NESTEN EN TOPPNASJON PÅ ISEN:  Norge har ikke vært svakere enn nummer 12 på ti år i VM og OL. Likevel har aldri sporten fått et nasjonalt gjennombrudd. Hva kan det komme av? FOTO: Berit Roald / NTB scanpix.
NESTEN EN TOPPNASJON PÅ ISEN: Norge har ikke vært svakere enn nummer 12 på ti år i VM og OL. Likevel har aldri sporten fått et nasjonalt gjennombrudd. Hva kan det komme av? FOTO: Berit Roald / NTB scanpix.Vis mer

Er det mulig for Norge å bli virkelig glad i ishockey?

Flotte prestasjoner, ivrige fans og stabilt voksende publikumstall. Men motstanden forblir stor.

I DAG spilles semifinalene i en ishockeysport som stadig vokser internasjonalt. Fjorårets VM brøt for første gang grensen på en milliard TV-seere totalt, og viste at dette er den økonomisk desidert sterkeste av vinteridrettene.

Desto mer imponerende er det at Roy Johansen underveis i mesterskapet takket av som norsk landslagstrener med en resultatrekke i VM og OL siden 2001 som nesten er en nasjonalsport verdig:

•• De ti siste mesterskapene har Norge aldri vært svakere enn nummer 12, og har lagt seg pent inn i gruppa for de nest beste etter stormaktene Canada, Russland, USA, Tsjekkia, Sverige og Finland.

Men hockey er ikke noen norsk nasjonalsport. Snarere tvert imot. Den siste store meningsmålingen fra TNS Gallup om hvilke idretter nordmenn liker, viser at ingen sport er mer uinteressant enn ishockey.

DENNE målingen forteller tydelig utfordringen ishockeyen møter for å omgjøre rekken med flotte mesterskap til et gjennombrudd som folkesport:

•• Mens de brede TV-sportene som skiskyting, langrenn og fotball har en plattform på henholdsvis 31, 29 og 22 prosent som er meget interessert i disse idrettene, utgjør ishockeyentusiastene 4 prosent. Bare snowboard med 3 prosent er mindre populært på denne målingen.

Samtidig er motstanden i befolkningen forbløffende stor. Ingen annen idrett vekker så negative følelser:

•• 52 prosent er meget uinteressert i ishockey.

For sport generelt er dette tallet bare 25 prosent, og selv i denne gruppen er det flere som lar TVen stå på når det blir sendt langrenn og skiskyting. Det er nettopp denne generelle velviljen i befolkningen som kjennetegner idrettene med størst seerpotensiale. Slik oppnår for eksempel fotball som splitter TV-seerne i to mellom de sterke tilhengere og like sterke motstandere, vanligvis langt dårligere TV-tall enn skiidrettene. Men ingen sport møter altså mer negativitet enn ishockey:

•• Totalt 80 prosent av befolkningen er litt eller meget uinteressert ifølge TNS Gallup.

Og denne målingen er tatt opp etter TV2s velykkete serie «Iskrigerne» som i to sesonger har gitt folk utenfor hockeymenigheten et fint innblikk i sportens lykkelige hverdag.

DA hjelper det foreløpig ikke at tilskuertallene i den hjemlige eliteserien stiger stabilt med et snitt som kryper opp mot sterke 2 000 pr. kamp. Klubbkampene fyller nå hele 66 prosent av den totale tilskuerkapasiteten. Det er mer enn både dame -og herrehåndball, og vanligvis høyere enn fotballens 1.divisjon. Likevel er det ikke nok til å samle flere enn litt over 60 000 TV-seere i snitt til Norges VM-kamper de siste ukene.

Dette nisjepreget går igjen i rekrutteringen. Mens Norge har fått internasjonale stjerner som Mats Zucarello og Patrick Thoresen, er det blitt færre tenåringsgutter mellom 13 og 19 år som spiller hockey. Nå er denne gruppa nede i bare litt over 2 000 fordelt på 105 klubber. At sporten likevel har en total framgang det siste tiåret, skyldes hovedsaklig at hockey også er blitt en jentesport og at noen nye haller har gitt nye klubber.

Nettopp kvinneandelen har på denne tida økt fra 6 prosent til nesten 20. Det i seg selv er et avgjørende grunnlag for å bli en bredere sport over hele landet og få lokalmiljøene til å bygge alle de ishallene som er nødvendig for å få større rekruttering.

SLIK er det overraskende at ledelsen i Hockeyforbundet aldri ville diskutere hva oppmerksomheten rundt VM-spiller Mats Rosseli Olsen banestorming i Gøteborg egentlig betydde for sportens omdømme. Mens Olsen nå skal i forhør hos svensk politi og i verste fall kan risikere å få spolert mulighetene for proffspill i NHL, ble hendelsen ledd bort både av forbundsledere, trenere, spillere og fans i det hjemlige hockeymiljøet.

Ironisk nok framsto til slutt Mats selv som den eneste som innså omfanget av hendelsen på Gamla Ullevi, mens resten av sporten bare var opptatt av å fortsette som før uten særlig ettertanke om hvordan en slik lettvint saksbehandling blir oppfattet utenfor hockeymenigheten.

Det er neppe noen klok reaksjon om norsk ishockey virkelig har ambisjon om å bli en folkesport.

Se VM-semifinaler ishockey:
Eurosport 15.10: Finland - Russland og 19.10 Canada - USA

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.