FIKK GÅ: Emil Iversen gratuleres med seieren av Petter Northug i Montreal i dag.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FIKK GÅ: Emil Iversen gratuleres med seieren av Petter Northug i Montreal i dag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

- Er du her først og fremst for å hjelpe Emil og Martin til å vinne, Petter?

Fikk overraskende spørsmål på pressekonferansen.

MONTREAL (Dagbladet): På den internasjonale pressekonferansen etter parkløpet i Montreal, den andre etappen av Ski Tour Canada, fikk Petter Northug et spørsmål han aldri før har fått. 

Mannen som ledet pressekonferansen syntes Petter slapp Emil Iversen vel lett da Iversen satte inn det avgjørende rykket, og ville vite om Petter først og fremst var i touren som hjelperytter for Iversen og Martin Johnsrud Sundby.

- Som du så i dag så bare ga jeg ham den luka. Nå handler det bare om å få den ledertrøya opp til Meråker, for der har de ikke så mange av dem fra før, svarte Petter lett leende.

Holdt igjen
Men selv om både spørsmålet og svaret var litt overraskende på de fleste som var tilstede på pressekonferansen, var det ikke så langt unna sannheten likevel.

For da Emil og Petter så at tour-leder Sergej Ustjugov begynte å bli sliten ut på sisterunden, bestemte de seg for å ikke gi ham noe gratis.

- Emil ga meg et blikk der i den bakken før han rykka, og da ville jeg ha Ustjugov i mellom oss, for jeg merka at han var sliten. Jeg ville ikke gå meg rett inn i Emil og ta med meg Ustjugov. Min vurdering var at Ustjugov fikk jage med en sliten kropp før jeg støta meg opp, og da måtte han også slippe, sier Petter. 

Dagens vinner fikk altså lov av romkamerat Northug å stikke, selv om Northug da visste at etappeseieren etter all sannsynlighet gikk tapt med den vurderingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg kunne ha vurdert det annerledes, men det her er en tour, og jeg tror jeg gjorde det på riktig måte i forhold til Ustjugov, sier Petter.

Høydefordel
Og det forklarer også gavmildheten i det iskalde klimaet i Montreal-parken som huset dagens renn. Northug har vært tydelig på at han trenger et solid forsprang på Martin Johnsrud Sundby før distanserennene i høyden i Canmore neste uke, men nå kan det se ut som om det er en annen enn Sundby som blir tøffest sammenlagt. 

Ustjugov har ladet opp i høyden i Sotsji inn mot Ski Tour Canada, og vil få maksimalt betalt for det når den avsluttende uka begynner på Sotsji-høyde i Canmore.

- Det er tidlig ennå, men det kommer en fellesstart i Canmore på femten kilometer der man kan miste mye. Der er utfordringa for Emil og meg, som ikke har vært i høyden sånn som Ustjugov. Han begynner å vise rå form her, så han begynner vel å være klar favoritt sånn som jeg ser det.

- Så det er Ustjugov som blir mannen å slå nå?

- Ja, nå tror jeg han blir veldig vanskelig å slå hvis han får et forsprang. Vi må være på bakskiene hans, enten jeg eller Emil, og klarer vi det er sjansen for at vi ender opp i en spurt sammen stor, sier Northug til Dagbladet.  

Martin fortsatt med
Og det begynner virkelig å dra seg til i sammendraget av touren nå. Etter dagens 17 kilometer lange parkrunde, omgitt av skyskrapere midt i millonbyen Montreal, leder gårsdagens sprintvinner fra Gatineau, Sergej Ustjugov, med 6 sekunder på Emil Iversen. 

Fem sekunder bak der igjen kommer Northug, før det er et sprang ned til Sundby på fjerdeplass i sammendraget. Verdenscupvinneren (Sundby mangler nå ti poeng på å sikre sammenlagtseieren) er 1.39 bak Utsjugov, men Northug vil ikke avskrive Martin helt ennå. 

- Han har gode muligheter ennå. Det kommer løp som passer ham bra, og da kan jo han leke seg med meg og Emil, sier Petter, men møter ikke ubetinget optimisme hos Sundby selv.

- Jeg får bruke de løpene jeg kan gå for å ta dem igjen, men akkurat nå er formen dårlig, så det er ikke så mye å gå med. Da hjelper det ikke så mye med hvilke distanser du møter. Jeg må ha bedre kropp enn det jeg har i øyeblikket for å hevde meg videre. Vi får ta dag for dag her, og håpe på at det blir noen fine distanser i Canmore, sier han.