Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Er det lov å tro på kinesiske havfruer?

Ja, så lenge det er mulig. Men det er verre med havfrueskolene de kommer fra.

 KINAS GULLJENTE:  Foreløpig representerer Ye Shiwen mer det nådeløse kinesiske treningsregimet enn den gamle kinesiske dopskolen. FOTO: REUTERS/David Gray.
KINAS GULLJENTE: Foreløpig representerer Ye Shiwen mer det nådeløse kinesiske treningsregimet enn den gamle kinesiske dopskolen. FOTO: REUTERS/David Gray. Vis mer

NÅR VI IKKE helt vet om vi kan tro på en 16-åring som vinner OL-gull, mistror vi de fleste av de oppsiktsvekkende prestasjonene som farer forbi i London. Foreløpig er det bare vårt problem. Ye Shiwen; den siste i rekken av de kinesiske havfruene, må fortsatt behandles som  den uskyldige tenåringen hun er og gratuleres med et par historiske svømmeprestasjoner.

Forøvrig har hun sikkert hatt det stritt nok.

FOR OM vi legger vekk de dopingspekulasjonene som rir det internasjonale svømmemiljøet etter noen dager med ekstreme prestasjoner i OL-bassenget, holder det å se på Ye som enda et produkt av det enda mer ekstreme kinesiske olympiske utvelgelsesprogrammet.

Det er årevis siden vi så de første bildene av flokker med pur unge idrettstalenter som ble mer eller mindre fysisk mishandlet på trening. Hva disse barna psykisk må gå igjennom, vet de egentlig bare selv.

Alt vi vet er at det i noen verdensidretter lønner seg med både fysisk og psykisk press mot av de aller mest sårbare for å få fram de tilsynelatende beste resultatene. Hvis vi som samfunn har unger nok, og ikke henger oss opp i den enkeltes lidelser.

DEN RUTINERTE britiske sportsjournalisten David Jones har en trist historie om dette på Mail Online. Der sammenligner han karrieren til Ye Shiwen med sin gamle bekjente Petra Schneider fra Øst-Tyskland.

Som Ye sjokkerte Petra svømmemiljøet under Moskva-OL i 1980 på en slik måte at selv de raskeste konkurrentene framstod som tilfeldige badegjester. Den unge østtyskeren var en del av kommunistregimets idrettsunder, der magien underveis i ettertid er blitt stående som tilnærmet ren kjemi ispedd en systematisk ødeleggelse av ungers oppvekst.

Petra Schneider, eller "Sportsperson 137" som var hennes navn på den østtyske idrettsskolen, endte da også opp med en alvorlig skadet kropp.

I SLIKE OMGIVELSER blir dopingen bare en av flere utfordringer. Kanskje også den som kinesisk toppidrett mestrer best etter som nasjonens ledelse har forstått at det ikke er så mye ros å hente for idrettshelter som blir avslørt.

I våres ble derfor Ye sin jevnaldrende konkurrent, Li Zhesi, avslørt for EPO-bruk av Kinas eget anti-doping program. Slik skjedde ikke da de første kinesiske havfruene dukket opp med abnorm lungekapasitet i internasjonale basseng midt på 1990-tallet og som kinesiske idrettsstjerner flest forklarte sin magiske styrke med en eksotisk diett.

Ellers er det ingen ting eksotisk med et barneprogram som avler opp de helt spesielle idrettsproduktene med samme kynisme som de kaster vekk det store flertallet  som aldri når verdensklasse gjennom lidelsene på sportsskolene.

FOR DET er nettopp den klassen Ye Shiwen nå selv definerer i svømmesporten etter sitt andre OL-gull på olympisk rekord. Løpet hadde også gitt en ny verdensrekord om ikke draktene nå er regulert til å skli treigere gjennom vannet.

Det er bare ni år siden Ye ble plukket ut av det tallmessig overlegne kinesiske barnematerialet til Chen Jingluin sportsskole på grunn av en sjelden maskulin kroppsform med tilhørende lange armer og bein. Så begynte det daglige treningsregimet som foreløpig endte med gårsdagens fantomspurt til et nytt OL-gull.

Men et fantastisk idrettsresultat er altså noen ganger egentlig ikke noe mer enn akkurat det.

Verken med eller uten doping.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media