Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Er du en smart syklist?

Her er sykkelvett-reglene.

(Dagbladet.no): Hva kjennetegner en smart syklist? Her får du forslag til åtte sykkelvettregler som gjør deg til en tryggere syklist:

• Vær synlig i trafikken

• Gir tydelige tegn

• Ser andre trafikanter i øynene

• Lytter til trafikken

• Venter på grønt

• Gir fotgjengerne førsterett på fortauet

• Bruker lys i mørket

SYKKELREGLENE: Er du usikker på sykkelreglene? Les og lær. Foto: NINA RUUD
SYKKELREGLENE: Er du usikker på sykkelreglene? Les og lær. Foto: NINA RUUD Vis mer

• Bruker hjelm

Det er utrolig viktig å bli sett når du sykler. Både for deg selv, andre syklister og bilister.

Derfor råder Statens vegvesen deg til å følge disse forholdsreglene:

Klær: De fleste ulykkene skjer i dagslys. Vær derfor godt synlig med klær i godt synlige farger som gjør det lettere for andre trafikanter å se deg. Bruk gjerne en sykkeljakke i skarp farge, fluoriserende gul, rød, grønn.

Reflekser som vest, ankelrefleks og bandolær: Du kan også benytte refleksvest utenpå klærne. En annen variant er bandolær eller ankelrefleks. Ankelrefleksen sitter så lavt at det lett fanges inn av billyset. I tillegg bør både klær og sko ha reflekser.

Lav sol rett forfra eller bakfra: Hvis du sykler med sola rett forfra eller bakfra kan det være svært vanskelig for andre trafikanter å se deg når de har sola rett i øynene. Vær spesielt oppmerksom i slike situasjoner. Solbriller kan hjelpe deg til å se bedre og samtidig beskytte øynene for det skarpe lyset, insekter og rusk i lufta.

Hjelm: Ingen er usårbare. Derfor er det viktig at du bruker hjelm når du sykler for å beskytte deg mot hodeskader. Hjelmen må ikke være utsatt for skade, og den må festes skikkelig. Pass på at remmene ikke blir for slakke. De fleste hodeskader forekommer mot pannen så hjelmen gjør lite nytte for seg bak på hodet. Husk at hjelmen har begrenset levetid. Hjelmen skal være godkjent og CE merket (CE 1078).

Kontroller sykkelen jevnlig: Ta deg tid til å gå over sykkelen jevnlig og sjekk om den er i forskriftsmessig stand. Spesielt bør bremsene kontrolleres med jevne mellomrom. Håndbremsene må justeres ganske ofte, og bremsevaiere og klosser må av og til skiftes.

Speil: Du kan ha god bruk for speil på sykkelen i trafikken. Speil kan blant annet hjelpe deg til å unngå farlige situasjoner i forhold til trafikken bak.

Plikter overfor gående: Som syklende skal du la gående, fotgjengere, få tilstrekkelig plass på vegen. Du har de samme forpliktelser som syklist overfor gående som andre kjørende (bilister). Når du krysser gangvei eller fortau har du vikeplikt for gående. Det samme gjelder ved sykling i gågate.

Ved tyveri: Fabrikkasjonsnummeret på sykkelen, rammenummeret, er viktig om du ønsker sykkelen registrert i Falck sykkelregister og ved anmeldelse av sykkeltyveri. Derfor skal sykkelen være tydelig merket med fabrikasjonsnummer.

Se www.falcksykkelregister.no

Prøv Statens vegvesen sitt sykkelspill.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling