«Er det sant?»

Bjørn Dæhlie reagerte med vantro da Dagbladet - før pressekonferansen - fortalte ham at Bente Skari legger opp.

- Er det sant? Er det mulig? måper den abdiserte skikongen når vi orienterer ham hva som er på gang, et par timer før Skari selv entrer podiet i Meråker og bekrefter ryktene.

- Dette er jo rene mannefallet, legger han mumlende til, nærmest for seg selv, og tenker på Alsgaard, Skari og seg selv.

- Må gjøre comeback

- Da er det ingen vei utenom lenger. Jeg gjøre comeback! ler 35-åringen, som la opp med vond rygg for to år siden. Da hadde han kapret 17 individuelle OL- og VM-gull. Det er sju flere enn Alsgaard legger opp med, og elleve flere enn Skari.

Også i antall verdenscupseirer holder Dæhlie skidronningen bak seg - men med langt knappere margin. Dæhlie har 48 enkeltseirer og seks sammenlagtseirer, Skari har henholdsvis 44 og fire. Her ligger Alsgaard et stykke bak, med 11 enkeltseirer og én sammenlagtseier.

På to år har Norge mistet tre av verdens beste langrennsløpere gjennom alle tider.

Nå kan det bli stusslig med norske gullmedaljer på en stund. Noe som preger Bjørn Dæhlie, når han kommenterer Skaris oppsiktsvekkende avgjørelse med i ettertanke:

- Vi står mer enn noen gang foran et veiskille.

- Vet hva det koster

- Er det fornuftig av Bente å gi seg på topp?

- Klart det er fornuftig. Og fristende. Jeg vet av erfaring hvor mye man legger ned av tid og krefter på å være best. Jeg vet hva det koster å holde motivasjonen oppe til enhver tid. Umiddelbart vil det nok føles godt å gi seg. Men bare vent, Bente! Det kommer dager da du savner konkurranselivet og vil tilbake, advarer Dæhlie spøkefullt, men ikke uten alvor.

- Bente kunne vært best i verden i mange sesonger ennå, legger han til.

Gratulerer!

- Forslag til hva hun nå skal gjøre, du som har erfaring i å legge opp?

- Jeg fyller dagene mine uten problemer. Det vet jeg at Bente også vil. Hun har en mann som driver med arrangementer og sponsorarbeid, så det blir vel noe der. Dessuten ligger det i kortene at far Martinsen og datter Skari vil samarbeide om familiens skifirma. Jeg tipper det ikke går lang tid før hun sender gamlefar til Syden og overtar hele bedriften, smiler Bjørn Dæhlie, som hilser slik til hele Norges gulljente:

- Gratulerer med flotte sesonger og et fantastisk siste år!

FÅR SELSKAP: Bjørn Dæhlie er overrasket og tror Bente Skari kan komme til å savne konkurranselivet etter en stund. Her fra et foredrag i fjor.