SUPPORTERE: Ivrige er de, men er de japansk-nord-koreanere, utkommanderte soldater eller kinesiske dansere? Foto: AP
SUPPORTERE: Ivrige er de, men er de japansk-nord-koreanere, utkommanderte soldater eller kinesiske dansere? Foto: APVis mer

Er disse gutta soldater, dansere eller turister?

Ingen veit hvem de nord-koreanske supporterne er. Klokka 13.30 skal de heie fram laget sitt mot Portugal.

||| (Dagbladet): Nord-Korea er i VM for første gang siden 1966. Den gang sjokkerte de verden med å lede 3-0 over Portugal, men Eusebios fire mål sørget for at Portugal snudde til 5-3 og gikk videre (se video nederst i saken).

44 år seinere er fortsatt det kommunistiske diktaturet innhyllet i mystikk - og de har fortsatt evnen til å overraske på fotballbanen. Fem ganger verdensmester Brasil sleit uvanlig mye med å bryte dem ned i åpningskampen.

Nord-Korea hadde ballen bare 28 prosent av tida, men det måtte Maicon-magi til for å score det første målet.

2-1-tapet for Brasil gjør at flere øyner en bombe i dagens reprise fra 1966 mot Portugal. Portugals svar på Eusebio i våre dager, Cristiano Ronaldo, har ikke scoret et internasjonalt mål på over to år i en tellende landskamp, og ingen kan tippe hvordan Nord-Korea kommer til å opptre.

VM-studio 13.30: Nord-Korea - Portugal

Zoo og lite internett Nord-Korea er verdens mest lukkede land og de er også unike i VM. Blant annet trener de på et offentlig helsestudio under VM. Og i motsetning til engelske toppspillere, som klager over kjedelig mye dødtid under VM, gikk hele laget på zoologisk hage for adspredelse.

Resten av tida er de lukket inne på spillerhotellet, der journalister ikke har adgang og kun to av spillerne har tilgang til internett. Superstjerna Jong Tae-se, Asias «Rooney», og An Yong-hak vokste begge opp i Japan, så det er vel uansett for seint for regimet å hjernevaske dem fullstendig.

EKTE GLEDE: Det er mye rart med Nord-Korea, men jubelen etter 2-1-reduseringen var ikke til å ta feil av. Foto: EPA
EKTE GLEDE: Det er mye rart med Nord-Korea, men jubelen etter 2-1-reduseringen var ikke til å ta feil av. Foto: EPA Vis mer

Før helga var det også full forvirring rundt hvor fire av spillerne på laget befant seg. Nord-Korea meldte opp kun 19 spillere til den første kampen mot Brasil, selv om man i VM kan ha med hele troppen på benken. Dette satte fart i rykter om at spillerne hadde hoppet av, noe som aldri ble bekreftet fra noe hold. Da spillerne dukket opp på trening fredag, kom flere forklaringer på «laglederfeilen».

Sist turnering Nord-Korea deltok i, kunne man kun ha med 19 spillere på benken - de trodde de samme reglene gjaldt i VM. Ganske utrolig, men så er det mye utrolig med dette laget. Den andre forklaringen var at de fire spillerne ikke skulle spille uansett, men da kunne de vel like gjerne sitte på benken?

Den siste forklaringen er uansett akseptabel for Kim Myong-won, som ble tatt med som keeper i VM, men egentlig er spiss. Bare synd FIFA ikke aksepterer at de tre keeperne i troppen spiller noe annet sted enn i mål ... Nord-Korea har forklaring på det også forøvrig, de mener han er både god i mål og som spiss.

VM-bloggen: Skjebnekamp mot Honduras!

Hvor er supporterne? Ett av de største mysteriene rundt Nord-Korea blir likevel supporterne. Du skal ha svært god grunn for å reise utenlands som nord-koreaner, siden du allerede lever i paradis. Spille i fotball-VM er en slik grunn, men er det å heie på laget landet ditt god nok grunn, med stor avhopperfare?

Nå skal det sies at avhoppere straffes knallhardt på hjemmebane - i tre familieledd bakover. Så hopper du av, må du leve med at bestemora di havner i nord-koreansk fengsel, sammen med foreldrene dine.

Som landets første diktator Kim Il Sung sa det:

FØLELSER: Asias Ronney, Jong Tae-Se, lar seg rive med under Nord-Koreas nasjonalsang før Brasil-kampen. Foto: AFP
FØLELSER: Asias Ronney, Jong Tae-Se, lar seg rive med under Nord-Koreas nasjonalsang før Brasil-kampen. Foto: AFP Vis mer

- Fiender av arbeiderklassen, uansett hvem de er, deres sæd må utslettes i tre generasjoner.

Mange teorier Teoriene rundt hvem supporterne er og hvor de kommer fra, lever i hvert fall i beste velgående. Nord-Koreas offisielle holdning er klar: De er beinharde supportere som har betalt reisen sin selv for å støtte landet sitt.

Kritiske røster mener at de er soldater som er utkommandert, Nord-Korea har nok å ta av, landet med 24 millioner innbyggere har 1,2 millioner soldater på lønningslista og er verdens mest militariserte land. 20 prosent av menn i arbeidsfør alder er soldater.

- De kom til Sør-Afrika fra Pyongyang. De booket sine egne hoteller. Vi ga dem VISA, men vi veit ikke hvor de til en hver tid befinner seg, er svaret Telegraph får fra Nord-Koreas ambassade i Sør-Afrika.

For det er heller ingen som veit hvor disse supporterne befinner seg når Nord-Korea ikke spiller kamper.

Teori nummer to er at de er rekruttert av kinesiske PR-byråer. To byråer har bekreftet at de har rekruttert dansere og sangere til å reise ned å heie fram laget.

Men så var det dette med Japan da. I nabolandet Japan har Nord-Korea et eget fotballforbund som sørger for at den nord-koreanske befolkningen i landet holder tette bånd til gamlelandet. De har gitt en offisiell uttalelse der de bekrefter å ha solgt VM-turer til Nord-Koreanere.

Blir ikke straffet Uansett hva man tror på, så stiller de nok opp når Nord-Korea møter Portugal klokka 13.30 i dag.

TRENING: Alle møtte på trening på fredag, selv om fire spillere ikke var med på benken en gang mot Brasil. Foto: AFP
TRENING: Alle møtte på trening på fredag, selv om fire spillere ikke var med på benken en gang mot Brasil. Foto: AFP Vis mer

Og hvis du lurte, nord-koreanerne spiller ikke for livet i kampen, selv om man kunne mistenke dem for det.

- I fotball vinner du noen ganger, mens andre ganger taper du. Det går ikke alltid slik du ønsker eller slik du forventer. Vi kommer ikke til å bil straffet om vi får dårlige resultater, sier trener Kim Jong-hun.

PS! I bloggen til Kjersti Lie Holtar åpnes det for at nord-koreanerne er gjestearbeidere i Namibia. Der arbeider de med å oppføre monumentale bygg, som er en stor «eksportartikkel» for det lukkede regimet.