resultater i touren fra andre halvvdel av rittet.

Han hadde nok dog ikke regnet med at en mengde av de beste spurterne skulle takle den store slitasjen det er med tre slike fjelletapper som rytterne har vært gjennom de siste tre dagene så dårlig at de rett og slett måtte bryte.

Men i tur og orden har strikken blitt strukket for langt for Mark Cavendish, Marcel Kittel, Dylan Groenewegen, André Greipel og Fernando Gaviria. De første tre slet allerede tungt på den første fjelletappen på tirsdag, og både Kittel og Cavendish røk ut på tidslimiten onsdag.

På veien mot Alpe d'Huez på torsdag forsvant Groenewegen, Greipel og Gaviria alle ut drøyt halvveis på etappen.

Det er også nettopp de rytterne Kristoff normalt sett har klart størst problemer med å slå i en spurt.

– Litt av formålet med måten Alexander trener på er å tåle slike belastninger over tid. Det er jo denne uken som kommer nå og neste uke vi har hatt som målsetning, uansett hvem som måtte være der for å spurte, sier Stein Ørn til procycling.no.

– Må være årvåken

Han har selv vært ute i løypene de siste dagene, og sier at stesønnen er innenfor sin kapasitet. Ikke med noe særlig mer å gå på, men der han skal være.

– Nå er vi inne i andre uke av Tour de France, som krever andre egenskaper enn det gjør i den første uka. Nå er vi mer på hjemlige trakter med tanke på det prestasjonsnivået Alexander ligger på. Uansett hvem som hadde vært der nå, så forandrer hele spillet seg etter tre slike harde dager, forklarer Ørn.

Av den grunn er også han klar på at fredagens etappe til Valence er en etappe de virkelig har sett seg ut. Spørsmålet er bare om det blir fra et brudd eller fra hovedfeltet.

– Han er nødt til å være årvåken og passe på. Følge med om det skjer noe som kan være skummelt. Går det sentrale ryttere fra andre lag så bør han passe på.

– Spørsmålet er så hvordan du investerer kreftene dine. Noe av spurtkapasiteten hans vil gå tapt i et bruddforsøk, men er bruddet stort nok, må han være med. Han har ikke noe alternativer.

Hvem kjører inn bruddet?

Det han frykter etter de mange frafallene hos spurterne er at det ikke lenger blir en spurtetappe, men at det heller blir en dag for bruddet. Så langt i touren har det ikke blitt noen bruddseirer, men Team Sky vil forståelig nok ikke være interesserte i å investere mye krefter i å hente det som trolig blir et ganske ufarlig brudd for sammendraget.

Med Gaviria ute, er det helt åpne kort igjen hos Quick-Step, mens også et lag som BMC vil ha flere sterke kort.

Av spurterne som er igjen er Peter Sagan en rytter som utmerket godt tåler en dag i brudd. I tillegg er også ledelsen hans i poengkonkurransen nå så stor (han har med sine 339 poeng hele 210 poeng ned til nestemann, Alexander Kristoff) at et fulltallig Bora-Hansgrohe ikke må hente inn et brudd for å hjelpe Sagan i poengkonkurransen.

Slovaken vant også den andre og den femte etappen i årets ritt. Etappeseier har også John Degenkolb. Trek-Segafredo-rytteren vant etappen til Roubaix, men ettersom lagets sammenlagtkaptein Bauke Mollema sliter tungt så langt, kan det likevel tenkes at de har stor interesse av å samle det hele.

Både UAE og FDJ har fulltallige lag, og har med Alexander Kristoff og Arnaud Démare to av de beste spurterne igjen.

– UAE har ikke den type kapasitet til å gjøre veldig mye drajobb i mange mil. FDJ har noen, men de vil også være sterkt begrenset, mener Ørn.

PS! Etter at Mark Cavendish røk ut, vil også Edvald Boasson Hagen få en kapteinsrolle på fredagens rolle for sitt Team Dimension Data. Ørn tror selv at nordmannen har et bedre nivå i spurtene enn hva Cavendish har vist så langt i touren og omtaler det også som en gyllen bruddsjanse for Boasson Hagen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media