FÅR IKKE GÅ: Legkov er blant de seks russerne som ikke får gå verdenscup på Lillehammer denne helgen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FÅR IKKE GÅ: Legkov er blant de seks russerne som ikke får gå verdenscup på Lillehammer denne helgen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Russiske utøvere utestengt fra verdenscupen

- Er forferdet over omfanget

Det har hersket kaos rundt de dopingmistenkte russiske langrennsløperne denne sesongen. Nå har FIS kommet til en midlertidig avgjørelse.

(Dagbladet): Torsdag kveld ble det klart at Aleksandr Legkov, Jevgenij Belov, Julija Ivanova, Jevgenija Sjapovalova, Alexej Petukhov og Maksim Vylegzjanin ikke får gå verdenscupen likevel.

Det melder FIS i en pressemelding.

- FIS' dopingpanel mener det er svært sannsynlig at utøverne på lista har tjent på den systematiske konspirasjonen.

FIS fortsetter:

- Vi er forferdet over omfanget av den systematiske konspirasjonen som har hatt som mål å unngå at russiske utøvere testet positivt under Sotsji-OL.

Glad

Den norske landslagssjefen Vidar Løfshus forteller torsdag kveld at han er glad for at FIS nå har tatt grep.

- Utgangspunktet mitt er at vi er glad for at de har tatt beslutning og har avklart situasjonen midlertidig. Det var en merkelig situasjon med et vakuum en måned, sier Løfshus til Dagbladet, og refererer til at løpernes midlertidige utestengelse fra konkurranser gikk ut 31. oktober, og dermed har utøverne vært klare for verdenscupkonkurranser på tross av at de underveis i denne prosessen har blitt livstidsutestengt fra OL av IOC.

Løfshus fortsetter:

- Så er det viktig å påpeke at ingen er dømt her ennå. Det var de ikke forrige helg, og det er de fortsatt ikke. De har muligheter til å anke, men dette er et tydelig signal fra FIS om at de har tatt informasjonen til etterretning.

Har fått kritikk

FIS har fått kritikk for ikke å ha fulgt opp IOCs anmodning om å utestenge russiske utøvere før sesongstarten forrige helg.

Særforbundet har tidligere sagt at russerne ikke kunne bli utestengt før FIS har fått oversendt konkret dokumentasjon og bevis på at de har brutt dopingreglementet.

De seks russerne får dermed ikke gå verdenscup på Lillehammer denne helgen.

De er midlertidig utestengt fra og med 30. november, men har rett på en høring før den endelige dommen i saken kommer.

FIS skriver i pressemeldingen at de ikke kommer med noe mer informasjon om saken på nåværende tidspunkt.

Var tilbake

Helt siden de seks ble utestengt før Tour de Ski i fjor, har stadig nye detaljer om det sjokkerende dopingjukset under Sotsji-OL kommet fram.

Som Dagbladet tidligere har skrevet fikk det blant annet Martin Johnsrud Sundby til å reagere:

- Jeg tror vi alle bare sitter og venter på den neste dommen, eller den neste kjennelsen. Dette er det ingen som tjener på. I hvert fall ikke idretten vår, sa Sundby da.

Det internasjonale skiforbundet, FIS, har avventet situasjonen lenge, til tross for at FIS-president Gian Franco Kasper lovet en avklaring før forrige helgs sesongstart.

Men nå er det altså klart at utøverne ikke får gå.

Legkov var ikke aktuell for helgas verdenscup på Lillehammer, men skulle etter planen gå i Davos.

- Det er grusomt både for Aleksander og for langrennssporten. Hva skal han gjøre nå? Det er en umenneskelig situasjon å være i, sa Legkovs tyske trener, Markus Cramer til Dagbladet i går, før den nye dommen kom.