Er forberedt på det verste

Politiet i Trondheim er forberedt på å ta i bruk politifolk fra hele Trøndelag for å stanse bråk fra Røde Stjernes beryktede supportere.

Foreløpig er det ikke bestemt hvor politiet skal legge lista, men de har en kriseplan klar for hvordan de skal takle opptøyer på linje med bråket som oppsto da serberne spilte mot Odense Boldklubb i september. En norsk-serber var blant de seks arresterte fotballpøblene som fikk fengselsdommer etter opptøyene i UEFA-cupens første runde.

- Vedkommende har vi identiteten på, og full kontroll over. Og i løpet av dagen i dag håper jeg å få oppdatert etteretningsinformasjon på potensielle bråkmakere som kan være på vei til kampen, sier Hallgeir Stokken ved Trondheim politikammer til Dagbladet.

- Uensartet

Stokken har jobbet med sikkerheten på RBKs europacup-kamper i åtte år. Men står overfor en vanskeligere oppgave enn vanlig.

- RBK har møtt lag som Feyenoord, Milan og Juventus tidligere. Men der har det lokale politiet veldig god oversikt over bråkmakerne. Etter krigen i Jugoslavia er det serbere spredt over hele Europa. Så supporterne til Røde Stjerne er en mye mer uensartet gruppe. Noe som gjør kartleggingen vanskeligere enn vanlig, sier Stokken.

- Men jeg vil presisere at jeg ikke tror serbere generelt er ute etter å lage bråk.

Det han frykter er voldsdømte personer som oppsøker Lerkendal på egen hånd, og som ikke er med på Røde Stjernes eget charterfly. For å komme inn i Norge trenger serbere visum. Så det er andre lands borgere som eventuelt utgjør en sikkerhetsrisiko på Lerkendal.

- Blant de seks som ble arrestert i Danmark, kom bare en fra Serbia. De andre var fra Danmark, Holland, og Norge. Jeg kan aldri garantere hundre prosent at det ikke blir bråk, men publikum har ingen grunn til å føle seg truet. Vi regner med at det kommer et sted mellom 150 og 300 bortefans.

Plan C

Den siste finpussen på politiopplegget gjøres i løpet av kvelden i dag.

- Da vil jeg bestemme meg om jeg går for plan A, B eller C, sier Stokken.

- I verste fall står jeg klar til å hente inn ressurser fra hele politidistriktet.

FORBEREDER SEG: Politiet i Trondheim forbereder seg på besøk fra Røde Stjernes supportere. Bildet er fra Røde Stjernes UEFA-cupkamp mot Odense i Danmark, 24. september i år.