GULLHÅPET: Andreas Thorkildsen er det store gullhåpet i friidretts-VM. Foto: AP Photo/Claude Paris/NTB Scanpix
GULLHÅPET: Andreas Thorkildsen er det store gullhåpet i friidretts-VM. Foto: AP Photo/Claude Paris/NTB Scanpix Vis mer

Er den norske gullalderen i friidrett over?

Andreas Thorkildsen er det eneste store norske håpet i friidretts-VM.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Andreas Thorkildsen er fortsatt det store norske håpet i friidretts-VM, men mye tyder på at gullalderen er over for denne gang.

Det er snart gått fire år siden Thorkildsen sist vant gull i et internasjonalt mesterskap. Han tok gullet på Olympiastadion i 2009, men i mesterskapene etterpå har han overlatt topplassen på seierspallen til andre.

I Barcelona-EM i 2010 gikk Matthias De Zordo til topps med Thorkildsen på sølvplass. Det samme gjentok seg i VM i Daegu året etter, og i OL i London i fjor ble det bare sjetteplass.

Heller ikke denne sesongen har Thorkildsen vært blant de beste. Han ligger langt nede på årsbestelisten, og i generalprøven før VM, i et stevne i Finland sist helg, ble han utklasset av Tero Pitkämäki og endte på sjetteplass med 81,34 meter. Finnen kastet nesten fem meter lenger.

Fem norske gull Grete Waitz vant det aller første gullet som ble delt ut i friidretts-VM i Helsingfors i 1983 i maraton. Etter det er det bare blitt fire norske gullmedaljer. Ingrid Kristiansen gikk til topps på 10.000 meter i Roma i 1987, mens Trine Hattestad i spyd og Hanne Haugland i høyde tok gull i Aten ti år senere.

Deretter gikk det 12 år før Thorkildsen som neste nordmann kunne klatre til topps på seierspallen i VM-sammenheng.

Lars Arvid Nilsen (sølv i kule 1991), Thorkildsen med sølv i 2005, 2007 og 2011 har vært nærmest sammen med Trine Hattestad som tok sølv i 1999 og Vebjørn Rodal som klarte bronsen på 800 meter i 1995.

I år ser muligheten for en medalje temmelig fjern ut, i alle fall bedømt ut fra det som har skjedd i sesongen til nå. Ved siden av Thorkildsen er det kanskje Henrik Ingebrigtsen på 1500 meter det er grunn til å stille forventninger til.

Friskusen fra Sandnes, som vant EM-gull og tok 5.-plassen i London-OL på spesialdistansen i fjor, har ambisjoner om å kjempe om medaljer i Moskva, men han må nok ha ekstra flaks for å lykkes. Fordelen til Ingebrigtsen er at han har en fantastisk spurt. Derfor kan han dra fordel av lureløp i finalen, og det kan det fort bli i et VM.

Opp og ned Norsk friidrett er liten i den store sammenhengen. Det bærer resultatene fra tidligere VM preg av. Det var en liten gullalder på 1990-tallet, men etter at enere som Trine Hattestad, Hanne Haugland og Vebjørn Rodal ga seg, ble det mange nedturer i begynnelsen av 2000-tallet.

Ved siden av Thorkildsen i spyd og Henrik Ingebrigtsen på 1500 meter er det vanskelig å se norske medaljefavoritter i år, ja, hvis ikke Erik Tysse skulle glimte til i 50 kilometer kappgang da.

Ellers er det et håp om å få Jaysuma Saidy Ndure til finaler på 100 og 200 meter, men noen medaljefavoritt er han ikke. Det er heller ikke Ezinne Okparaebo på 100 meteren for kvinner. Hun har slitt tidligere i sommer med en skadet tå.

Sindre Buraas på 5000 meter og Håvard Haukenes i kappgang (50 km) er sjanseløse på topplasser. Det er også Isabelle Pedersen (100 meter hekk), Karoline Bjerkeli Grøvdal (5000 meter) og Ida Marcussen i sjukamp.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer