Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Friidretten stryker gamle verdensrekorder:

Er denne legenden fusker eller helt? Nå blir han testet på nytt

IAAF går vekk fra 2005 som grense for å stryke gamle verdensrekorder, og satser heller på å gjennomgå historien til hver enkelt rekordholder. Da sliter legenden Javier Sotomayor.

RIVER CASTROS MANN I NOVEMBER? Javier Sotomayor sin verdensrekord på 2.45 var en triumf også for Fidel Castro-regimet på Cuba. Da Sotomayor fikk sin første utestengelse for dop, hevdet Castro at dette kom som resultat av en amerikansk sammensvergelse. Neste positive test gir nå den cubanske sportslegenden trøbbel med å få beholde rekorden. Avgjørelsen for Sotomayor og 25 andre rekordholdere i friidrett kan komme på IAAFs styremøte i november. FOTO: AP/Ana Maria.
RIVER CASTROS MANN I NOVEMBER? Javier Sotomayor sin verdensrekord på 2.45 var en triumf også for Fidel Castro-regimet på Cuba. Da Sotomayor fikk sin første utestengelse for dop, hevdet Castro at dette kom som resultat av en amerikansk sammensvergelse. Neste positive test gir nå den cubanske sportslegenden trøbbel med å få beholde rekorden. Avgjørelsen for Sotomayor og 25 andre rekordholdere i friidrett kan komme på IAAFs styremøte i november. FOTO: AP/Ana Maria. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOR et par måneder siden kjempet Svein Arne Hansen; den norske presidenten i det europeiske friidrettsforbundet (EAA), fram et revolusjonerende forslag om å stryke alle verdensrekorder i sporten som var satt før 2 005. Tanken var å rydde opp i en idrett der en stor del av rekordene bærer et umiskjennelig overjordisk preg av å være levert i en periode med utstrakt bruk av kunstige prestasjonsmidler.

I friidrett er 26 av de 44 ulike verdensrekordene i mesterskapsøvelsene fra før 2 005; en grense som ble valgt fordi dette var året da man systematisk begynte å basere doptestene også på blodprøver. Eventuelle rekordene fra de påfølgende årene skulle ifølge forslaget heller ikke godkjennes uten nødvendig retesting.

SUVEREN: Javier Sotomayor dominerte høydekonkurransene gjennom hele 1990-tallet. Her feires han for OL-gullet i Barcelona 1992 med den svenske sølvvinneren Patrick Sjöberg bak til høyre. Sjøberg ville ha mistet sin europarekord om alle rekordene fra før 2 005 hadde blitt strøket automatisk. FOTO: AP/Eric Risberg.
SUVEREN: Javier Sotomayor dominerte høydekonkurransene gjennom hele 1990-tallet. Her feires han for OL-gullet i Barcelona 1992 med den svenske sølvvinneren Patrick Sjöberg bak til høyre. Sjøberg ville ha mistet sin europarekord om alle rekordene fra før 2 005 hadde blitt strøket automatisk. FOTO: AP/Eric Risberg. Vis mer

EAAs forslag ble umiddelbart kraftig kritisert av flere av de gamle rekordholderne som følte seg urettferdig mistenkeliggjort. Nå blir enkelte av disse til en viss grad hørt. Etter det Dagbladet erfarer vil internasjonal friidrett samle seg om et vedtak der 2005-grensen ikke lenger blir absolutt. Også rekorder satt langt tidligere kan slippe unna den planlagte opprydningen på listene:

- Vi kommer til å vurdere hver enkelt rekordholder for seg, sier EAA-president Svein Arne Hansen til Dagbladet.

Da er det ikke gitt at den cubanske folkehelten Javier Sotomayor får beholde sin berømte rekord i høyde på 2.45 meter.

FOR nettopp tilfellet Sotomayor viser hvor vanskelig det blir å utskrive de nødvendige vandelsattestene til friidrettens mange legender. På 1990-tallet flommet de nye mer effektive dopingmedikamentene i flere av de største idrettene, den uavhengige kontrollen under utøvernes treningsperioder var fragmentarisk og sjefenes vilje til å rydde opp ganske middels.

STØTTESPILLER: Gjennom hele karrieren var Javier Sotomayor en trofast stjerne for Fidel Castro. Her er de under feiringen av revolusjonen rett før den første dopingsaken i 1999. FOTO: AP/Jose Goita
STØTTESPILLER: Gjennom hele karrieren var Javier Sotomayor en trofast stjerne for Fidel Castro. Her er de under feiringen av revolusjonen rett før den første dopingsaken i 1999. FOTO: AP/Jose Goita Vis mer

Den første avsløringen av Sotomayor i 1999 kom likevel som en overraskelse. Han hadde allerede da legendestatus, og ble beskyttet av Cubas sterke mann Fidel Castro. Restene av kokain i den positive prøven til Sotomayor ble av Castro beskrevet som en hevnaksjon fra den såkalte «cubansk-amerikanske mafian»; altså de som etter revolusjonen hadde flyktet fra kommunistregimet på øya over til USA.

PARTYVENNER: Både Javier Sotomayor og Diego Maradona ble utestengt på 1990-tallet på grunn av partydop. Seinere testet cubaneren sterkere saker, og la opp da han i 2001 ble tatt for andre gang. Det kan gjøre at han nå også mister verdensrekorden. FOTO: AP Photo/Jorge Rey.
PARTYVENNER: Både Javier Sotomayor og Diego Maradona ble utestengt på 1990-tallet på grunn av partydop. Seinere testet cubaneren sterkere saker, og la opp da han i 2001 ble tatt for andre gang. Det kan gjøre at han nå også mister verdensrekorden. FOTO: AP Photo/Jorge Rey. Vis mer

Nå var det neppe akkurat den forklaringen som gjorde at datidas internasjonale friidrettsledelse valgte å benåde den cubanske stjernen for bruken av kokain. Han var så viktig for all friidretten at det gjaldt å få ham fortest mulig med i showet igjen. Derfor ble to års utestengelse redusert til ett, og vips var publikumsyndlingen Sotomayor klar for OL 2 000.

DET hjalp ingen ting at Norge sluttet seg til en felles nordisk protest mot benådningen, og at friidrettens få troverdige antidoping-forkjempere mente at dette var en håpløs avgjørelse som ville gi en hardt prøvet idrett enda mer trøbbel.

Toppledelsen i IAAF pekte på Sotomayors posisjon i internasjonal friidrett, og syntes at han tross alt fortjente særbehandling etter å ha dominert sporten så lenge. Avgjørelsen kunne også juridisk forklares med en for streng strafferamme for et partydop som hadde lite å gjøre med svev over 2.40. Langt verre var den saken som fulgte bare året etter. Da ble Javier tatt på trening med et virksomt anabolt steroid i kroppen, og forsvant umiddelbart fra friidretten.

Er det da urettferdig at rekorden hans også forsvinner?

26 SLIKE SPØRSMÅL må altså det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) besvare når sporten skal granske troverdigheten til den enkelte rekordholder. Det er vanskelig både etisk og juridisk. For eksempel kan Sotomayor godt ha vært ren da han satte rekorden sin i 1993, men til slutt åtte år seinere ha brukt ulovlige midler i et krampaktig forsøk på å nå sitt vante høye nivå.

Dette er bakgrunnen for at IAAFs avgjørelse om hvilke rekorder som skal strykes, nå er utsatt fra ledersamlingen før friidretts-VM neste uke til et styremøte i november. Friidrettsledelsen trenger mer tid på å finne ut hvordan den effektivt skal skaffe seg troverdighet igjen, og den tida skal en hardt prøvet sport absolutt få. Det viktigste er at oppgjøret kommer, og under Sebastian Coes ledelse framstår friidretten plutselig svært så bevisst på å få til akkurat det.

Alt som teller er å få tilbake rekorder friidrettspublikummet kan tro på. Uansett om en slik gjennomgang av fortida ender med riv også for den tilsynelatende magisk gode Javier Sotomayor.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!