<strong>SENTRAL FOR DRILLO:</strong> I går er det nøyaktig ett år siden Håvard Nordtveit fikk ilddåpen mot Danmark - og mislyktes. Han betegner det som en utrolig tung tid, men allerede nå er han tilbake som et av Drillos sikreste kort. Foto: Erling Slyngstad Hægeland / Dagbladet
SENTRAL FOR DRILLO: I går er det nøyaktig ett år siden Håvard Nordtveit fikk ilddåpen mot Danmark - og mislyktes. Han betegner det som en utrolig tung tid, men allerede nå er han tilbake som et av Drillos sikreste kort. Foto: Erling Slyngstad Hægeland / Dagbladet Vis mer

Er fast på Tysklands fjerde beste lag - men liker Drillo-stilen bedre

Ikke alt begeistrer Nordtveit i Mönchengladbach.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

REYKJAVIK (Dagbladet): Det ble betegnet som en bombe da Håvard Nordtveit ble kastet inn på laget til den avgjørende EM-kvalifiseringskampen mot Danmark i fjor høst.

Dessverre endte det ulykkelig for både Norge og Nordtveit - som fikk kjørt seg grundig på midtbanen av bevegelige og ballsikre dansker.

Men i stedet for å la seg knekke av den vonde ilddåpen har 22-åringen kjempet seg tilbake. Når VM-kvalifiseringen starter borte mot Island i kveld, er det med Nordtveit som et opplagt valg i startelleveren.

- Det har gått utrolig fort. Jeg har vel vist gode prestasjoner på klubblaget, og så tatt sjansen når jeg har spilt for landslaget, sier Nordtveit til Dagbladet.

Liker Drillo-stil bedre
Et snaut halvår etter Parken-nedturen fikk han sjansen igjen, borte mot Nord-Irland. Norge vant 3-0 og Nordtveit scoret det første målet. Det ga godfølelsen tilbake.

I mellomtida etablerte han seg på midtbanen til Borussia Mönchengladbach i Tyskland. Ved sesongslutt var de helt oppe på fjerdeplass, bare ett år etter at plassen i Bundesliga ble reddet med et nødskrik.

Nå har Nordtveit over 50 kamper i Tysklands øverste divisjon på CV-en. Han er fast på laget og spiller foran 50 000 tilskuere på hver hjemmekamp.

Men han er glad for å kunne bytte ut den ballbesittende stilen på klubblaget med en mer direkte spillestil på landslaget.

- Det er to forskjellige spillestiler. I Tyskland spiller vi possession, vi spiller tilbake til keeper og tar det rolig hvis vi er presset. Det er mer direkte fotball her på landslaget. Det er en stil jeg liker mer. Du kommer liksom ikke så langt når du sentrer i bakre firer i ti minutter, det blir ikke mål av det. Det er den største forskjellen på de to lagene.

- Du liker den gjennombruddshissige stilen bedre?

- Ja, absolutt. Vi har fått gode resultater i Tyskland, for all del. Og har du et lag som kan trille ball og komme rundt på sidene, med innlegg og gode innløp i boks, da er det skummelt. Men av og til er det sunn fornuft å bruke lange pasninger direkte i bakrom også. Det enkle kan være det beste, sier Nordtveit.

Midtstopper når han er gammel og treg
Samtidig føler han at han er blitt en mye bedre fotballspiller det siste året. Det var egentlig som midtstopper at Nordtveit fanget interessen til noen av Europas storklubber i ung alder, og Nils Johan Semb gikk så langt som å kalle ham «den beste og mest modne stopperen jeg har sett i hans årsklasse i Europa.»

Arsenal-manager Arsene Wenger mente han sjelden hadde sett en mer moden spiller i så ung alder.

Men siden har altså Nordtveit blitt skjøvet ut på høyrebacken og deretter opp på sentral midtbane.

- Er du der for å bli?

- Jeg er fortsatt i en læreprosess med både ballbehandling og rask orientering. Det går kjapt, og jeg må være på tå hev hele tida. Når jeg begynner å bli eldre og mister farta tror jeg nok jeg synker mer og mer tilbake til stopperplassen. Du kan tenke deg hvor enkelt det blir å ha ballen da, når jeg har hele spillet foran meg og ingen bak meg. Som midtbanespiller kommer det derimot spillere fra alle kanter.

<strong>FAST PÅ GLADBACH-MIDTBANEN:</strong> Men Håvard Nordtveit er ikke nødvendigvis så begeistret for spillestilen på klubblaget. Her er han i aksjon i Champions League-kvalifiseringen mot Miguel Veloso og Dinamo Kiev. Foto: (AP Photo/Efrem Lukatsky)
FAST PÅ GLADBACH-MIDTBANEN: Men Håvard Nordtveit er ikke nødvendigvis så begeistret for spillestilen på klubblaget. Her er han i aksjon i Champions League-kvalifiseringen mot Miguel Veloso og Dinamo Kiev. Foto: (AP Photo/Efrem Lukatsky) Vis mer

- Hva har det gjort med deg som fotballspiller å spille over 50 kamper i Bundesligaen?

- Det er utrolig lærerikt. Jeg føler jeg håndterer presset mye bedre for hver helg som går. Det å ta tre poeng er det som teller, ingenting annet. Hvis du vinner og spiller dårlig, er det ingen som bryr seg. Det viktigste er å få tre poeng. I starten følte jeg meg ikke helt komfortabel, men nå er jeg mer selvsikker på ting jeg gjør i kampsituasjon, sier han.

Vil ikke angre på noe
Han sikter til over 50 000 på tribunen, presset fra tilskuerne og media, men også til presset han legger på seg selv. For det er heller ikke lite.

- Jeg har lyst til å bli bedre og da må jeg yte maks hele tida. Når jeg er ferdig med fotball, har jeg lyst til å si til meg selv at jeg gjorde maks ut av det. Jeg vil ikke tenke at «OK, hvis jeg gjorde det annerledes kunne jeg kanskje nådd litt høyere». Etter den dårlige starten på landslagskarrieren i Parken var det en utrolig tung tid, men det er ingen fotballspillere som går gjennom karrieren uten en nedtur. Jeg tok meg sammen og jobbet steinhardt. Det har resultert i positive ting, sier Nordtveit.

I kveld fortsetter forhåpentligvis oppturen på Island.

Og for å bruke Nordtveits ord: Det å ta tre poeng er det som teller - ingenting annet.

<strong>OPPTUREN:</strong> Håvard Nordtveit fant tilbake til godfølelsen da han leverte en god kamp mot Nord-Irland et halvår etter Parken-nedturen - og scoret det første målet. 

Foto:Erik Berglund
OPPTUREN: Håvard Nordtveit fant tilbake til godfølelsen da han leverte en god kamp mot Nord-Irland et halvår etter Parken-nedturen - og scoret det første målet. Foto:Erik Berglund Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer