- Er det noen som spiller oss et puss, eller?

Her får Svendsen et iskaldt sjokk på gullfesten.

BRRRR En intetanende Emil Hegle Svendsen gjorde seg klar til å dynke ned journalistene, da pressesjef Halvor Lea sveivet inn markisa. Dermed ble flere liter med iskaldt vann sluppet ned over hodet til stafetthelten.
BRRRR En intetanende Emil Hegle Svendsen gjorde seg klar til å dynke ned journalistene, da pressesjef Halvor Lea sveivet inn markisa. Dermed ble flere liter med iskaldt vann sluppet ned over hodet til stafetthelten.Vis mer

RUHPOLDING (Dagbladet): Emil Hegle Svendsen var høyt oppe etter å ha knust Martin Fourcade på ankeretappen og gått inn til gull på VM-stafetten. 

På seiersfesten etterpå fikk han bokstavelig talt en kalddusj av de sjeldne. 

Svendsen, Tarjei Bø, Rune Brattsveen og Ole Einar Bjørndalen var «bevæpnet» med hver sin sjampisflaske, og hadde pekt seg ut pressekorpset som et passende offer, da pressesjef Halvor Lea begynte å sveive inn markisa for harde livet for å unngå at den ble griset til av sjampanjesøl. 

Hegle Svendsen hadde akkurat fått av korken på flaska da reine Niagara-fossen ramlet ned i hodet hans. Flere titalls liter med iskaldt regnvann hadde nemlig samlet seg på toppen av markisa - og Svendsen fikk dermed smake sin egen medisin allerede før han hadde fått dynket journalistene. 

- Er det noen som har planlagt noe faenskap, eller? Har presse-Norge spilt oss et puss? fleipet en gjennomvåt Svendsen etter kalddusjen. 

- Hvordan føltes det? 

- Det føltes bra, det gjorde det. De siste dagers regn kom ned i hodet på meg, sier han til Dagbladet. 

- Enset ikke angrepet imot
Tarjei Bø var så angrepslysten med sin egen sjampanjeflaske at han knapt enset hva som skjedde bak ryggen hans. 

- Jeg var så opptatt med å dynke journalistene med sjampanje, at jeg ikke enset angrepet vi fikk imot, sier han til Dagbladet. 

Bø var i storslag etter stafettriumfen, og danset på bordet i NRKs studio her i Ruhpolding. Oppe på stadion var han så hes at stemmen knapt holdt. 

- Jeg hadde såvidt summet meg etter min etappe før jeg så Emil på siste skyting. Da raknet det helt for meg, jeg skreik og var innbitt i blikket. Det var et lettelsesskrik, endelig klarte vi det, sier Bø. 

Sammen med Bjørndalen og Brattsveen var han på direkte på lufta da Svendsen avgjorde, og Bø sier unnskyld til alle hjemme som skvatt til. 

- Det var sikkert mange unger der hjemme som begynte å grine. Jeg tror det var mange skumle skrik, sier han. 

Bjørndalen bare blid
Ole Einar Bjørndalen, som havnet over 50 sekunder bak på sin førsteetappe, var naturligvis også en lettet mann. Like etterpå hadde gullet en liten bismak, men på seiersfesten forsikret han at han var like glad som de andre. 

- Det er fint nå, og deilig å være med på et sånt lag, sier han. 

- Når du har reddet Norge utallige ganger opp gjennom årene, var det greit å få litt tilbake?

GULLGUTTA: Ole Einar Bjørndalen, Rune Brattsveen, Tarjei Bø og Emil Hegle Svendsen. Foto: REUTERS/Ralph Orlowski
GULLGUTTA: Ole Einar Bjørndalen, Rune Brattsveen, Tarjei Bø og Emil Hegle Svendsen. Foto: REUTERS/Ralph Orlowski Vis mer

- He-he, det var payback. Nei da, jeg synes ikke det. Det skal ikke være sånn. Målet var å sende Rune ut med ledelse, men gull er gull. Det smaker like godt hver gang. 

- Hvordan var det å se på sisteetappen?

- Rått. Jeg tror aldri jeg har skreket så høyt noen gang. Vi klikka hele gjengen, sier Bjørndalen. 

Emil Hegle Svendsen har slitt på standplass i dette mesterskapet, men det var klar bedring å spore på normalstarten onsdag. På stafetten satt alt perfekt - ti blinker rett ned, uten ekstraskudd. 

Han har snakket om en «jævel som sitter på skuldra og sier at jeg ikke er god nok» tidligere, men han glimret med sitt fravær denne gang. 

- Vi sender ham videre til noen andre, i dag hoppet han over til Fourcade, gliser Emil. 

- En av de villeste stafettene du har vært med på?

- Det var fantastisk spennende, det skiftet hele tida. Det lå akkurat i grenseland for hva vi kunne ta inn, og så klarte vi det. Helt vilt, sier han.

Hyller Brattsveen
Hegle Svendsen passer også på å hylle «the unsong hero», Rune Brattsveen, for sin andreetappe. På forhånd var han regnet som det usikre kortet, men Brattsveen vartet opp med en kanonetappe og hadde nest beste tid av alle han gikk mot. 

Fra å ligge 51,6 sekunder bak teten, sendte Brattsveen ut Tarjei Bø på tredjeetappen bare 34,5 sekunder bak. 

- Redder han på mange måter stafetten?

- Jeg synes nesten det, faktisk. Han ligger 50 bak og går mot såpass sterke løpere som Birnbacher og Fourcade, men tar likevel inn så masse. Det var akkurat det vi trengte, sier Svendsen.