KJEMPEBOM: Yakubu kunne, i likhet med alle andre som fulgte kampen mellom Nigeria og Sør-Korea, verken fatte eller begripe hvordan denne sjansen fra to og en halv meters hold endte utenfor stengene.Foto: SCANPIX/AP Photo/Roberto Candia
KJEMPEBOM: Yakubu kunne, i likhet med alle andre som fulgte kampen mellom Nigeria og Sør-Korea, verken fatte eller begripe hvordan denne sjansen fra to og en halv meters hold endte utenfor stengene.Foto: SCANPIX/AP Photo/Roberto CandiaVis mer

Er dette tidenes VM-bom, Yakubu?

Nigeria sløste seg ut av VM.

|||(Dagbladet): Nigeria - Sør-Korea 2-2.

For første gang i et VM-sluttspill utenfor sine egne landegrenser, maktet Sør-Korea å ta seg videre fra det innledende gruppespillet. Nå venter Uruguay i åttedelsfinalen.

Det er imidlertid ikke bare deres egen fortjeneste. Nigeria-spissene Yakubu Aiyegbeni og Obafemi Martins var nemlig i det svært så gavmilde hjørnet foran mål i avgjørende øyeblikk.

Riktignok rettet førstnevnte opp noe av det fallerte inntrykket da han fikk muligheten fra straffemerket bare et par minutter etter at han hadde misbrukt en av VM-historiens største målsjanser.

Halvveis ut i annen omgang fikk Everton-spissen en gyllen servering av lagkamerat Ayila Yussuf. Fra to og en halv meters hold og keeper satt ut av spill, skulle det være mulig å ekspedere ballen videre i nettmaskene for en som har som jobb å gjøre det.

RETTET OPP NOE AV INNTRYKKET: Yakubu rettet opp noe av inntrykket etter kjempebommen ved å score på straffespark like etterpå.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / JUNG YEON-JE
RETTET OPP NOE AV INNTRYKKET: Yakubu rettet opp noe av inntrykket etter kjempebommen ved å score på straffespark like etterpå.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / JUNG YEON-JE Vis mer

Men 27-åringen sto for et kunststykke da han med en kontrollert innsideavslutning satte ballen utenfor stolpen. Og i motsetning til mange av de klassiske tabbeklippene som sirkulerer på YouTube, kan ikke Yakubu bortforklare seg med at ballen spratt opp fra gresset i det han skulle avslutte.

Uforklarlig komisk, men samtidig tragisk for Nigeria, som bare var én fattig scoring unna avansement.

- Det er slikt som skjer i fotball. Vi ga oss iallfall ikke uten kamp. Spillerne slo godt ifra seg i kveld. De kjempet for Nigeria, og de viste et stort hjerte for Nigeria. Vi gjorde det bra, og vi fortjente å vinne, sier landslagssjef Lars Lagerbäck, ifølge Expressen.

- Det har vært et tøft VM for vår del. Vi har hatt marginene imot oss, konstaterer Lagerbäck, og overdriver ikke.

Nå er det opp til Ghana og Algerie å redde Afrikas VM-ære med Sør-Afrika, Nigeria og Kamerun allerede ute og Elfenbenskysten på det nærmeste utslått.

Åpnet best
Nigerianerne åpnet best i Durban. De virket tente og aggressive, og viste mer selvtillit enn i de to første kampene. Det virket som om Nwankwo Kanus inntreden i laget bidro til det.

UTLIGNET: Midtstopper Lee Jung-soo utlignet for Sør-Korea med et hodestøt sju minutter før pause.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / JAVIER SORIAN
UTLIGNET: Midtstopper Lee Jung-soo utlignet for Sør-Korea med et hodestøt sju minutter før pause.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / JAVIER SORIAN Vis mer

Etter bare 11 spilte minutter tok de ledelsen på et mønsterangrep som de aller fleste som har spilt fotball har lært noe om før lilleputtalderen er over. Høyrebacken Chidi Odiah tok seg ned på dødlinjen og slo et perfekt innlegg. Det var lite forsvarsspillere med «hjem» hos Sør-Korea, og Kalu Uche slet seg fri fra oppasser Cha Du-ri, kom først på ballen og dunket den enkelt i mål.

Snudde
Sør-Korea tok over initiativet etter Nigerias første scoring. Sju minutter før pause kom 1-1-scoringen.

Nigeria ga bort en av sine mange dødballer fra skummel distanse, og innsvingerfrisparket fra Ki Sung-yong fant hodet til umarkerte Lee Jung-soo på bakerste stolpe. Han scoret enkelt.

Tre minutter etter pause tok Sør-Korea ledelsen. Målet kom på et direkte frispark av Park Chu-young i keeperhjørnet til Nigerias Vincent Enyeama.

Eventyrlig bom
Nigeria ga slett ikke opp, og 21 minutter før full tid kom belønningen da Yakubu reduserte på straffespark til 2-2.

Noen minutter senere scoret Argentina, og Nigeria ville ha vært videre i turneringen med nok en scoring.

Innbytter Obafemi Martins hadde en eventyrlig mulighet til å lage 3-2, men skuddet hans gikk utenfor. De grønne kastet folk fram på banen i sluttminuttene, men den siste forløsende scoringen kom aldri.

LURT AV FRISPARK: Vincent Enyeama tok en råsjanse, som slo feil da Park Chu-youngs frispark kom rundt muren og snek seg inn ved lengste stolpe.Foto: SCANPIX/REUTERS/Lee Jae-Won
LURT AV FRISPARK: Vincent Enyeama tok en råsjanse, som slo feil da Park Chu-youngs frispark kom rundt muren og snek seg inn ved lengste stolpe.Foto: SCANPIX/REUTERS/Lee Jae-Won Vis mer

Dermed gikk Sør-Korea videre, og ikke Nigeria.

Argentina vant gruppe B etter tre strake seirer. Nå venter Mexico i åttedelsfinalen.

(Dagbladet.no/NTB)