Vrakingen av Petter Northug

Er det likevel håp for Northug? Skiforbundet hemmeligholder reservelista

I mars var langrennssjef Vidar Løfshus åpen om hvem som var første- og andrereserve til minitouren i Canada. Nå hemmeligholder Norges Skiforbund reservelista.

I KULDEN: Petter Northug meldte seg frisk og klar til å konkurrere i kulden i Ruka i Kuusamo, men ble i stedet plassert i kulden, billedlig fortalt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I KULDEN: Petter Northug meldte seg frisk og klar til å konkurrere i kulden i Ruka i Kuusamo, men ble i stedet plassert i kulden, billedlig fortalt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Norsk langrenn kryr av medaljekandidater. Det er derfor landslagsledelsen kan ta ut en timannstropp til minitouren i Kuusamo uten å inkludere navn som Petter Northug, Sjur Røthe, Sindre Bjørnestad Skar, Ola Vigen Hattestad og en skadet Niklas Dyrhaug.

Bredden er enormt sterk, i likhet med russerne som ydmyket svenskene på hjemmebane i Gällivare i helga. Både Norge og Russland kan skifte ut store deler av troppen fra gang til gang. I vinter-OL i Pyeongchang blir kampen om plassene enda verre, all den tid Norge bare har fire plasser til hver øvelse.

Uansett hva landslagsledelsen bestemmer seg for, kommer OL-uttaket til å skape stor uenighet og misfornøyde utøvere. En som store deler av den norske befolkning håper å se i Pyeongchang, er mesterskapskongen Petter Northug, som blant annet er tidenes mestvinnende mannlige langrennsløper i VM-historien.

Hemmeligholder reserveliste

Utgangspunktet for å komme til OL, kunne ha vært bedre. Northug fortalte selv til Dagbladet forrige uke at han har slet med tunge bein da han var i Bruksvallarna i Sverige, før han ble syk og måtte stå over rennene på Beitostølen. I går ble han vraket til verdenscupåpningen i Kuusamo.

HEMMELIG: Vidar Løfshus vil ikke lenger være åpen om hvem som er Norges reserver. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HEMMELIG: Vidar Løfshus vil ikke lenger være åpen om hvem som er Norges reserver. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Alt håp er imidlertid ikke ute. I fjor kom både Johannes Høsflot Klæbo og Pål Golberg inn i Kuusamo-troppen etter to forfall. Men vil Northug bli prioritert som reserve hvis det også kommer forfall denne gang?

- Vi har en reserveliste, men vi velger å ikke kommunisere den, forteller landslagssjef Vidar Løfshus til Dagbladet.

På oppfølgingsspørsmålet om hvorfor reservelista ikke kommuniseres - noe den ble da Dagbladet spurte om det samme i forkant av minitouren i Canada i mars - velger Løfshus å ikke svare.

Ny rutine

I minitouren i Canada kom Pål Golberg inn som reserve i timannstroppen da Martin Johnsrud Sundby meldte forfall. Da svarte Løfhus et tydelig «ja» på at Northug sto klar som den neste reserven.

- Er Petter Northug foran løpere som Anders Gløersen, Eirik Brandsdal og Daniel Stock?

- Ja. Pål var førstereserve. Deretter kommer Petter, svarte Løfshus kontant til Dagbladet foran minitouren i Canada i mars.

Nå vil imidlertid ikke Løfshus besvare dette spørsmålet om hvordan reservene prioriteres.

Svensk ekspert reagerer

Norges herretropp i Kuusamo

Eirik Brandsdal, Pål Golberg, Sondre Turvoll Fossli, Johannes Høsflot Klæbo, Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Holund, Finn Hågen Krogh, Didrik Tønseth, Emil Iversen, Simen Hegstad Krüger,

I stedet svarer Løfshus på om de norske spesialsprinterne i troppen, primært Sondre Turvoll Fossli og Eirik Brandsdal, er tiltenkt å gå hele minitouren eller bryte etter fredagens sprint.

- Jeg tviler på at Sondre går alle rennene. De tar en dag om gangen etter sprinten, sier Løfshus til Dagbladet.

Dette får Expressens kommentator og langrennsekspert Tomas Pettersson til å reagere.

- Det er merkelig. Man skulle tro det er veldig enkelt å svare på hvem som er reservene, i hvert fall hvis de har gjort det før. Det er veldig spesielt, sier Pettersson til Dagbladet.

Etter det Dagbladet kjenner til, er Sjur Røthe Norges førstereserve i Ruka i Kuusamo. Ifølge Nettavisen er Northug andrereserve.

- Jeg hadde gjort det enkelt for meg selv om jeg hadde gått på Beitostølen fredag. Jeg spurte ikke så nøye hvilket nummer jeg er i rekka av reservene, sier Sjur Røthe til Dagbladet.

Pettersson tror Norges konkurrenter jubler over at de slipper å møte Northug i Kuusamo.

- Alle utlendingene sender et varmt takk til Tor Arne Hetland for at de slipper å gå mot Petter Northug i Ruka. Jeg synes uttaket er feil. Det er ubegripelig og et nytt eksempel på at Løfshus og Hetland sliter med å finne ut hvordan de skal håndtere Northug, sier han.

Olsson vs. Northug

Den svenske kommentatoren forstår lite av uttaket.

- Uansett hvilke paragrafer og kriterier man har, bør Northug være i en timannstropp. La ham i hvert fall få sjansen til å mislykkes før han vrakes, sier Pettersson.

I Sverige får Johan Olsson år etter år gjøre som han vil fram til mesterskap, all den tid han er den fremste gullsankeren i svensk langrenn. Svenskene stusser over at Northug ikke får forholdene lagt til rette på samme vis i Norge, selv om konkurransen riktignok er langt tøffere.

- Ja, det er riktig. I Sverige ville vi lagt forholdene til rette for Northug, slik vi har gjort med Johan Olsson i alle år. Han har fått klarsignal tidlig og rom til å kjøre sitt løp og få konkurrere når han vil, fordi også han alltid leverer i mesterskap, mener Pettersson.

- Konkurransen er riktignok større i Norge, men det bør være rom for å legge forholdene til rette for den beste mesterskapsløperen.

- Ser du likevel at den norske landslagsledelsen har en vanskelig jobb og at bredden er så høy at uttaket kan forsvares?

- Ja, Norge har veldig mange gode langrennsløpere, men det er umulig at dere har ti som er bedre enn Petter Northug.

- Prøver å få Northug til å se dårlig ut

Som Dagbladet skrev søndag er Kuusamo historisk sett en av de beste løypene for Petter Northug og hans kvaliteter. Blant annet har fire av hans 38 verdenscupseire kommet her, og Northug har vært på pallen i Nord-Finland i samtlige verdenscuphelger her utenom i 2010.

Lillehammer - hvor Northug i stedet kommer til å sesongåpne - er derimot en marerittarena for 31-åringen. Her har han aldri vært topp fem i et individuelt renn, selv ikke i storhetstida. Årsaken er enkel: Det er så mange motbakker i løypene på Lillehammer at det på ingen måte passer Northugs kvaliteter optimalt.

- En konspirasjonsteori er at de sender Northug til Lillehammer for at han skal se dårlig ut. Det er helt klart bedre for Petter å gå i Kuusamo, sier Pettersson til Dagbladet.

Historikken tilsier at Northug ikke vil få noen drømmeåpning på sesongen under verdenscuphelga på Lillehammer. De knallharde løypene der er heller ikke superrelevante sammenliknet med de lettere traseene i Pyeongchang.

Etter de tøffe motbakkene på Lillehammer, går verdenscupsirkuset videre til mellomhøyden i Davos, som - med noen unntak - heller ikke har vært en drømmearena for Northug. Verdenscuprennene i Toblach i den tredje helga i desember er imidlertid på papiret mer tilpasset Northugs styrker, historisk sett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer