Er dette tidenes kjipeste gullmedalje?

Gulljentene er skuffet. - Dyre og unike, sier arrangøren.

(Dagbladet.no): Da de norske håndballjentene vant gull i EM 2004, gikk de med gullmedaljene rundt halsen på banketten etterpå. Det droppet de i går - forståelig nok.

I beste fall så «gullmedaljene» fra de svenske arrangørene ut som billig julepynt eller en gjennomsiktig teiprull. Heller ikke de norske jentene klarte helt å skjule skuffelsen over juggelet de fikk utdelt fra Søta Bror - eller Gjerrige Bror.

- Det ser jo egentlig ikke ut som en gullmedalje, men det ER jo det, sa kantdronningen Kari Mette Johansen.

- Skuffende greier. Men det er jo ikke medaljen som teller, mente kantkollega Ragnhild Aamodt.

Kostet 300 kroner

De svenske EM-arrangørene er derimot sterkt uenige i at gullmedaljene ikke var en gullvinner verdig.

- De er både dyre og unike. De er designet av en kunstner på Orrefors Glasverk, som er det mest kjente glasverket i Sverige, sier håndballpresident Arne Elovsson til Dagbladet.no.

- Hva kostet gullmedaljene?

TEIPRULL ELLER GULL?: Det er i hvert fall ikke et gram gull i medaljene de norske jentene fikk etter finaleseieren i går. - De er både dyre og unike, mener arrangøren. Foto: DIGITALSPORT/SCANPIX
TEIPRULL ELLER GULL?: Det er i hvert fall ikke et gram gull i medaljene de norske jentene fikk etter finaleseieren i går. - De er både dyre og unike, mener arrangøren. Foto: DIGITALSPORT/SCANPIX Vis mer

- De koster 300 svenske kroner. Men vi kunne kjøpt medaljer for 30 kroner, forteller han.

Så kan man gjøre seg opp sin egen mening om 300 kroner er dyrt for en gullmedalje i et europamesterskap - men noe gull var det i hvert fall ikke i medaljene.

- Nei, gull er det ikke. Det er et glassmykke, sier Elovsson.

- Synes du medaljene er pene?

- Det er jo vår organisasjonskomité som har valgt dem, fem kvinner og fem menn. Det var en helhetlig beslutning. Vi kunne jo som sagt kjøpt medaljer til 30 kroner, som kunne havnet innerst i en skuff. Det er mange som ikke bryr seg om medaljene, hevder han.

Han synes det er beklagelig dersom de norske jentene er skuffet over medaljene sine.

- Det er jo trist om de ikke verdsetter dem, sier han.

Må tas på alvor

Er dette tidenes kjipeste gullmedalje?

Styremedlem i IOC, Gerhard Heiberg, er opptatt av at personer som vinner gullmedalje i et mesterskap skal føle at prestasjonen er blitt tatt på alvor.

- Jeg kan i hvert fall si at våre OL-medaljer koster mye, mye mer enn 300 svenske kroner. Utøverne skal sitte igjen med et inntrykk av at de er blitt tatt på alvor, sier han til Dagbladet.no.

Han har ikke oversikt over den eksakte prisen på gullmedaljene som ble utdelt i Torino-OL i februar, men mener pris ikke er noen begrensning.

- Det skal være skikkelig design på medaljene, og de må være skikkelig laget. Da spiller kostnadene ingen rolle. Det ligger mye prestisje for arrangøren i å bruke mye tid, krefter og penger på å lage dem skikkelig, sier han.

• Din mening: Hva synes du om de svenske arrangørenes gullmedaljer?

<B>HERRENES GULLMEDALJE</B>: Svenskens håndballherrer vant EM-gull på hjemmebane i 2002. Slik så gullmedaljene ut da.
<B>EM-GULL FRA 2004</B> Slik så gullmedaljene ut da håndballjentene vant EM-gull i 2004.
<B>TORINO-GULL</B>: Slik så gullmedaljene i Torino-OL ut.
<B>LILLEHAMMER-GULL</B>: Slik så gullmedaljene ut under Lillehammer-OL i 1994.