Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Er det mulig med slik flaks til OL i 2022, også da?

Meteorologsjef: - Det kan bli mange lastebiler og tog med snø.

 VÆRFLAKS 2011:  Petter Northug på vei mot VM-gull i i Holmenkollen i siste VM på strålende vinterføre for titusenvis av tilskuere i Nordmarka. FOTO: HANS ARNE VEDLOG / DAGBLADET.
VÆRFLAKS 2011: Petter Northug på vei mot VM-gull i i Holmenkollen i siste VM på strålende vinterføre for titusenvis av tilskuere i Nordmarka. FOTO: HANS ARNE VEDLOG / DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Snø til vinter-OL i Oslo i 2022? Det kan gå bra. Men det kan også bli mange lastebiler fra Sørkedalen og tog fra Finse.

Lenger ville ikke direktør Anton Eliassen ved Meteorologisk institutt gå i sine spådommer om skiføret i Nordmarka ni vintre fram i tid, fra 11. februar 2022, da han la fram de varme fakta i går om vær- og klimaåret 2012.

Konklusjonene om framtidsværet er klare - det blir varmere og det blir mer nedbør. Så spørs det hva gradestokken viser i høydene over Oslo sentrum om ni år.

- Flaks, særlig Lillehammer Klimaforsker Rasmus Benestad tør heller si noe bastant om skiføret i 2022.

- Men det er vel ikke for drøyt å si at både Lillehammer-OL i 1994 og Oslo-VM i 2011 hadde flaks med været, særlig Lillehammer, påpeker Benestad.

Pensjonert klimaforsker Gustav Bjørbæk har heller ingen statistiske oppmuntringer å komme med til søkerkomiteen.

Færre skidager Han har beregnet antall årlige ski- og vinterdager på henholdsvis Bjørnholt (360 meter over havet), Tryvann og Blindern for perioden 1991 - 2020 mot perioden 1981 til 2010.

 VÆRFLAKS 1994:  OL-åpningen på Lillehammer og skiøvelsene ble stor vinter-pr for Norge. Snøen kom i grevens tid. FOTO: JAN PETTER DAHL / DAGBLADET.
VÆRFLAKS 1994: OL-åpningen på Lillehammer og skiøvelsene ble stor vinter-pr for Norge. Snøen kom i grevens tid. FOTO: JAN PETTER DAHL / DAGBLADET. Vis mer

Vinterdager er definert til kaldere enn 0 grader, og skidager til mer enn 25 centimeter snø.

I løpet av disse 10 årene blir antall skidager på Bjørnholt redusert fra 136 til 104 dager og på Blindern fra 47 til 33.  Det blir 15 færre vinterdager på Blindern og åtte færre på Tryvannshøgda, opplyser Bjørbæk til Dagbladet.

Bystyret i mai Eli Grimsby er direktør for OL-søker-selskapet Oslo2022.

Allerede i mai i år skal Oslo bystyre diskutere søknad om statsgaranti til en OL-søknad - før en rådgivende folkeavstemning i Oslo om ja eller nei til OL i forbindelse med Stortingsvalget til høsten.

I januar 2015 må Stortinget ha gitt klarsignal for en statsgaranti, og 31. juli 2015 bestemmer Den internasjonale olympiske komite (IOC) hvor vinter-OL og Paralympics 2022 skal avvikles.

Her er hele tidslinjen for jobben med Oslos søknad.

 LITEN TRØST:  Det blir færre ski- og vinterdager fram mot 2020, viser statistikken til pensjonert klimaforsker Gustav Bjørbæk. FOTO: ØRJAN ELLINGVÅG / DAGBLADET:
LITEN TRØST: Det blir færre ski- og vinterdager fram mot 2020, viser statistikken til pensjonert klimaforsker Gustav Bjørbæk. FOTO: ØRJAN ELLINGVÅG / DAGBLADET: Vis mer

- Tør dere satse på slik snøflaks en gang til i slike klimatider, da, OL-direktør Eli Grimsby ?

- Flaks og flaks, utførlige meteorologiske data er en viktig del av en OL-søknad. Våre folk er i gang med å jobbe med den saken, uten at jeg i skrivende stund vet hvor langt den prosessen er kommet, sier Grimsby til Dagbladet.

Kollen-tåka Og legger til at eventuelle klimaendringer kanskje kan gjøre noe med den beryktede Kollen-tåka.

- Selv koste jeg meg på tribunen under kvinnenes VM-hopp i 2011 selv om det var tåke, legger Grimsby til.

OL-direktøren peker på at mange skiarrangører bruker kunstsnø selv om det er kuldegrader.

- Vi kan ikke bekymre oss for været i 2022.Vi vilvære forberedt på samme vis som om vi skulle arrangert et stort skirenn neste vinter, sier Eli Grimsby.

 VÆRFLAKS 2022?  Mange bruker kunstsnø, sier OL-direktør Eli Grimsby. Foto: Oslo2022/Oslo kommune.
VÆRFLAKS 2022? Mange bruker kunstsnø, sier OL-direktør Eli Grimsby. Foto: Oslo2022/Oslo kommune. Vis mer
 VÅTERE OG VARMERE:  Ingen snøgaranti i 2022 fra direktør Anton Eliassen ved Meteorologisk institutt. FOTO: TOMM W. CHRISTIANSEN / DAGBLADET.
VÅTERE OG VARMERE: Ingen snøgaranti i 2022 fra direktør Anton Eliassen ved Meteorologisk institutt. FOTO: TOMM W. CHRISTIANSEN / DAGBLADET. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!