FANSENS FAVORITT: Liverpool-fansen har ventet lenge på at kapteinen deres skal returnere etter lyskeoperasjonen. Mot Brighton i kveld gjør han trolig comeback, men spørsmålet er om Gerrard kan finne tilbake til sitt gamle jeg. Foto:  REUTERS/Nigel Roddis
FANSENS FAVORITT: Liverpool-fansen har ventet lenge på at kapteinen deres skal returnere etter lyskeoperasjonen. Mot Brighton i kveld gjør han trolig comeback, men spørsmålet er om Gerrard kan finne tilbake til sitt gamle jeg. Foto: REUTERS/Nigel RoddisVis mer

Er han fortsatt «Captain Fantastic»?

- Jeg er veldig spent, sier Alsaker.

(Dagbladet): 6. mars spilte Steven Gerrard hele kampen da Liverpool slo Manchester United 3-1 på Anfield.

Siden har han ikke spilt ett minutt førstelagsfotball, men i kveld tyder mye på at 31-åringen gjør comeback i ligacupmøtet med Brighton.

Det er i utgangspunktet er kjærkomment gjensyn for Liverpool-fansen, som har sett laget gå på to strake tap i ligaen. Men TV 2-kommentator Øyvind Alsaker kunne ønske Gerrard hadde blitt introdusert i en periode der ting gikk på skinner.

- Liverpool kom godt i gang, og for Gerrard hadde det vært godt å slippe å redde hele verden når han kom tilbake. Men nå har det sett veldig dårlig ut. Jeg tror det er viktig at han ikke må inn og ordne opp på egenhånd, og at han ikke blir satt sammen med en del av disse nye, sier Alsaker til Dagbladet.

To middels sesonger
Det er lysken som har plaget Steven Gerrard i lang tid, og i mars la han seg på operasjonsbordet for å bli kvitt problemet en gang for alle. Målet om å bli klar til sesongstarten gikk i vasken da han pådro seg en infeksjon i juli, men nå har han gjennomført en reservelagskamp og skal være friskmeldt.

Spørsmålet er om mannen Liverpool-fansen ynder å kalle «Captain Fantastic» greier å finne tilbake til sitt gamle jeg, før skadeproblemene hopet seg opp og han var blant verdens beste midtbanespillere.

- Det er fremdeles store forventinger til ham, men comebacket er knyttet like mye til spenning som til forventning. Mange skadeavbrekk i den alderen, litt diffuse meldinger på problemene og stadige tilbakefall - det er sånn som gjerne får en karriere til å falle, sier Alsaker.

- De siste to sesongene har han vært helt middels og mye borte. Gerrard har en kraftspill spillestil, men voldsomme taklinger, og det er viktig at han har beholdt steget og de tingene der. Jeg er i hvert fall veldig spent.

Det samme er Kopite-redaktør Torbjørn Flatin, som tror og håper Gerrard kan gi hele laget et løft.

- Det viktigste er at han kommer tilbake og er helt frisk, og forhåpentligvis viser noe i nærheten av det han var. Det vil gi alle i klubben et stort løft, ikke minst nå som vi har fått noen smeller, sier han.

- Pausen kan ha gjort ham godt
Flatin synes imidlertid ikke det er grunn til å svartmale situasjonen, selv om det allerede er åtte poeng opp til Manchester United. Redaktøren minner om at det skjer mye positivt i Liverpool, og at det med unntak av Spurs-kampen har vært spillemessig framgang.

TRIBUNESLITER: Ingen har trolig vært mer utålmodig etter å bytte ut dress med drakt enn Gerrard selv. Foto:   EPA/ROBIN PARKER
TRIBUNESLITER: Ingen har trolig vært mer utålmodig etter å bytte ut dress med drakt enn Gerrard selv. Foto: EPA/ROBIN PARKER Vis mer

Men han krysser fingrene for at skadene ikke har satt Gerrard altfor mye tilbake.

- Jeg tror ikke vi får se den Gerrard vi husker fra sju, åtte år siden, da han var over hele banen gjennom 90 minutter. Han har mistet litt fart, men samtidig blitt klokere med årene. Skadene har helt klart influert på formen hans de siste sesongene, og derfor tror jeg det er helt avgjørende at man greier å få ordentlig bukt med skaden. Kanskje han har hatt godt av denne lange pausen, hvor han langsomt har kunnet bygge seg opp igjen. Jeg har hatt inntrykk av at Gerrard har spilt mye, og trent lite i lange perioder på grunn av alle plagene, sier Flatin.

Han ser for seg Gerrard rett bak Suarez, og ser gjerne at Henderson skyves ut av førsteelleveren.

- Det er vanskelig å få kabalen til å gå opp. Men jeg ville hatt Lucas som den mest defensive sentralt, sammen med Adam, og en treer foran dem med Downing, Gerrard og Kuyt. Og så Suarez helt på topp.

- Urovekkende fra Dalglish
Øyvind Alsaker er ikke imponert over mange av laguttakene til Kenny Dalglish, og er spent på hvordan Liverpool-sjefen komponerer laget når Gerrard skal inn.

- Det blir spennende å se hvordan Gerrard brukes. Kan han slå pasningene Carroll trenger, kan han linke opp med Suarez, og hvem skal ut når Gerrard skal inn?

- Hvis Liverpool-midtbanen skal være fire mann, og Carroll er en av spissene, kan ikke Charlie Adam være en av de to sentrale. Han dekker for lite rom, er for treig og har ikke kapasiteten til den posisjonen. Dyttes Gerrard inn foran Lucas og Adam blir det litt annerledes, da har man en taklingssterk og solid spiller i den trekanten. Men jeg har sett mange urovekkende og merkelige laguttak fra Dalglish i sesongstarten, der han prøver å finne plass til nye, dyre spillere som ikke nødvendigvis holder høyt nivå. Laguttaket mot Spurs var et selvmål, det varslet jeg med en gang. Du reiser ikke til White Hart Lane med et sånt lag, sier Alsaker.

Mest skeptisk var han til Martin Skrtel på høyreback, og slovaken fikk en brutal kveld mot Gareth Bale, der han fikk en tidlig dusj etter to gule kort.

- I tillegg bruker han en Carroll på topp, som omtrent er det samme som å spille med ti mann for øyeblikket. Liverpool har ikke råd til det mot en så god motstander. Man skulle tro det var bedre å bruke Carroll hjemme på Anfield, der Liverpool styrer og kommer til mange innlegg. Men Dalglish gjør motsatt, og bruker ham borte. I mine øyne er han ikke i nærheten av å være god nok, jeg ville ikke hatt ham med i det hele tatt.

Vil ha Kuyt inn på laget igjen
Alsaker håper å se Gerrard i en fremskutt midtbanerolle framover, bak Suarez, og at Dirk Kuyt kommer inn igjen til høyre på midtbanen.

- Hva synes du om nykommerne så langt?

HAR HAN FORTSATT STEGET?: Steven Gerrards kraftfulle spillestil har også sørget for mange skader. Foto:  (AP Photo/Sang Tan, file)
HAR HAN FORTSATT STEGET?: Steven Gerrards kraftfulle spillestil har også sørget for mange skader. Foto: (AP Photo/Sang Tan, file) Vis mer

- Downing og Enrique har vært bra, Adam ordinær og Henderson svak. Salget av Meireles er helt umulig å skjønne, i lys av det de nye har vist.

- Er det slik at du tviler på Dalglish?

- Jeg var en av dem som kalte det romantisk da han kom tilbake, jeg har vært veldig usikker på ham hele tida. Og jeg er blitt veldig urolig av det jeg har sett de første fem kampene, hvor det har vært veldig mye underlig. Det er merkelige laguttak og seine bytter. Mot tidenes svakeste Arsenal-lag kom det aldri bytter før helt på slutten, selv om ting åpenbart ikke fungerte. Da kom Suarez og Meireles inn og fikset de to målene, på et tidspunkt da Arsenal var ti mann.

- Dalglish har også lagt Downing bak Carroll på topp, selv om Downing er den eneste som kan slå innlegg til fyren. Veldig underlig, mener Alsaker.

-MERKELIGE LAGUTTAK: Øyvind Alsaker stusser over flere av laguttakene og disponeringene underveis fra Kenny Dalglish. Foto:  REUTERS/Philip Brown
-MERKELIGE LAGUTTAK: Øyvind Alsaker stusser over flere av laguttakene og disponeringene underveis fra Kenny Dalglish. Foto: REUTERS/Philip Brown Vis mer