- Er det noen som fortjener å lykkes, er det Sør-Afrika

Siem sier VM-feberen herjer vertsnasjonen.

||| (Dagbladet): Pessimistene som har spådd kaostilstander under VM i Sør-Afrika fikk vann på mølla av tilskuerdramatikken som utspant seg under gårsdagens oppkjøringskamp mellom Nigeria og Nord-Korea.

For mange mennesker presset på for å komme inn, og da portene ble stengt gikk situasjonen fra vond til verre: Folk ble tråkket ned og klemt mot gjerder, men til alt hell mistet ingen livet da panikken oppsto.

FIFA og orginasjonskomiteen (OC) fraskriver seg i dag alt ansvar for det som skjedde, samtidig som de forsikrer at de har full kontroll på den turneringen som starter om fire dager.

- Hypen er massiv
Kjetil Siem - som er øverste leder for Premier Soccer League i Sør-Afrika - tror likevel hendelsen er en oppvekker for dem.

TROR GÅRSDAGEN VAR EN OPPVEKKER: Kjetil Siem tror interessen for VM er enda større hos vertsnasjonen enn det FIFA hadde regnet med. Her er han på Loftus Versfeld Stadium i Pretoria. 
Foto: Lise Åserud / Scanpix
TROR GÅRSDAGEN VAR EN OPPVEKKER: Kjetil Siem tror interessen for VM er enda større hos vertsnasjonen enn det FIFA hadde regnet med. Her er han på Loftus Versfeld Stadium i Pretoria. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

- De må bare ta konsekvensen av at interessen for VM er enda større enn forventet. Vi skal være glade det ikke gikk verre i går, men samtidig har det nok åpnet øynene til folk. Fy f*** for en interesse, sier Siem til Dagbladet.

- Interessen og hypen er så massiv. Når en treningskamp uten betydning blir så enorm må man ta det som et signal om at alle tilgjengelige ressurser må settes inn mot dette. Det er det største arrangementet i Sør-Afrika noensinne, sier Siem.

- Trodde jeg skulle dø
Det var fryktet nye problemer da England i ettermiddag møtte Platinum Stars i Moruleng, men for å unngå tilsvarende kaosscener som dagen i forveien planla man å bare fylle 12 000 av de 20 000 plassene på stadion.

Foran Nigeria-kampen ble det delt ut gratisbilletter, men det stoppet ikke flere hundre fans fra å komme med falske billetter.

Vis mer

Ifølge det nigerianske fotballforbundet var det umulig å finne en større stadion, ettersom Fifa har overtatt kontrollen over samtlige arenaer i landet.

-  Jeg trodde jeg skulle dø. Jeg havnet helt nederst, sier en av de skadde, Princess Mbali, til BBC.

I slutten av mai skrev en sør-afrikansk avis at også terrortrusselen mot fotball-VM er høyst reell, og større enn det FIFA og sørafrikanske myndigheter har uttalt.

GJERDE KOLLAPSET: Folkemengden vokste seg så stor at et gjerde kollapset inne på stadion. Foto: AFP PHOTO / STEPHANE DE SAKUTIN
GJERDE KOLLAPSET: Folkemengden vokste seg så stor at et gjerde kollapset inne på stadion. Foto: AFP PHOTO / STEPHANE DE SAKUTIN Vis mer

Siem vil ikke la seg skremme.

- Jeg kan ikke si at det bare er tull, jeg vet ikke. Men jeg håper inderlig at det ikke skjer noe, for dette landet fortjener så uendelig mye bedre. Det vil ikke ramme FIFA, men Sør-Afrika. Og er det noen som fortjener å lykkes er det dem.

Får spørsmål om væpnet vakt
- Sør-Afrika vil ha hele verdens øyne på seg i fire uker. Er folk preget av nerver, eller gleder de seg mest?

- Det er alltid noen som er kritiske til alt. Foran Lillehammer-OL mente mange at pengene heller burde vært brukt på sykehjemsplasser, og her har mange ment at det bør bygges hus i stedet for fotballstadioner. Det er en naturlig del av debatten. Men verdien dette mesterskapet har for Sør-Afrika kan ikke regnes på den måten, det handler mer om stolthet og viktigheten av å vise at de greier å arrangere så store ting. Det er i hovedsak det svarte Sør-Afrika som arrangerer dette; det er en svart regjering og svarte ledere i fotballen. Derfor er det veldig viktig for nasjonen å vise at de kan klare det, sier Siem. 

15 BLE SKADET: Flere fotballfans ble trampet på og presset mot gjerdene. Foto: AP Photo/Frank Augstein
15 BLE SKADET: Flere fotballfans ble trampet på og presset mot gjerdene. Foto: AP Photo/Frank Augstein Vis mer

Han forstår at enkelte fotballturister bekymrer seg for kriminaliteten i storbyer som Johannesburg og Cape Town.

I norske journalistkretser har man for eksempel måttet ta stilling til hvorvidt man ønsker væpnet vakt eller ikke ved bostedene, ettersom store deler av politistyrken på 54 000 vil være opptatt med det som skjer i nærheten av selve arenaene.

- Jeg skjønner veldig godt at folk tenker på slike ting. Selv har jeg hatt fire barn her i snart tre år, og vi har aldri hatt væpnede vakter. Vi hadde aldri bodd her om vi følte vi trengte det. Men for myndighetene er det veldig viktig at folk føler seg trygge, de er klar over at mange frykter dette, sier Siem til Dagbladet. 

UNNGIKK  DØDSFALL: Til alt hell mistet ingen livet i trengselen. Foto: AP Photo/Frank Augstein
UNNGIKK DØDSFALL: Til alt hell mistet ingen livet i trengselen. Foto: AP Photo/Frank Augstein Vis mer