Er det virkelig sant, Rosenborg?

Mestalla reiste seg og ga RBK trampeklapp etter sensasjonelle 2-0 mot Valencia.

VALENCIA (Dagbladet): Rosenborg har utrettet bragder i Europa tidligere. Men det spørs om ikke kveldens fotballmirakel på Mestella overgår alt RBK har gjort i europacupen, 2-1-seieren mot Milan og 3-0-seieren mot Borussia Dortmund inkludert.

For at et norsk lag vinner 2-0 på en av Europas mest fryktede bortearenaer er ufattelig nok i seg selv.

- Det er helt fantastisk, guttene spilte en stor kamp i dag. Vi står opp og prøver å angripe og er nærmere 3-0 enn Valencia var redusering. I kveld er jeg bare stolt av å være rosenborger, sier Trond Henriksen til Dagbladet.no etter bragden.

Og da han skulle snakke om tomålsscorer Steffen Iversen måtte han bare han smile.

- Det er mange som sier at Steffen er dårlig trent, men i dag løper han utrolig mye og jobber steinhardt. Også scorer han i tillegg to mål, fortsetter treneren.

Vidar Riseth, kapteinen som spilte en glitrende kamp, averterte hytta si på direkten.

- Dette må være det beste RBK-laget i historien. Jeg kan ikke huske et lag som har spilt så bra. Og på mandag selger jeg hytta mi på Frosta, kom trøndere, dere skal få god pris, sa kremmeren på TV3 etter å ha slått Valencia sensasjonelle 2-0.

Valencia ikke i nærheten

NOK EN STOR KVELD: Steffen Iversen scoret to mål og herjet med Valencia i RBK-bragden. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix
NOK EN STOR KVELD: Steffen Iversen scoret to mål og herjet med Valencia i RBK-bragden. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix Vis mer

At det var fullt fortjent er enda mer ubegripelig. Valencia var nemlig ikke i nærheten å få med seg ett poeng. Nå har Rosenborg en kjempesjanse til å avansere fra den kanskje tøffeste gruppa i Champions League. Trønderne holder andreplassen, bare ett poeng bak Chelsea, og tre poeng foran Schalke på tredjeplass.

Før kampen måtte selv RBK-trener Trond Henriksen le da han sa at Rosenborg alltid går for seier. Og da Steffen Iversen fleipet med at Rosenborg skulle knuse Valencia med løkkefotball, var det selvsagt ingen som tok ham på alvor.

Men Nostradamus kan bare gå og legge seg - for Iversens superoptimistiske spådom slo til bedre enn noen kunne drømt om.

For etter en bunnsolid første halvtime av Rosenborg, hvor Lars Hirschfeld hadde avverget Valencias farligste sjanse med et tigersprang, stilnet han Mestalla akkurat som i 2003.

- Jeg haddeen god magefølelse før kampen og følte vi kunne vinne her. De var ikke så gode mot oss på Lerkendal, og hvis vi bare tør å angripe går det bra. Vi fikk jo det samme resultatet som på hjemmebane, gliste Ivers til TV3 etter kampen.

Fotballens ABC

Sapara startet en mønsterkontring for Rosenborg, og spilte fri briljante Per Ciljan Skjelbred, som hadde et hav av plass framover på banen. Ciljan førte ballen hurtig opp mot 16-meteren, la tilbake til Sapara, som spilte på en feilvendt Iversen. Han vendte vekk Marco Caneira og skjøt tilbake i korthjørnet. Ballen gikk i stanga og trillet over streken - en kontring hentet ut av fotballens ABC.

Like etter ledermålet kunne David Villa utliknet, men Hirschfeld fikk kastet seg i beina på spanjolen og slått til corner.

Er det virkelig sant, Rosenborg?

Det var likevel Rosenborg som hadde de aller største sjansene.

Yssouf Koné misbrukte en fantomsjanse da Dorsin kom seg rundt på venstrekanten og slo presist på bakre stolpe. Headingen fra 2-3 meter spratt i bakken og over tverliggeren.

 
- I dag er vi topp europeisk klasse. Det var en helt syk følelse å spille utpå der, sa nylig landslagsuttatte Per Ciljan Skjelbred.

Gradvis begynte hjemmepublikummet å pipe mot sine egne - og pipingen ble ikke mindre da Koné lurte offsidefella noen minutter før pause og kom alene med Timo Hildebrand. Den tyske keeperen avverget 0-2 med en fotparade.

Enorme RBK

De fleste forventet et stormløp fra Valencia i 2. omgang - men de spanske stjernene klarte aldri å finne ut av hvordan den kompakte muren av Rosenborg-spillere skulle brytes ned.

Foruten strålende teknisk RBK-fotball, ble det jobbet helhjertet defensivt over hele banen, kantene ble stengt av, og Rosenborg fikk kampen inn i sitt spor.

Til slutt fikk de også 2-0.

Er det virkelig sant, Rosenborg?

På sin første corner slo en glimrende Mikael Dorsin ballen på panna til Steffen Iversen, som stanget inn sitt andre.

Koné nær RBKs tredje

Valencias nye trener Ronald Koeman tok Joaquin av banen og satte innpå fyrtårnet Nikola Zigic, men ingenting hjalp - for Valencia greide aldri å legge noe skikkelig press på Rosenborg.

For det var trønderne som skapte de største mulighetene, og Koné burde drept kampen fullstendig kvarteret før slutt. Hildebrand reddet mesterlig Iversens avslutning fra kloss hold, og under sterkt press satte Koné returen i stanga mens målet sto og gapte.

Samme mann burde gjort 3-0 på overtid, men han satte ballen rett på keeper.

Det spilte liten rolle.

Ga RBK stående applaus

I kveld ga Rosenborg oss det endelige beviset på at norske fotballspillere er i stand til å spille vakker fotball, og spille ut lag av europeisk toppklasse.

Da dommeren blåste av kampen svarte Mestalla først med en øredøvende pipekonsert, før de reiste seg og ga Rosenborg stående applaus.

Det sier alt om hvilken prestasjon Rosenborg har stått for i kveld, på en av de største norske fotballkveldene gjennom tidene.

<B>HELTENE:</B> Trond Henriksen og Steffen Iversen gjør seg klar for en skikkelig bamseklem.
<B>TØFF KVELD:</B> Det hjalp ingenting at David Villa var tilbake for Valencia. Han var sjanseløs mot Bjørn Tore Kvarme og Vidar Riseth.
<B>TO STORE:</B> Abdou Traore og Steffen Iversen leverte begge til 20 i stil på Mestalla i kveld.
<B>JAAA:</B> Steffen Iversen jubler for sitt første mål.
<B>SEIERSDANS:</B> Juvelene Per Ciljan Skjelbred og Alexander Tettey feirer på et forlatt Mestalla Stadion.